Sezóna jablek je tady a nevím jak vy, ale já vozím ze zahrady jednu ošatku za druhou a lednici mám plnou kompotů a přesnídávek. Už jsme měli štrúdl, jablečné tyčinky, dort s jablečnými růžemi i francouzské tousty s jablky a další laskominy. A i když je toho požehnaně, pořád se nemůžu nabažit chuti jablek s jemným karamelem a typickou chutí skořice… 🙂

Co takhle zkusit americkou klasiku? Americký jablečný koláč, jablečný páj, nebo prostě po americku apple pie? Křehké máslové těsto, horká jablka se skořicí, jemný zkaramelizovaný sirup a navrch domácí vanilková zmrzlina. Co víc si přát v podzimních dnech!


doba přípravy: 1 hodina doba pečení: 40 minut počet porcí: 8-10

americky_jablecny_kolac_22

ingredience

na křehké máslové těsto
• 450 g hladké mouky (2 a půl šálku)
• 30 g třtinového cukru (3 lžičky)
• 200 g hodně studeného másla na kostičky (1 a půl šálku)
• půl šálku ledové vody
• špetka soli
• lžička skořice
• špetka muškátového oříšku

na jablečnou náplň
• 500 g kyselejších tvrdých jablek + 1 záložní jablko na sirup
• 150 g třtinového cukru  (3/4 šálku)
• 2 lžíce skořice
• špetku muškátového oříšku
• špetka soli
• 2 lžíce citronové šťávy
• 25 g másla

na ořechovou posypku
• 100 g karamelových sušenek Lotus
• hrst vlašských ořechů
• 1 balíček skořicového cukru

Recept na domácí vanilkovou zmrzlinu najdete zde>>

postup

1. připravíme si máslové těsto
Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, cukr, špetku soli, lžičku skořice a špetku muškátového oříšku). Vše promícháme, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a lehce prohněteme. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké lesklé těsto. Hotové těsto rozdělíme na dva stejné díly, zabalíme do alobalu a dáme do lednice minimálně na hodinu. Z chladnějším těstem se lépe pracuje.

2. jablečná náplň
Zatímco se nám chladí těsto, připravíme si jablečnou náplň. Jablka zbavená jádřinců nakrájíme na plátky a dáme do větší mísy, k nim přidáme cukr, skořici a špetku soli. Vše promícháme a poté přesypeme do cedníku, který umístíme nad mísu, aby z jablek mohla odkapat šťáva. Z jablek by mělo odkapat nejméně 100 ml tekutiny. Z odkapané šťávy budeme v další fázi vyrábět zkaramelizovaný sirup. V tuto chvíli také můžeme vyndat jedno těsto z lednice, aby lehce povolilo.

3. ořechová posypka
Oloupané vlašské ořechy na sucho opražíme v pánvi (cca 2-3 minutky) a rozmixujeme nebo rozdrtíme na jemno, ale ne na prášek. Stejným způsobem rozmixujeme i sušenky a nakonec vše smícháme dohromady a dáme stranou. Ořechovou posypka v koláči vysaje přebytečnou šťávu a dodá chuť.

4. první těsto
Těsto, které jsme si vyndali z lednice vyválíme do kruhu, který bude o něco větší, než forma na koláč. To proto abychom měli rezervu na ,,zalepení koláče“. Já koláč připravovala do skleněné formy o průměru cca 24 cm. Těsto během válení lehce podsypávejte a dejte pozor, aby se nepotrhalo, protože by nám mohla vytéct náplň. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vyválené těsto do ní opatrně přeneseme na válečku. Nakonec těsto jemně “natlačíme” do tvaru formy a odřežeme přebytečné okraje. Připravenou ořechovou drobenkou těsto posypeme a dáme chladit do lednice.

5. zkaramelizovaný sirup
Z lednice si vyndáme druhou polovinu těsta a necháme lehce povolit, zatímco budeme připravovat sirup z jablečné šťávy. Pokud nám z jablek odkapalo málo šťávy, můžeme tomu lehce pomoci rukou a zmáčknout je. Pokud to nepomůže, vymačkáme šťávu ještě z jednoho záložního jablka. Ke 100 ml jablečné šťávy přidáme 2 lžíce citronové šťávy, špetku muškátového oříšku a 1 balíček skořicového cukru. Šťávu svaříme v pánvi za stálého míchání na polovinu, čímž vznikne hustý sirup, do kterého nakonec přimícháme 25 g másla.

6. ohřejeme jablka
Do pánve se sirupem přidáme pokrájená jablka, ze kterých jsme nechávali vykapat šťávu a promícháme je se sirupem. Vše několik minut ohříváme, aby se jablka spojila se sirupem. Hotovou směs sundáme z ohně a necháme lehce vychladnout.

7. druhé těsto
Mezitím si vyválíme i druhou část těsta, kterou jsme si v předchozím bodu vyndali z ledničky. Uděláme to stejně jako v bodu č 4.

8. jdeme plnit koláč
Z lednice vyndáme formu s prvním těstem do které nyní opatrně navršíme (lehce do kopečka 🙂 ) jablkovou náplň se sirupem, kterou jsme si připravili v pánvi. Když máme hotovo, opatrně jablka přikryjeme druhým vyváleným těstem. Okraje spodního a horního těsta stlačíme prsty k sobě tak, aby se pořádně slepily a nevytekla nám náplň. Nakonec uprostřed koláče nožem vyřízneme hvězdičku, aby měla kudy unikat pára a vlhkost. Koláč dáme cca na 10 minutek do lednice.

americky_jablecny_kolac_08
9. pečeme
Koláč pečeme na 200°C na spodním roštu cca 30-40 minut, dokud těsto hezky nezezlátne. Pokud vám v průběhu pečení začnou okraje příliš hnědnout, můžete je jednoduše zakrýt alobalem, který zabrání připečení.

10. servírujeme
Hotový koláč necháme trochu vychladnou, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s domácí vanilkovou zmrzlinou, nebo zakysanou smetanou.

A tady je ještě pár užitečných tipů a poznámek. 🙂

tip

1. chlazení těsta
Nepodceňujte pořádné vychlazení těsta, teplé těsto je mazlavé kvůli rozpouštějícímu se máslu a špatně se s ním pracuje. Já ho někdy nechám v lednici i přes noc.

2. místo posypky kukuřičný škrob
Pokud nejste milovníci ořechů, vynechte posypku a do jablečné směsi přimíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu. Ten zabrání jablkům, aby při pečení pouštěla další šťávu.

A jaké osvědčené typy máte vy? Nebo raději dáváte přednost českému štrúdlu? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

americky_jablecny_kolac_03 americky_jablecny_kolac_07

americky_jablecny_kolac_09 americky_jablecny_kolac_12 americky_jablecny_kolac_10americky_jablecny_kolac_16americky_jablecny_kolac_21

Okomentovat