Americký jablečný koláč s domácí vanilkovou zmrzlinou

tradiční recept na apple pie

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Sezóna jablek je tady a nevím jak vy, ale já vozím ze zahrady jednu ošatku za druhou a lednici mám plnou kompotů a přesnídávek. Už jsme měli štrúdl, jablečné tyčinky, dort s jablečnými růžemi i francouzské tousty s jablky a další laskominy. A i když je toho požehnaně, pořád se nemůžu nabažit chuti jablek s jemným karamelem a typickou chutí skořice…

Co takhle zkusit americkou klasiku? Americký jablečný koláč, jablečný páj, nebo prostě po americku apple pie? Křehké máslové těsto, horká jablka se skořicí, jemný zkaramelizovaný sirup a navrch domácí vanilková zmrzlina. Co víc si přát v podzimních dnech!

• doba přípravy: 1 hodina • doba pečení: 40 minut • počet porcí: 8-10

INGREDIENCE

na křehké máslové těsto

  • 450 g hladké mouky (2 a půl šálku)
  • 30 g třtinového cukru (3 lžičky)
  • 200 g hodně studeného másla na kostičky (1 a půl šálku)
  • půl šálku ledové vody
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku

na jablečnou náplň

  • 500 g kyselejších tvrdých jablek + 1 záložní jablko na sirup
  • 150 g třtinového cukru (3/4 šálku)
  • 2 lžíce skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 25 g másla

na ořechovou posypku

  • 100 g karamelových sušenek Lotus
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 balíček skořicového cukru

k servírování

POSTUP

1TĚSTO: Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, cukr, špetku soli, lžičku skořice a špetku muškátového oříšku). Vše promícháme, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a lehce prohněteme. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké lesklé těsto. Hotové těsto rozdělíme na dva stejné díly, zabalíme do alobalu a dáme do lednice minimálně na hodinu. Z chladnějším

2JABLEČNÁ NÁPLŇ: Zatímco se nám chladí těsto, připravíme si jablečnou náplň. Jablka zbavená jádřinců nakrájíme na plátky a dáme do větší mísy, k nim přidáme cukr, skořici a špetku soli. Vše promícháme a poté přesypeme do cedníku, který umístíme nad mísu, aby z jablek mohla odkapat šťáva. Z jablek by mělo odkapat nejméně 100 ml tekutiny. Z odkapané šťávy budeme v další fázi vyrábět zkaramelizovaný sirup. V tuto chvíli také můžeme vyndat jedno těsto z lednice, aby lehce povolilo.

3OŘECHY: Oloupané vlašské ořechy na sucho opražíme v pánvi (cca 2-3 minutky) a rozmixujeme nebo rozdrtíme na jemno, ale ne na prášek. Stejným způsobem rozmixujeme i sušenky a nakonec vše smícháme dohromady a dáme stranou. Ořechovou posypka v koláči vysaje přebytečnou šťávu a dodá chuť.

4PRVNÍ TĚSTO: Těsto, které jsme si vyndali z lednice vyválíme do kruhu, který bude o něco větší, než forma na koláč. To proto abychom měli rezervu na ,,zalepení koláče“. Já koláč připravovala do skleněné formy o průměru cca 24 cm. Těsto během válení lehce podsypávejte a dejte pozor, aby se nepotrhalo, protože by nám mohla vytéct náplň. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vyválené těsto do ní opatrně přeneseme na válečku. Nakonec těsto jemně “natlačíme” do tvaru formy a odřežeme přebytečné okraje. Připravenou ořechovou drobenkou těsto posypeme a dáme chladit do lednice.

5KARAMELOVÝ SIRUP: Z lednice si vyndáme druhou polovinu těsta a necháme lehce povolit, zatímco budeme připravovat sirup z jablečné šťávy. Pokud nám z jablek odkapalo málo šťávy, můžeme tomu lehce pomoci rukou a zmáčknout je. Pokud to nepomůže, vymačkáme šťávu ještě z jednoho záložního jablka. Ke 100 ml jablečné šťávy přidáme 2 lžíce citronové šťávy, špetku muškátového oříšku a 1 balíček skořicového cukru. Šťávu svaříme v pánvi za stálého míchání na polovinu, čímž vznikne hustý sirup, do kterého nakonec přimícháme 25 g másla.

6OHŘEJEME JABLKA: Do pánve se sirupem přidáme pokrájená jablka, ze kterých jsme nechávali vykapat šťávu a promícháme je se sirupem. Vše několik minut ohříváme, aby se jablka spojila se sirupem. Hotovou směs sundáme z ohně a necháme lehce vychladnout.

7DRUHÉ TĚSTO A PLNĚNÍ KOLÁČE: Mezitím si vyválíme i druhou část těsta, kterou jsme si v předchozím bodu vyndali z ledničky. Uděláme to stejně jako v bodu č 4. Z lednice vyndáme formu s prvním těstem do které nyní opatrně navršíme (lehce do kopečka) jablkovou náplň se sirupem, kterou jsme si připravili v pánvi. Když máme hotovo, opatrně jablka přikryjeme druhým vyváleným těstem. Okraje spodního a horního těsta stlačíme prsty k sobě tak, aby se pořádně slepily a nevytekla nám náplň. Nakonec uprostřed koláče nožem vyřízneme hvězdičku, aby měla kudy unikat pára a vlhkost. Koláč dáme cca na 10 minutek do lednice.

8PEČEME: Koláč pečeme na 200°C na spodním roštu cca 30-40 minut, dokud těsto hezky nezezlátne. Pokud vám v průběhu pečení začnou okraje příliš hnědnout, můžete je jednoduše zakrýt alobalem, který zabrání připečení.

9SERVÍRUJEME: Hotový koláč necháme trochu vychladnou, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s domácí vanilkovou zmrzlinou, nebo zakysanou smetanou.

A tady je ještě pár užitečných tipů a poznámek.

TIPY

CHLAZENÍ TĚSTA

Nepodceňujte pořádné vychlazení těsta, teplé těsto je mazlavé kvůli rozpouštějícímu se máslu a špatně se s ním pracuje. Já ho někdy nechám v lednici i přes noc.

MÍSTO POSYPKY KUKUŘIČNÝ ŠKROB

Pokud nejste milovníci ořechů, vynechte posypku a do jablečné směsi přimíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu. Ten zabrání jablkům, aby při pečení pouštěla další šťávu.

A jaké osvědčené typy máte vy? Nebo raději dáváte přednost českému štrúdlu?

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Mexický fazolový salát s avokádem

Když je léto v plném proudu je čas na další pořádně vychlazený recept, protože těch není nikdy dost. 🙂 Salátek se spoustou...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Cestování

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.