Krémová batátová polévka s červenou čočkou

zjemněná kokosovým mlékem a ovoněná Thajskem

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá, bez rozmyslu to byly špagety a v masovém období řízek. Ale dnes? Copak se dá vybrat jen jedno jídlo? Ze všech jídel na celém světě? To jen stěží. Vždyť známe jen zlomek chutí a nikdo z nás se asi zatím „neprojedl“ celým světem (což bych jen tak mimochodem chtěla vážně stihnout).

Nejoblíbenější jídlo zkrátka asi nevyberu, ale kde zhruba hledat, to vím. Ze zatím poznaných chutí je to zcela určitě Asie. Asie jako taková. Asijské jídlo. Asijská kultura. Vše co k tomu patří. A pravděpodobně bych vybírala z thajské, vietnamské nebo indické kuchyně. A proto s vámi dnes sdílím recept na polévku s kokosovým mlékem inspirovanou thajskem, ve které nechybí sladké batáty, červená čočka a zdravý zázvor. Zahřeje a uzdraví i v těch nejchladnějších dnech!

• doba přípravy včetně vaření: 45 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 500 g batátů
  • 1 střední bílá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 hrnek červené čočky (cca 150 g)
  • 1 a půl lžíce limetové šťávy
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 300 ml kokosového mléka
  • 2 a půl polévkové lžíce rybí omáčky
  • 1 a půl lžíce červené kari pasty
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • cca 1 lžička soli (podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

k servírování

  • hrst čerstvého koriandru
  • hoblinky chilli
  • čerstvý celozrnný chléb

VEGE VERZE

Vynechte rybí omáčku, nahraďte ji solí a rázem máte vege a vegan verzi této skvělé polévky.

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI ZELENINU: Omyjeme a oloupeme batáty i mrkev, vše nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na plátky a zázvor na jemno.

2A TEĎ ZÁKLAD NA POLÉVKU: Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a minutku necháme provonět. Poté přidáme na jemno nakrájený zázvor a minutku restujeme. Nakonec přidáme lžíci červené kari pasty a pořádně promícháme, aby se spojila s ostatními ingrediencemi v hrnci. Nyní přidáme batáty a mrkev, orestujeme a nakonec přidáme propláchnutou červenou čočku. Opět krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

3OCHUTÍME A VAŘÍME: Do základu na polévku přidáme rybí omáčku, šťávu z limetky, mleté chilli, sůl a pepř. Polévku vaříme na mírném plameni pod pokličkou, dokud batáty, mrkev a čočka nezměknou. Trvá to zhruba 30 minut.

4ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když jsou batáty, čočka i mrkev uvařené do měkka, vše rozmixujeme v hladký krém a vlijeme do něj kokosové mléko. Vše promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Za stálého míchání krátce povaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, přidáme vývar.

5DOCHUTÍME: Když má polévka požadovanou konzistenci, doladíme chuť limetou, chilli, solí, pepřem a popřípadě rybí omáčkou. Vše naposledy krátce provaříme, aby se chutě propojily.

6DOCHUTÍME: Hotovu polévku servírujeme s jemně pokrájeným koriandrem, hoblinkami chilli, kapkou kokosového mléka a oblíbeným celozrnným chlebem.

A co vy? Taky tak milujete krémové polévky? A nebo radši vývary?

Dobrou zdravou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Americká kukuřičná polévka s křupavou slaninkou

Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Cestování

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...