Americký jablečný koláč

Tradiční recept na klasický "apple pie".

To nejnovější

spot_img

Sezóna jablek je tady a nevím jak vy, ale já vozím ze zahrady jednu ošatku za druhou a lednici mám plnou kompotů a přesnídávek. Už jsme měli štrúdl, jablečné tyčinky, dort s jablečnými růžemi i francouzské toasty s jablky a další laskominy. A i když je toho požehnaně, pořád se nemůžu nabažit chuti jablek s jemným karamelem a typickou chutí skořice…

Co takhle zkusit americkou klasiku? Americký jablečný koláč, jablečný páj, nebo prostě po americku apple pie? Křehké máslové těsto, horká jablka se skořicí, jemný zkaramelizovaný sirup a navrch domácí vanilková zmrzlina. Co víc si přát v podzimních dnech.

• doba přípravy: cca 2 hodiny + (min 1 hodina na chlazení těsta) • počet porcí: 8 až 10

INGREDIENCE

Použila jsem skleněnou koláčovou formu o průměru cca 24 cm.

na křehké máslové těsto

  • 450 g hladké mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 200 g hodně studeného másla na kostičky
  • půl šálku ledové vody
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku

na jablečnou náplň

  • 500 g kyselejších tvrdých jablek + 1 záložní jablko na karamelový sirup
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžíce skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 25 g másla

na ořechovou drobenku

  • 100 g karamelových sušenek
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 balíček skořicového cukru

k servírování

TIPY

NEPODCEŇUJTE CHLAZENÍ TĚSTA

Teplé těsto je mazlavé kvůli rozpouštějícímu se máslu a špatně se s ním pracuje. Vůbec mu neuškodí, když zůstane v lednici déle nebo klidně přes noc.

NEMÁTE RÁDI OŘECHY? NEVADÍ

Pokud nejste milovníci ořechů, vynechte ořechovou drobenku a do jablečné směsi přimíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu. Ten zabrání jablkům, aby při pečení pouštěla další šťávu.

POSTUP

1TĚSTO: Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, cukr, špetku soli, lžičku skořice a špetku muškátového oříšku). Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a lehce prohněteme. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké těsto. Hotové těsto rozdělíme na dva díly, zabalíme do folie a dáme do lednice minimálně na 1 až 2 hodiny. S chladnějším těstem se lépe pracuje.

2JABLEČNÁ NÁPLŇ: Zatímco se těsto chladí, připravíme si jablečnou náplň. Jablka zbavená jádřinců nakrájíme na plátky a dáme do větší mísy, přidáme cukr, skořici a špetku soli. Promícháme a přesypeme do cedníku, který umístíme nad mísu, aby z jablek mohla odkapat šťáva. Z jablek by mělo odkapat nejméně 100 ml tekutiny. Z této šťávy budeme vyrábět karamelový sirup. V tuto chvíli také můžeme vyndat jedno těsto z lednice, aby lehce povolilo.

3OŘECHOVÁ DROBENKA: Oloupané vlašské ořechy na sucho opražíme v pánvi cca 2-3 minutky a rozmixujeme nebo rozdrtíme na jemno (ne na prach). Stejným způsobem rozmixujeme i sušenky a nakonec vše smícháme dohromady a dáme stranou. Tato drobenka v koláči vysaje přebytečnou šťávu a dodá chuť.

4PRVNÍ TĚSTO: Těsto, které jsme si vyndali z lednice vyválíme do kruhu, který bude o něco větší, než forma na koláč. To proto abychom měli rezervu na ,,zalepení koláče“. Těsto během válení lehce podsypáváme moukou a dáme pozor, aby se nepotrhalo, protože by mohla vytéct náplň. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vyválené těsto do ní opatrně přeneseme na válečku. Nakonec těsto jemně “natlačíme” do formy a odřežeme přebytečné okraje. Připravenou ořechovou drobenkou těsto posypeme a dáme chladit do lednice.

5KARAMELOVÝ SIRUP: Z lednice vyndáme druhou polovinu těsta a necháme lehce povolit zatímco budeme připravovat karamelový sirup z odkapané jablečné šťávy. Pokud nám z jablek odkapalo málo šťávy, můžeme je lehce pomačkat rukou. Pokud to nepomůže, vymačkáme šťávu ještě z jednoho záložního jablka. K cca 100 ml jablečné šťávy přidáme 2 lžíce citronové šťávy, špetku muškátového oříšku a 1 balíček skořicového cukru. Šťávu za stálého míchání svaříme v pánvi na polovinu, čímž vznikne hustý karamelový sirup, do kterého nakonec přimícháme 25 g másla.

6OHŘEJEME JABLKA: Do pánve se sirupem přidáme pokrájená jablka, ze kterých jsme nechávali vykapat šťávu a promícháme je s hotovým karamelovým sirupem. Vše několik minut ohříváme, aby se jablka spojila se sirupem. Poté směs odstavíme a necháme lehce vychladnout.

7DRUHÉ TĚSTO A PLNĚNÍ KOLÁČE: Mezitím si vyválíme i druhou část těsta, kterou jsme si v bodu 5. vyndali z ledničky. Uděláme to stejně jako v bodu č 4. Z lednice vyndáme formu s prvním těstem do které nyní opatrně navršíme (lehce do kopečka) hotovou jablečnou náplň z bodu 6. Poté jablka opatrně přikryjeme druhým vyváleným těstem. Okraje spodního a horního těsta stlačíme prsty k sobě tak, aby se pořádně slepily a nevytekla nám náplň. Nakonec uprostřed koláče nožem vyřízneme hvězdičku, aby měla kudy unikat pára a vlhkost. Koláč dáme cca na 10 minutek do lednice.

8PEČEME: Koláč pečeme na 200°C na spodním roštu cca 30-40 minut, dokud těsto hezky nezezlátne. Pokud v průběhu pečení začnou okraje příliš hnědnout, jednoduše je zakryjeme alobalem, který zabrání připečení.

9SERVÍRUJEME: Hotový koláč necháme trochu vychladnou, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s domácí vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

Jak vám chutnalo mi napište do komentářů.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest