Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už jsme zachumlaní v dece. Zkrátka čas, kdy víme, že se blíží barevný a kouzelný podzim, který s sebou přinese záplavu dýní, kukuřice a čerstvých jablíček. Skoro jsem dnes přemýšlela, jestli už se s vámi nepodělím o můj oblíbený recept na tříbarevný dýňový cheesecake s čokoládou, ale pak jsem si řekla, že na něj bude čas příště. Dnes si ještě užijeme chuť léta. S čerstvými rajčaty, voňavými bylinkami a křupavým chlebem.
Uděláme si fazolovou polévku. Ale doslova neobyčejnou. Recept mě napadl jednoho letního dne, kdy jsem se tak rochnila ve sklepě s myšlenkou uvařit jídlo alá co dům dal. A protože dům dal čerstvá rajčátka ze zahrádky, bílé fazole a zbytek naloženého kuřecího masa z grilování, vznikla z toho tahle dobrota inspirovaná chutěmi slunného Toskánska. Kuřecí maso je ale naprosto volitelné a tak tuhle polévku můžete snadno upravit do vegetariánské či dokonce veganské podoby. 🙂
A tady je recept, jednoduchý a rychlý. Jediné, co musíte mít připraveno jsou předvařené bílé fazole. Den před vařením polévky je proto namočte minimálně na 8 hodin do vody a nechte nabobtnat. Poté slijte a vařte doměkka v osolené vodě. Uvařené a scezené fazole jsou připravené na přípravu polévky.
• doba přípravy: 45 minut • namáčení a vaření fazolí: 8+1 hodina • počet porcí: 8
INGREDIENCE
- 500 g suchých bílých fazolí (den předem je namočíme do vody aby změkly)
- 6 velkých rajčat
- 1 plechovka krájených rajčat
- 4 hrsti špenátových listů
- 1,2 litru vývaru
- 2 větší žluté cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžíce rozmarýnu
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce soli
na kuřecí maso (volitelné)
- 2 střední kuřecí prsa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- olivový olej
k servírování
- olivový olej
- pečená cherry rajčata
- křupavý chléb
POSTUP
1PŘEDVAŘÍME SI FAZOLE: Den před přípravou samotné polévky si musíme předvařit bílé fazole. 500 g bílých fazolí namočíme nejméně na 8 hodin do vody a necháme nabobtnat. Poté je uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. A teď jsme připraveni na přípravu samotné polévky. Pokud děláme verzi s masem, kuřecí prsa si jednoduše naložíme do směsi olivového oleje, tymiánu, česneku a citronu. Nesolíme, maso by pustilo šťávu.
2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Cibule nakrájíme na hrubo a osmaheneme je ve větším hrnci na olivovém oleji. Když cibulka začne sklovatět, přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a promícháme. Poté přidáme skoro všechny špenátové listy (hrstku si dáme stranou) a skoro všechny fazole (mističku si dáme stranou). Vše promícháme a minutku restujeme. Poté přidáme na kostičky pokrájená čerstvá rajčata i rajčata v plechovce a pořádně promícháme.
3PŘIDÁME VÝVAR A VAŘÍME: Nyní přilijeme cca litr zeleninového vývaru, přidáme rozmarýn, tymián, sůl i pepř a vaříme na mírném ohni cca 30 minut dokud se všechny ingredience krásně nespojí. Podle potřeby přiléváme vývar a občas zamícháme.
4OSMAHNEME MASO: Mezitím co se nám polévka vaří, můžeme si zprudka osmahnout kuřecí maso, které jsme si naložili. Na pánvi jej zlehka osolíme a když máme hotovo, natrháme jej pomocí vidliček na vlákna. Prozatím dáme stranou.
4OSMAHNEME MASO: Mezitím co se nám polévka vaří, můžeme si zprudka osmahnout kuřecí maso, které jsme si naložili. Na pánvi jej zlehka osolíme a když máme hotovo, natrháme jej pomocí vidliček na vlákna. Prozatím dáme stranou.
5MIXUJEME: Když je polévka provařená, rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Nemusí z ní být zcela hladký krém, pár kousků ničemu nevadí. V tuto chvíli můžeme polévku podle potřeby ještě naposledy zředit vývarem a dochutit.
6PŘIDÁME FAZOLE A ŠPENÁT: Do rozmixované a dochucené polévky přidáme celé bílé fazole a špenátové listy, které jsme si na začátku dali stranou. Vše promícháme a necháme pár minutek odstát.
7PŘIDÁME FAZOLE A ŠPENÁT: Do rozmixované a dochucené polévky přidáme celé bílé fazole a špenátové listy, které jsme si na začátku dali stranou. Vše promícháme a necháme pár minutek odstát.
8SERVÍRUJEME: Polévku servírujeme s kousky trhaného kuřecího masa, křupavým chlebem a pár kapkami olivového oleje. Jako ozdobu můžete použít na pánvi opečená cherry rajčátka.
Dobrou letní chuť přeje Judit 🙂