Francouzské toasty s karamelizovanými jablky a skořicí

Dokonalá podzimní snídaně.

To nejnovější

spot_img

Když dozrávají první podzimní jablíčka. Když se stromy začínají barvit nádhernými odstíny červené, oranžové a žluté. Když všude kolem voní poslední sluneční paprsky, příroda a Země. Je čas zavrtat se do pleteného svetru a s horkým čajem sedět na terase a pozorovat to kouzlo. Pak je ta pravá chvíle k čaji přidat taky pořádnou pozdní snídani plnou chutí podzimu.

Tyhle podzimní francouzské toasty, to je hotová pohádka. Kombinace křupavého chleba se skořicovým cukrem, máslem a jemnou chutí sladkokyselých karamelizovaných jablek. To je kombinace, které se nedá odolat. Uvidíte sami. 🙂

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

INGREDIENCE

na francouzské toasty

  • 4 plátky toastového chleba
  • 200 ml mléka
  • 2 střední vejce od šťastných slepiček
  • 1 skořicový cukr
  • špetka soli
  • 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)

na karamelizovaná jablka

  • 2 větší jablka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • šťáva z 1/2 citronu

k servírování

  • zakysaná smetana nebo hustý jogurt
  • skořicový cukr
  • listy čerstvé máty

BEZLEPKOVÁ VERZE

Vyměňte klasický toastový chléb za bezlepkový a je to!

TIPY

PROČ PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO?

Přepuštěné máslo zvané ghí má oproti normálnímu máslu jednu velikou výhodu. Nepřepaluje se a vydrží tak v pánvi bez tmavnutí. Mnohem lépe se s ním tedy pracuje v případě restování či opékání, které je s klasickým máslem problematické.

POSTUP

1TOASTY: Ve větší míse si vidličkou rozmícháme mléko s vejci, skořicovým cukrem a špetkou soli. Plátky toastového chleba postupně namáčíme z obou stran ve směsi a vždy necháme chvilinku nasáknout. Připravené toasty opečeme do zlatova na pánvi z obou stran na másle (nebo ghí).

2KARAMELIZOVANÁ JABLKA: Během opékání toastů se pustíme do přípravy karamelizovaných jablek. Jablka se slupkou pokrájíme na silnější plátky a dáme je do hlubší pánve na máslo, společně s třtinovým cukrem a skořicí. Na mírném ohni necháme jablka pomalu prohřát a cukr rozpustit a zkaramelizovat. Nakonec ke směsi přidáme citronovou šťávu a společně promícháme.

3SERVÍRUJEME: Francouzské toasty servírujeme s karamelizovanými jablky, lžící zakysané smetany, skořicovým cukrem a lístkem čerstvé máty.

Dobrou podzimní chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest