Domácí banánová matcha zmrzlina

zdravé letní osvěžení

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Matcha čaj. Zelený zázrak s dlouhou tradicí a blahodárnými léčivými účinky. Já osobně nejsem žádný výjimečný čajomil, ale tenhle japonský prášek si moje sympatie jednoznačně získal a počítám, že si je i udrží. Pokud jste o něm už slyšeli, určitě víte, že to není tak úplně obyčejný čaj. V kuchyni má mnohem širší využití a pokud se přenesete přes jeho svítivě zelenou barvu, můžete s ním doslova čarovat.

No a jedno z mých prvních čarování byla právě zmrzlina. Předcházelo dlouhé rozhodování, která to bude a taky ochutnávka šálku čaje v jeho pravé a původní podobě. Po dlouhém hloubání a dloubání zvítězila banánová Matcha zmrzlina. Trochu k tomu asi přispěla hromada banánů, kterou jsme neměli šanci sníst a taky fakt, že jsme byli na chatě, kde tak trochu chybí šlehač, takže základní verze Matcha zmrzliny musela jít protentokrát stranou. A nebojte se, samozřejmě to jde i bez zmrzlinovače, také nejsem jedním ze šťastných majitelů.

Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek je fantastický. Nenechte se odradit barvou!

• doba přípravy: 10 minut • doba mrazení: 4 hodiny • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 4 velké zralé banány
  • 4 lžíce kondenzovaného mléka
  • 4 zarovnané lžíce práškového matcha čaje

POSTUP

1NAKRÁJÍME BANÁNY: Banány nakrájíme na menší kousky, aby se daly dobře rozmixovat. Je jen na vás jestli zvolíte tyčový nebo klasický mixér, já měla jen tyčový.

2PŘIPRAVÍME SMĚS: K banánům přidáme 3 lžíce kondenzovaného mléka a 3 lžíce Matcha čaje, lehce promícháme, aby se ingredience spojili a rozmixujeme mixérem. Ochutnáme a podle chuti doladíme další lžící Matcha čaje nebo kondenzovaným mlékem. Já jsem na 4 velké banány dávala 4 lžíce salka a asi 3 a půl lžíce čaje.

3PROMÍCHÁME A MRAZÍME: Rozmixovanou zmrzlinu necháme asi 5 minut odstát a sem tam lehce promícháme, aby z ní vyšel přebytečný vzduch. Poté ji přendáme do plastové uzavíratelné nádoby a vložíme do mrazáku. Mrazíme nejméně 4 hodiny a během toho zmrzlinu 3-4x mícháme, aby se v ní nezačaly tvořit zmrzlé krystalky a byla hezky krémová. To nahradí funkci zmrzlinovače.

4SERVÍRUJEME: Podáváme s lístkem máty a ozdobené kapičkou salka.

TIPY

Pokud budete chtít změnit počet porcí, je dobré se držel pravidla, že na 1 banán je jedna lžíce salka a minimálně půlka lžíce lžíce matcha čaje.

Tahle zmrzka u nás prošla testem na zahradní oslavě a nutno dodat, že všichni byli doslova na větvi! Takže dobrou chuť a užívejte léto!

Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají...

Cestování

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...