Když dozrávají první podzimní jablíčka. Když se stromy začínají barvit nádhernými odstíny červené, oranžové a žluté. Když všude kolem voní poslední sluneční paprsky, příroda a Země. Je čas zavrtat se do pleteného svetru a s horkým čajem sedět na terase a pozorovat to kouzlo. Pak je ta pravá chvíle k čaji přidat taky pořádnou pozdní snídani plnou chutí podzimu.
Tyhle podzimní francouzské toasty, to je hotová pohádka. Kombinace křupavého chleba se skořicovým cukrem, máslem a jemnou chutí sladkokyselých karamelizovaných jablek. To je kombinace, které se nedá odolat. Uvidíte sami. 🙂
• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2
INGREDIENCE
na francouzské toasty
- 4 plátky toastového chleba
- 200 ml mléka
- 2 střední vejce od šťastných slepiček
- 1 skořicový cukr
- špetka soli
- 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
na karamelizovaná jablka
- 2 větší jablka
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- šťáva z 1/2 citronu
k servírování
- zakysaná smetana nebo hustý jogurt
- skořicový cukr
- listy čerstvé máty
BEZLEPKOVÁ VERZE
Vyměňte klasický toastový chléb za bezlepkový a je to!
TIPY
PROČ PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO?
Přepuštěné máslo zvané ghí má oproti normálnímu máslu jednu velikou výhodu. Nepřepaluje se a vydrží tak v pánvi bez tmavnutí. Mnohem lépe se s ním tedy pracuje v případě restování či opékání, které je s klasickým máslem problematické.
POSTUP
1TOASTY: Ve větší míse si vidličkou rozmícháme mléko s vejci, skořicovým cukrem a špetkou soli. Plátky toastového chleba postupně namáčíme z obou stran ve směsi a vždy necháme chvilinku nasáknout. Připravené toasty opečeme do zlatova na pánvi z obou stran na másle (nebo ghí).
2KARAMELIZOVANÁ JABLKA: Během opékání toastů se pustíme do přípravy karamelizovaných jablek. Jablka se slupkou pokrájíme na silnější plátky a dáme je do hlubší pánve na máslo, společně s třtinovým cukrem a skořicí. Na mírném ohni necháme jablka pomalu prohřát a cukr rozpustit a zkaramelizovat. Nakonec ke směsi přidáme citronovou šťávu a společně promícháme.
3SERVÍRUJEME: Francouzské toasty servírujeme s karamelizovanými jablky, lžící zakysané smetany, skořicovým cukrem a lístkem čerstvé máty.
Dobrou podzimní chuť přeje Judit