Hustá fazolová polévka s rajčaty a vůní Itálie

Můj italský recept co dům dal jeden letní den.

To nejnovější

spot_img

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a cuket. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už jsme zachumlaní v dece. Zkrátka čas, kdy víme, že se blíží kouzelný barevný podzim, který sebou přinese záplavu dýní, kukuřice a jablíček. Skoro jsem dnes přemýšlela, jestli už se s vámi nepodělím o můj oblíbený recept na tříbarevný dýňový cheesecake s čokoládou, ale pak jsem si řekla, že na něj bude čas příště. Dnes si ještě užijeme chuť léta. S čerstvými rajčaty a voňavými bylinkami.

Uděláme si fazolovou polévku ale doslova neobyčejnou. Recept mě napadl jednoho letního dne, kdy jsem se tak rochnila v zásobách s myšlenkou uvařit jídlo co dům dal. A protože dům dal čerstvá rajčátka, bílé fazole a zbytek naloženého kuřecího masa z grilování, vznikla z toho tahle dobrota inspirovaná chutěmi Itálie. Kuřecí maso je ale naprosto volitelné a tak tuhle polévku můžete snadno upravit do vegetariánské či dokonce veganské podoby.

A tady je recept, jednoduchý a rychlý. Jediné, co musíte mít připraveno jsou předvařené bílé fazole.

TIPY

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE?

Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v nesolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 8

INGREDIENCE

na polévku

  • 500 g uvařených bílých fazolí (lze použít i konzervované)
  • 6 velkých zralých rajčat
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 4 velké hrsti špenátových listů
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 2 větší bílé cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce tymiánu
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

k servírování

  • orestovaná cherry rajčata
  • olivový olej
  • křupavý chléb
  • hrst čerstvých italských bylinek (bazalka a tymián)

VERZE S KUŘECÍM MASEM

Pokud zvolíte verzi s kuřecím masem (jako je na fotkách), stačí orestovat kuřecí prsa a dochutit je sušeným tymiánem, solí, červě mletým pepřem. Hotové maso natrháme pomocí vidliček nebo nakrájíme na tenké plátky.

POSTUP

1ZÁKLAD NA POLÉVKU: Cibule nakrájíme na hrubo a orestujeme je ve větším hrnci na olivovém oleji. Když cibulka začne sklovatět, přidáme na plátky nakrájený česnek a promícháme. Po minutce přidáme špenátové listy a uvařené fazole, promícháme a ještě minutku restujeme. Nakonec přidáme na kostičky pokrájená rajčata, rajčata v plechovce i vývar a pořádně promícháme.

2OCHUTÍME A VAŘÍME: Do polévky přidáme tymián, sůl i pepř a vaříme na mírném ohni cca 15 až 20 minut dokud se všechny ingredience krásně nespojí. Občas promícháme.

3ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Provařenou polévku rozmixujeme tak na půl až 3/4. 🙂 Tedy ne na úplně hladký krém, aby v ní zůstalo také něco k zakousnutí. Nakonec ji finálně dochutíme.

4SERVÍRUJEME: Polévku servírujeme s křupavým chlebem, pár kapkami olivového oleje a čerstvými italskými bylinkami. Jako ozdobu můžete použít na pánvi opečená cherry rajčátka.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest