,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá, bez rozmyslu to bylo kuře na paprice bez kuřete 🙂 a v masovém období řízek s bramborovým salátem. Ale dnes? Copak se dá vybrat jen jedno jídlo? Ze všech jídel na celém světě, které už člověk ochutnal?
Nejoblíbenější jídlo asi nevyberu, ale v jakých chutích zhruba hledat? To vím jistě. Jsou to chutě Asie a vše co k tomu patří. A proto s vámi dnes sdílím recept na hustou zahřívací polévku s kokosovým mlékem inspirovanou Thajskem.
• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 6
INGREDIENCE
na polévku
- 500 g batátů
- 1 střední bílá cibule
- 1 mrkev
- 1 hrnek červené čočky
- 1 a půl lžíce limetové šťávy
- 700 ml vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 palec čerstvého zázvoru
- 300 ml hustého kokosového mléka
- 2 a půl polévkové lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce červené kari pasty
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
k servírování
- hrst čerstvého koriandru
- hoblinky chilli
- oblíbené pečivo
VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE
Stačí vynechat rybí omáčku a nahradit ji solí. 🙂
POSTUP
1ZELENINA: Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme. Batáty a mrkev na kousky, cibuli nahrubo, česnek na plátky a zázvor na jemno.
2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme česnek i zázvor a minutku restujeme. Nakonec přidáme kari pastu a promícháme, aby se spojila s ostatními ingrediencemi. Poté přidáme batáty, mrkev a propláchnutou červenou čočku. Vše společně orestujeme a zalijeme vývarem tak, aby byly ingredience ponořené. Tip: Pokud se nám bude přichytávat na dno hrnce, přidáme malinko vody.
3OCHUTÍME A VAŘÍME: Nyní do hrnce přidáme rybí omáčku, šťávu z limetky a pepř. Polévku vaříme cca 30 min na mírném plameni dokud zelenina a čočka nezměknou.
4ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když je hotovo, vše rozmixujeme v hladký krém a vlijeme kokosové mléko. Promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Za stálého míchání krátce povaříme a případně doladíme hustotu polévky vývarem.
5DOCHUTÍME: Nakonec pořádně dochutíme limetou, solí, pepřem a popřípadě rybí omáčkou.
6SERVÍRUJEME: Hotovu polévku servírujeme s čerstvým koriandrem, hoblinkami chilli a oblíbeným pečivem.
Dobrou chuť přeje Judit