Sezóna jablek je tady a nevím jak vy, ale já vozím ze zahrady jednu ošatku za druhou a lednici mám plnou kompotů a přesnídávek. Už jsme měli štrúdl, jablečné tyčinky, dort s jablečnými růžemi i francouzské toasty s jablky a další laskominy. A i když je toho požehnaně, pořád se nemůžu nabažit chuti jablek s jemným karamelem a typickou chutí skořice…
Co takhle zkusit americkou klasiku? Americký jablečný koláč, jablečný páj, nebo prostě po americku apple pie? Křehké máslové těsto, horká jablka se skořicí, jemný zkaramelizovaný sirup a navrch domácí vanilková zmrzlina. Co víc si přát v podzimních dnech.
• doba přípravy: cca 2 hodiny + (min 1 hodina na chlazení těsta) • počet porcí: 8 až 10
INGREDIENCE
Použila jsem skleněnou koláčovou formu o průměru cca 24 cm.
na křehké máslové těsto
- 450 g hladké mouky
- 30 g třtinového cukru
- 200 g hodně studeného másla na kostičky
- půl šálku ledové vody
- špetka soli
- lžička skořice
- špetka muškátového oříšku
na jablečnou náplň
- 500 g kyselejších tvrdých jablek + 1 záložní jablko na karamelový sirup
- 150 g třtinového cukru
- 2 lžíce skořice
- špetku muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 25 g másla
na ořechovou drobenku
- 100 g karamelových sušenek
- hrst vlašských ořechů
- 1 balíček skořicového cukru
k servírování
- listy máty nebo meduňky
- moučkový cukr
- domácí vanilková zmrzlina
TIPY
NEPODCEŇUJTE CHLAZENÍ TĚSTA
Teplé těsto je mazlavé kvůli rozpouštějícímu se máslu a špatně se s ním pracuje. Vůbec mu neuškodí, když zůstane v lednici déle nebo klidně přes noc.
NEMÁTE RÁDI OŘECHY? NEVADÍ
Pokud nejste milovníci ořechů, vynechte ořechovou drobenku a do jablečné směsi přimíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu. Ten zabrání jablkům, aby při pečení pouštěla další šťávu.
POSTUP
1TĚSTO: Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, cukr, špetku soli, lžičku skořice a špetku muškátového oříšku). Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a lehce prohněteme. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké těsto. Hotové těsto rozdělíme na dva díly, zabalíme do folie a dáme do lednice minimálně na 1 až 2 hodiny. S chladnějším těstem se lépe pracuje.
2JABLEČNÁ NÁPLŇ: Zatímco se těsto chladí, připravíme si jablečnou náplň. Jablka zbavená jádřinců nakrájíme na plátky a dáme do větší mísy, přidáme cukr, skořici a špetku soli. Promícháme a přesypeme do cedníku, který umístíme nad mísu, aby z jablek mohla odkapat šťáva. Z jablek by mělo odkapat nejméně 100 ml tekutiny. Z této šťávy budeme vyrábět karamelový sirup. V tuto chvíli také můžeme vyndat jedno těsto z lednice, aby lehce povolilo.
3OŘECHOVÁ DROBENKA: Oloupané vlašské ořechy na sucho opražíme v pánvi cca 2-3 minutky a rozmixujeme nebo rozdrtíme na jemno (ne na prach). Stejným způsobem rozmixujeme i sušenky a nakonec vše smícháme dohromady a dáme stranou. Tato drobenka v koláči vysaje přebytečnou šťávu a dodá chuť.
4PRVNÍ TĚSTO: Těsto, které jsme si vyndali z lednice vyválíme do kruhu, který bude o něco větší, než forma na koláč. To proto abychom měli rezervu na ,,zalepení koláče“. Těsto během válení lehce podsypáváme moukou a dáme pozor, aby se nepotrhalo, protože by mohla vytéct náplň. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vyválené těsto do ní opatrně přeneseme na válečku. Nakonec těsto jemně “natlačíme” do formy a odřežeme přebytečné okraje. Připravenou ořechovou drobenkou těsto posypeme a dáme chladit do lednice.
5KARAMELOVÝ SIRUP: Z lednice vyndáme druhou polovinu těsta a necháme lehce povolit zatímco budeme připravovat karamelový sirup z odkapané jablečné šťávy. Pokud nám z jablek odkapalo málo šťávy, můžeme je lehce pomačkat rukou. Pokud to nepomůže, vymačkáme šťávu ještě z jednoho záložního jablka. K cca 100 ml jablečné šťávy přidáme 2 lžíce citronové šťávy, špetku muškátového oříšku a 1 balíček skořicového cukru. Šťávu za stálého míchání svaříme v pánvi na polovinu, čímž vznikne hustý karamelový sirup, do kterého nakonec přimícháme 25 g másla.
6OHŘEJEME JABLKA: Do pánve se sirupem přidáme pokrájená jablka, ze kterých jsme nechávali vykapat šťávu a promícháme je s hotovým karamelovým sirupem. Vše několik minut ohříváme, aby se jablka spojila se sirupem. Poté směs odstavíme a necháme lehce vychladnout.
7DRUHÉ TĚSTO A PLNĚNÍ KOLÁČE: Mezitím si vyválíme i druhou část těsta, kterou jsme si v bodu 5. vyndali z ledničky. Uděláme to stejně jako v bodu č 4. Z lednice vyndáme formu s prvním těstem do které nyní opatrně navršíme (lehce do kopečka) hotovou jablečnou náplň z bodu 6. Poté jablka opatrně přikryjeme druhým vyváleným těstem. Okraje spodního a horního těsta stlačíme prsty k sobě tak, aby se pořádně slepily a nevytekla nám náplň. Nakonec uprostřed koláče nožem vyřízneme hvězdičku, aby měla kudy unikat pára a vlhkost. Koláč dáme cca na 10 minutek do lednice.
8PEČEME: Koláč pečeme na 200°C na spodním roštu cca 30-40 minut, dokud těsto hezky nezezlátne. Pokud v průběhu pečení začnou okraje příliš hnědnout, jednoduše je zakryjeme alobalem, který zabrání připečení.
9SERVÍRUJEME: Hotový koláč necháme trochu vychladnou, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s domácí vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
Jak vám chutnalo mi napište do komentářů.
Dobrou chuť přeje Judit