Podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky

dokonalá snídaně

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Když jsou na stromech první podzimní jablíčka. Když se stromy začínají barvit pohádkovými odstíny červené, oranžové, žluté a hnědé. Když všude kolem voní sluneční paprsky, příroda a Země. Je čas zavrtat se do pleteného svetru a s horkým čajem sedět na terase a pozorovat to kouzlo. Pak je ta pravá chvíle k čaji přidat pořádnou snídani a užívat si ji třeba až do oběda.

Podzimní francouzské tousty, které v tomto čase připravuji, jsou hotová pohádka. Kombinace křupavého bílého chleba s chutí cukru a voňavé skořice s jemnou chutí sladko-kyselých karamelizovaných jablek a svěží zakysanou smetanou. To je kombinace, které se nedá odolat. Uvidíte!

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

INGREDIENCE

na křupavé francouzské toasty

  • 4 plátky bílého toastového chleba
  • 200 ml mléka
  • 2 střední vejce
  • 1 skořicový cukr
  • špetka soli
  • 2 lžíce másla nebo ghí

na karamelizovaná jablka

  • 2 větší jablka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce másla nebo ghí
  • pár kapek citronové šťávy

k servírování

  • zakysaná smetana
  • skořicový cukr
  • lístek máty nebo meduňky

POSTUP

1OPEČEME TOUSTY: Ve větší míse si vidličkou rozmícháme mléko s vejcem, skořicovým cukrem a špetkou soli. Plátky toustového chleba postupně namáčíme a vždy necháme ve směsi chvilinku nasáknout z obou stran. Takto připravené plátky chleba opékáme v pánvi na másle dokud nejsou krásně zlatavé.

2ČAS NA JABLKA: Mezi namáčením a opékáním toustů se můžeme pustit do přípravy karamelizovaných jablek. Ty omyjeme a pokrájíme na silnější plátky, klidně i se slupkou. Pokrájená jablka hodíme do pánve, ve které máme rozpuštěnou lžičku másla, přidáme třtinový cukr, lžičku skořice a na mírném ohni necháme jablka pomalu zkaramelizovat. Poznáte to tak, že cukr se promění v karamelovou omáčku a jablka krásně obalí. Nakonec vše zakápneme pár kapkami citronové šťávy.

3SERVÍRUJEME: Křupavé toasty servírujeme se zkaramelizovanými jablky, lžící zakysané smetany a lístkem meduňky nebo máty.

TIPY

MÁSLO NEBO GHÍ?

Pokud máte po ruce Ghí, je jednoznačně lepší. Má totiž vyšší teplotu přepalování, než samotné máslo a tak se tousty krásně opečou aniž by se tuk začal přepalovat a chytat hnědou barvu.

Dobrou podzimní chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Těstoviny s avokádovým pestem a parmezánem

Vyzkoušejte vynikající jarní těstoviny s avokádovo-špenátovou omáčkou. Hotové jsou raz dva a proto se skvěle hodí jako rychlý oběd, nebo lehká večeře....

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Cestování

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...