Když jsou na stromech první podzimní jablíčka. Když se stromy začínají barvit pohádkovými odstíny červené, oranžové, žluté a hnědé. Když všude kolem voní sluneční paprsky, příroda a Země. Je čas zavrtat se do pleteného svetru a s horkým čajem sedět na terase a pozorovat to kouzlo. Pak je ta pravá chvíle k čaji přidat pořádnou snídani a užívat si ji třeba až do oběda.
Podzimní francouzské tousty, které v tomto čase připravuji, jsou hotová pohádka. Kombinace křupavého bílého chleba s chutí cukru a voňavé skořice s jemnou chutí sladko-kyselých karamelizovaných jablek a svěží zakysanou smetanou. To je kombinace, které se nedá odolat. Uvidíte!
• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2
INGREDIENCE
na křupavé francouzské toasty
- 4 plátky bílého toastového chleba
- 200 ml mléka
- 2 střední vejce
- 1 skořicový cukr
- špetka soli
- 2 lžíce másla nebo ghí
na karamelizovaná jablka
- 2 větší jablka
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce másla nebo ghí
- pár kapek citronové šťávy
k servírování
- zakysaná smetana
- skořicový cukr
- lístek máty nebo meduňky
POSTUP
1OPEČEME TOUSTY: Ve větší míse si vidličkou rozmícháme mléko s vejcem, skořicovým cukrem a špetkou soli. Plátky toustového chleba postupně namáčíme a vždy necháme ve směsi chvilinku nasáknout z obou stran. Takto připravené plátky chleba opékáme v pánvi na másle dokud nejsou krásně zlatavé.
2ČAS NA JABLKA: Mezi namáčením a opékáním toustů se můžeme pustit do přípravy karamelizovaných jablek. Ty omyjeme a pokrájíme na silnější plátky, klidně i se slupkou. Pokrájená jablka hodíme do pánve, ve které máme rozpuštěnou lžičku másla, přidáme třtinový cukr, lžičku skořice a na mírném ohni necháme jablka pomalu zkaramelizovat. Poznáte to tak, že cukr se promění v karamelovou omáčku a jablka krásně obalí. Nakonec vše zakápneme pár kapkami citronové šťávy.
3SERVÍRUJEME: Křupavé toasty servírujeme se zkaramelizovanými jablky, lžící zakysané smetany a lístkem meduňky nebo máty.
TIPY
MÁSLO NEBO GHÍ?
Pokud máte po ruce Ghí, je jednoznačně lepší. Má totiž vyšší teplotu přepalování, než samotné máslo a tak se tousty krásně opečou aniž by se tuk začal přepalovat a chytat hnědou barvu.
Dobrou podzimní chuť přeje Judit