Krémová batátová polévka s červenou čočkou a kari pastou

Pořádná zahřívací polévka inspirovaná Thajskou chutí.

To nejnovější

spot_img

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá, bez rozmyslu to bylo kuře na paprice bez kuřete 🙂 a v masovém období řízek s bramborovým salátem. Ale dnes? Copak se dá vybrat jen jedno jídlo? Ze všech jídel na celém světě, které už člověk ochutnal?

Nejoblíbenější jídlo asi nevyberu, ale v jakých chutích zhruba hledat? To vím jistě. Jsou to chutě Asie a vše co k tomu patří. A proto s vámi dnes sdílím recept na hustou zahřívací polévku s kokosovým mlékem inspirovanou Thajskem.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

na polévku

  • 500 g batátů
  • 1 střední bílá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 a půl lžíce limetové šťávy
  • 700 ml vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 palec čerstvého zázvoru
  • 300 ml hustého kokosového mléka
  • 2 a půl polévkové lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

k servírování

  • hrst čerstvého koriandru
  • hoblinky chilli
  • oblíbené pečivo

VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE

Stačí vynechat rybí omáčku a nahradit ji solí. 🙂

POSTUP

1ZELENINA: Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme. Batáty a mrkev na kousky, cibuli nahrubo, česnek na plátky a zázvor na jemno.

2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme česnek i zázvor a minutku restujeme. Nakonec přidáme kari pastu a promícháme, aby se spojila s ostatními ingrediencemi. Poté přidáme batáty, mrkev a propláchnutou červenou čočku. Vše společně orestujeme a zalijeme vývarem tak, aby byly ingredience ponořené. Tip: Pokud se nám bude přichytávat na dno hrnce, přidáme malinko vody.

3OCHUTÍME A VAŘÍME: Nyní do hrnce přidáme rybí omáčku, šťávu z limetky a pepř. Polévku vaříme cca 30 min na mírném plameni dokud zelenina a čočka nezměknou.

4ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když je hotovo, vše rozmixujeme v hladký krém a vlijeme kokosové mléko. Promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Za stálého míchání krátce povaříme a případně doladíme hustotu polévky vývarem.

5DOCHUTÍME: Nakonec pořádně dochutíme limetou, solí, pepřem a popřípadě rybí omáčkou.

6SERVÍRUJEME: Hotovu polévku servírujeme s čerstvým koriandrem, hoblinkami chilli a oblíbeným pečivem.

Dobrou chuť přeje Judit

 

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest