Matcha čaj. Zelený zázrak s dlouhou tradicí a blahodárnými léčivými účinky. Pokud jste o něm už slyšeli, určitě víte, že to není tak úplně obyčejný čaj. V kuchyni má mnohem širší využití a pokud se přenesete přes jeho svítivě zelenou barvu, můžete s ním doslova čarovat právě v kuchyni v nejrůznějších receptech.
No a jedno z mých prvních čarování bylo právě zmrzlinové. Předcházelo dlouhé rozhodování, která to bude a taky ochutnávka šálku čaje v jeho pravé a původní podobě. Po dlouhém hloubání a dloubání zvítězila banánová matcha zmrzlina. Trochu k tomu asi přispěla hromada banánů, kterou jsme neměli šanci sníst a taky fakt, že jsme byli na chatě, kde tak trochu chybí moderní vymoženosti. Takže ANO, jde i bez zmrzlinovače. 🙂
Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek je fantastický. Nenechte se odradit barvou!
• doba přípravy: 10 minut (+ čas na zmražení banánů) • počet porcí: 4
INGREDIENCE
na zmrzlinu
- 4 velké zralé banány (nakrájené na malé kousky a zmrazené)
- 4 lžíce hustého kokosového mléka
- 4 lžíce medu nebo jiného přírodního sladidla (datlový nebo kokosový sirup, atd)
- 4 zarovnané lžíce práškového matcha čaje
k servírování
- zbylé kokosové mléko nebo na ozdobení
- čerstvá máta nebo meduňka
- čerstvé ovoce
TIPY
ZKUSTE EXPRIMENTOVAT
Banány můžete nahradit jiným zmrzlým ovocem, třeba jahodami a nebo mangem. Přidat můžete také mátu či meduňku, ta zmrzlinu krásně osvěží. Skvělé budou také malé kousky ovoce, které vmícháte do hotové rozmixované zmrzky a při jídle bude uvnitř něco k zakousnutí. Servírovat lze samozřejmě s čerstvým ovocem a nebo třeba domácími polevami z čokolády. Cokoli vám jen fantazie přinese je dovoleno. 🙂
POSTUP
1BANÁNY: Banány jsme si předem nakrájeli na malé kousky a zmrazili.
2ZMRZLINA: Zmrzlé banány dáme do mixéru a přidáme všechny zbylé ingredience (práškový matcha čaj, kokosové mléko a sladidlo). Rozmixujeme v hladký krém, případně přidáme více tekutiny či ostatních ingrediencí podle chuti a požadované konzistence.
3SERVÍRUJEME: Po rozmixování je zmrzlina připravena ihned k servírování a nebo ji můžeme dát ještě na malou chvíli do mrazáku, aby více ztuhla. Servírujeme s čerstvou mátou a kokosovým mlékem.
A jaká varianta je vaše nejoblíbenější? Máte nějaký zajímavý recept, o který byste se semnou rádi podělili? Pište do komentářů pod článkem, těším se.
Dobrou chuť přeje Judit