Domácí banánová matcha zmrzlina

zdravé letní osvěžení

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Matcha čaj. Zelený zázrak s dlouhou tradicí a blahodárnými léčivými účinky. Já osobně nejsem žádný výjimečný čajomil, ale tenhle japonský prášek si moje sympatie jednoznačně získal a počítám, že si je i udrží. Pokud jste o něm už slyšeli, určitě víte, že to není tak úplně obyčejný čaj. V kuchyni má mnohem širší využití a pokud se přenesete přes jeho svítivě zelenou barvu, můžete s ním doslova čarovat.

No a jedno z mých prvních čarování byla právě zmrzlina. Předcházelo dlouhé rozhodování, která to bude a taky ochutnávka šálku čaje v jeho pravé a původní podobě. Po dlouhém hloubání a dloubání zvítězila banánová Matcha zmrzlina. Trochu k tomu asi přispěla hromada banánů, kterou jsme neměli šanci sníst a taky fakt, že jsme byli na chatě, kde tak trochu chybí šlehač, takže základní verze Matcha zmrzliny musela jít protentokrát stranou. A nebojte se, samozřejmě to jde i bez zmrzlinovače, také nejsem jedním ze šťastných majitelů.

Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek je fantastický. Nenechte se odradit barvou!

• doba přípravy: 10 minut • doba mrazení: 4 hodiny • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 4 velké zralé banány
  • 4 lžíce kondenzovaného mléka
  • 4 zarovnané lžíce práškového matcha čaje

POSTUP

1NAKRÁJÍME BANÁNY: Banány nakrájíme na menší kousky, aby se daly dobře rozmixovat. Je jen na vás jestli zvolíte tyčový nebo klasický mixér, já měla jen tyčový.

2PŘIPRAVÍME SMĚS: K banánům přidáme 3 lžíce kondenzovaného mléka a 3 lžíce Matcha čaje, lehce promícháme, aby se ingredience spojili a rozmixujeme mixérem. Ochutnáme a podle chuti doladíme další lžící Matcha čaje nebo kondenzovaným mlékem. Já jsem na 4 velké banány dávala 4 lžíce salka a asi 3 a půl lžíce čaje.

3PROMÍCHÁME A MRAZÍME: Rozmixovanou zmrzlinu necháme asi 5 minut odstát a sem tam lehce promícháme, aby z ní vyšel přebytečný vzduch. Poté ji přendáme do plastové uzavíratelné nádoby a vložíme do mrazáku. Mrazíme nejméně 4 hodiny a během toho zmrzlinu 3-4x mícháme, aby se v ní nezačaly tvořit zmrzlé krystalky a byla hezky krémová. To nahradí funkci zmrzlinovače.

4SERVÍRUJEME: Podáváme s lístkem máty a ozdobené kapičkou salka.

TIPY

Pokud budete chtít změnit počet porcí, je dobré se držel pravidla, že na 1 banán je jedna lžíce salka a minimálně půlka lžíce lžíce matcha čaje.

Tahle zmrzka u nás prošla testem na zahradní oslavě a nutno dodat, že všichni byli doslova na větvi! Takže dobrou chuť a užívejte léto!

Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Domácí baklava s vlašskými ořechy

Loni jsme na chatě měli takovou nadílku vlašských ořechů, že je zpracovávám až doteď. A jedním z receptů, ve kterém mají vlašáky...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Cestování

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...

22 způsobů, jak pracovat na cestách

Jako bakalář sociálních věd nemám na pracovním trhu úplně na růžích ustláno. To mi ale nebrání dnes žít a pracovat v zahraničí....