,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá, bez rozmyslu to byly špagety a v masovém období řízek. Ale dnes? Copak se dá vybrat jen jedno jídlo? Ze všech jídel na celém světě? To jen stěží. Vždyť známe jen zlomek chutí a nikdo z nás se asi zatím „neprojedl“ celým světem (což bych jen tak mimochodem chtěla vážně stihnout).

Nejoblíbenější jídlo zkrátka asi nevyberu, ale kde zhruba hledat, to vím. Ze zatím poznaných chutí je to zcela určitě Asie. Asie jako taková. Asijské jídlo. Asijská kultura. Vše co k tomu patří. A pravděpodobně bych vybírala z thajské, vietnamské nebo indické kuchyně. A proto s vámi dnes sdílím recept na polévku s kokosovým mlékem inspirovanou thajskem, ve které nechybí sladké batáty, červená čočka a zdravý zázvor. Zahřeje a uzdraví i v těch nejchladnějších dnech!


doba přípravy včetně vaření: 45 minut počet porcí: 6

Thajská batátová polévka s červenou čočkou

ingredience• 500 g batátů
• 1 střední bílá cibule
• 1 mrkev
• 1 hrnek červené čočky (cca 150 g)
• 1 a půl lžíce limetové šťávy
• 700 ml zeleninového vývaru
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce čerstvého zázvoru
• 300 ml kokosového mléka
• 2 a půl polévkové lžíce rybí omáčky
• 1 a půl lžíce červené kari pasty
• 1/4 lžičky mletého chilli
• cca 1 lžička soli (podle chuti)
• čerstvě mletý pepř
• olivový olej

servírujeme s
• hrstí čerstvých koriandrových listů
• hoblinkami chilli
• čerstvým celozrnným chlebem

Thajská batátová polévka s červenou čočkou

postup

1. připravíme si zeleninu
Omyjeme a oloupeme batáty i mrkev, vše nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na plátky a zázvor na jemno.

2. připravíme si základ na polévku
Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a minutku necháme provonět. Poté přidáme na jemno nakrájený zázvor a minutku restujeme. Nakonec přidáme lžíci červené kari pasty a pořádně promícháme, aby se spojila s ostatními ingrediencemi v hrnci. Nyní přidáme batáty a mrkev, orestujeme a nakonec přidáme propláchnutou červenou čočku. Opět krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

3. ochutíme a vaříme
Do základu na polévku přidáme rybí omáčku, šťávu z limetky, mleté chilli, sůl a pepř. Polévku vaříme na mírném plameni pod pokličkou, dokud batáty, mrkev a čočka nezměknou. Trvá to zhruba 30 minut.

4. rozmixujeme dohladka a přidáme kokosové mléko
Když jsou batáty, čočka i mrkev uvařené do měkka, vše rozmixujeme v hladký krém a vlijeme do něj kokosové mléko. Vše promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Za stálého míchání krátce povaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, přidáme vývar.

5. finálně dochutíme
Když má polévka požadovanou konzistenci, doladíme chuť limetou, chilli, solí, pepřem a popřípadě rybí omáčkou. Vše naposledy krátce provaříme, aby se chutě propojily.

6. servírujeme
Hotovu polévku servírujeme s jemně pokrájeným koriandrem, hoblinkami chilli, kapkou kokosového mléka a oblíbeným celozrnným chlebem.

Dobrou zdravou chuť přeje Judit 🙂

     VYTISKNOUT RECEPT     

Thajská batátová polévka s červenou čočkou Thajská batátová polévka s červenou čočkou Thajská batátová polévka s červenou čočkou

Thajská batátová polévka s červenou čočkou Thajská batátová polévka s červenou čočkou Thajská batátová polévka s červenou čočkou Thajská batátová polévka s červenou čočkou

Okomentovat