Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a cuket. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už jsme zachumlaní v dece. Zkrátka čas, kdy víme, že se blíží kouzelný barevný podzim, který sebou přinese záplavu dýní, kukuřice a jablíček. Skoro jsem dnes přemýšlela, jestli už se s vámi nepodělím o můj oblíbený recept na tříbarevný dýňový cheesecake s čokoládou, ale pak jsem si řekla, že na něj bude čas příště. Dnes si ještě užijeme chuť léta. S čerstvými rajčaty a voňavými bylinkami.
Uděláme si fazolovou polévku ale doslova neobyčejnou. Recept mě napadl jednoho letního dne, kdy jsem se tak rochnila v zásobách s myšlenkou uvařit jídlo co dům dal. A protože dům dal čerstvá rajčátka, bílé fazole a zbytek naloženého kuřecího masa z grilování, vznikla z toho tahle dobrota inspirovaná chutěmi Itálie. Kuřecí maso je ale naprosto volitelné a tak tuhle polévku můžete snadno upravit do vegetariánské či dokonce veganské podoby.
A tady je recept, jednoduchý a rychlý. Jediné, co musíte mít připraveno jsou předvařené bílé fazole.
TIPY
JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE?
Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v nesolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout.
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_21.jpg)
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_05-694x1024.jpg)
• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 8
INGREDIENCE
na polévku
- 500 g uvařených bílých fazolí (lze použít i konzervované)
- 6 velkých zralých rajčat
- 1 plechovka krájených rajčat
- 4 velké hrsti špenátových listů
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 2 větší bílé cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce tymiánu
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
k servírování
- orestovaná cherry rajčata
- olivový olej
- křupavý chléb
- hrst čerstvých italských bylinek (bazalka a tymián)
VERZE S KUŘECÍM MASEM
Pokud zvolíte verzi s kuřecím masem (jako je na fotkách), stačí orestovat kuřecí prsa a dochutit je sušeným tymiánem, solí, červě mletým pepřem. Hotové maso natrháme pomocí vidliček nebo nakrájíme na tenké plátky.
POSTUP
1ZÁKLAD NA POLÉVKU: Cibule nakrájíme na hrubo a orestujeme je ve větším hrnci na olivovém oleji. Když cibulka začne sklovatět, přidáme na plátky nakrájený česnek a promícháme. Po minutce přidáme špenátové listy a uvařené fazole, promícháme a ještě minutku restujeme. Nakonec přidáme na kostičky pokrájená rajčata, rajčata v plechovce i vývar a pořádně promícháme.
2OCHUTÍME A VAŘÍME: Do polévky přidáme tymián, sůl i pepř a vaříme na mírném ohni cca 15 až 20 minut dokud se všechny ingredience krásně nespojí. Občas promícháme.
3ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Provařenou polévku rozmixujeme tak na půl až 3/4. 🙂 Tedy ne na úplně hladký krém, aby v ní zůstalo také něco k zakousnutí. Nakonec ji finálně dochutíme.
4SERVÍRUJEME: Polévku servírujeme s křupavým chlebem, pár kapkami olivového oleje a čerstvými italskými bylinkami. Jako ozdobu můžete použít na pánvi opečená cherry rajčátka.
Dobrou chuť přeje Judit
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_24.jpg)
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_23.jpg)
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_25.jpg)
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_19-690x1024.jpg)
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_17.jpg)
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_14.jpg)
![Toskánská fazolová polévka recept](https://korenizivota.cz/wp-new/wp-content/uploads/2020/08/toskanska_fazolova_polevka_recept_10-695x1024.jpg)