Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

ve veganské i masové verzi

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už jsme zachumlaní v dece. Zkrátka čas, kdy víme, že se blíží barevný a kouzelný podzim, který s sebou přinese záplavu dýní, kukuřice a čerstvých jablíček. Skoro jsem dnes přemýšlela, jestli už se s vámi nepodělím o můj oblíbený recept na tříbarevný dýňový cheesecake s čokoládou, ale pak jsem si řekla, že na něj bude čas příště. Dnes si ještě užijeme chuť léta. S čerstvými rajčaty, voňavými bylinkami a křupavým chlebem.

Uděláme si fazolovou polévku. Ale doslova neobyčejnou. Recept mě napadl jednoho letního dne, kdy jsem se tak rochnila ve sklepě s myšlenkou uvařit jídlo alá co dům dal. A protože dům dal čerstvá rajčátka ze zahrádky, bílé fazole a zbytek naloženého kuřecího masa z grilování, vznikla z toho tahle dobrota inspirovaná chutěmi slunného Toskánska. Kuřecí maso je ale naprosto volitelné a tak tuhle polévku můžete snadno upravit do vegetariánské či dokonce veganské podoby. 🙂

A tady je recept, jednoduchý a rychlý. Jediné, co musíte mít připraveno jsou předvařené bílé fazole. Den před vařením polévky je proto namočte minimálně na 8 hodin do vody a nechte nabobtnat. Poté slijte a vařte doměkka v osolené vodě. Uvařené a scezené fazole jsou připravené na přípravu polévky.

• doba přípravy: 45 minut • namáčení a vaření fazolí: 8+1 hodina • počet porcí: 8

INGREDIENCE

  • 500 g suchých bílých fazolí (den předem je namočíme do vody aby změkly)
  • 6 velkých rajčat
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 4 hrsti špenátových listů
  • 1,2 litru vývaru
  • 2 větší žluté cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce soli

na kuřecí maso (volitelné)

  • 2 střední kuřecí prsa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivový olej

k servírování

  • olivový olej
  • pečená cherry rajčata
  • křupavý chléb

POSTUP

1PŘEDVAŘÍME SI FAZOLE: Den před přípravou samotné polévky si musíme předvařit bílé fazole. 500 g bílých fazolí namočíme nejméně na 8 hodin do vody a necháme nabobtnat. Poté je uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. A teď jsme připraveni na přípravu samotné polévky. Pokud děláme verzi s masem, kuřecí prsa si jednoduše naložíme do směsi olivového oleje, tymiánu, česneku a citronu. Nesolíme, maso by pustilo šťávu.

2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Cibule nakrájíme na hrubo a osmaheneme je ve větším hrnci na olivovém oleji. Když cibulka začne sklovatět, přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a promícháme. Poté přidáme skoro všechny špenátové listy (hrstku si dáme stranou) a skoro všechny fazole (mističku si dáme stranou). Vše promícháme a minutku restujeme. Poté přidáme na kostičky pokrájená čerstvá rajčata i rajčata v plechovce a pořádně promícháme.

3PŘIDÁME VÝVAR A VAŘÍME: Nyní přilijeme cca litr zeleninového vývaru, přidáme rozmarýn, tymián, sůl i pepř a vaříme na mírném ohni cca 30 minut dokud se všechny ingredience krásně nespojí. Podle potřeby přiléváme vývar a občas zamícháme.

4OSMAHNEME MASO: Mezitím co se nám polévka vaří, můžeme si zprudka osmahnout kuřecí maso, které jsme si naložili. Na pánvi jej zlehka osolíme a když máme hotovo, natrháme jej pomocí vidliček na vlákna. Prozatím dáme stranou.

4OSMAHNEME MASO: Mezitím co se nám polévka vaří, můžeme si zprudka osmahnout kuřecí maso, které jsme si naložili. Na pánvi jej zlehka osolíme a když máme hotovo, natrháme jej pomocí vidliček na vlákna. Prozatím dáme stranou.

5MIXUJEME: Když je polévka provařená, rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Nemusí z ní být zcela hladký krém, pár kousků ničemu nevadí. V tuto chvíli můžeme polévku podle potřeby ještě naposledy zředit vývarem a dochutit.

6PŘIDÁME FAZOLE A ŠPENÁT: Do rozmixované a dochucené polévky přidáme celé bílé fazole a špenátové listy, které jsme si na začátku dali stranou. Vše promícháme a necháme pár minutek odstát.

7PŘIDÁME FAZOLE A ŠPENÁT: Do rozmixované a dochucené polévky přidáme celé bílé fazole a špenátové listy, které jsme si na začátku dali stranou. Vše promícháme a necháme pár minutek odstát.

8SERVÍRUJEME: Polévku servírujeme s kousky trhaného kuřecího masa, křupavým chlebem a pár kapkami olivového oleje. Jako ozdobu můžete použít na pánvi opečená cherry rajčátka.

Dobrou letní chuť přeje Judit 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Rychlé nachos z tortilly

Neujíždím si na brambůrkách ani slaných tyčinkách. Na co ale doma nedáme dopustit, jsou nachos. Vždyť jsou tak vynikající a navíc krásně...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Nejjemnější avokádové guacamole

A jo tady. Po (alespoň pro mě) dlooooooouhé zimní sezóně konečně přichází jaro. Spousta lidí kolem mě říká, že zimu miluje. Že...

Cestování

Jak slaví Vánoce a Nový rok v Brazílii. Poznejte vánoční zvyky a tradiční jídlo

Brazílie je o Vánocích uprostřed léta. Dárky se rozdávají o půlnoci a sejde se celá brazilská rodina, která může mít i 50...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...