Štavnaté arabské kofty s římským kmínem a mátovým dipem

A sezóna grilování může začít.

To nejnovější

spot_img

Arabská kuchyně patří mezi nejpestřejší, nejchutnější a nejvoňavější na světě. A přesně takové jsou i křehké kofty s vůní skořice, římského kmínu a máty, které si dnes připravíme. K tomu samozřejmě patří tradiční arabský chléb zvaný pita a jogurtový dip, který vše zjemní a příjemně osvěží. Běžně se dělají z mletého jehněčího masa, které můžeme nahradit mletým hovězím, které je u nás dostupnější.

A tady je recept.

• doba přípravy: 25 minut (+1 hodina chlazení) • počet porcí: 4 až 5

INGREDIENCE

na kofty

  • 500 g hovězího masa na burgery (ideálně doma nebo u řezníka namletého)
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • hrst čerstvé máty
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vetší červená cibule
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky mletého chilli nebo chilli vloček
  • šťáva z jednoho menšího citronu
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 10 dřevěných špejlí namočených ve vodě

na jogurtový dip s mátou

  • 250 g hustého jogurtu
  • hrst čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku
  • pár kapek citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

k servírování

  • arabský chléb nebo tortilly (pšeničné, kukuřičné a nebo jiné bezlepkové)
  • mátovo jogurtový dip
  • vyloupané granátové jablko

POSTUP

1MASO: Maso si dáme do mísy a přidáme na jemno pokrájenou cibulku, petržel, mátu, citronovou šťávu, olivový olej a koření (římský kmín, skořice, česnek, chilli, sůl a čerstvě mletý pepř). Vše pořádně promícháme a dáme chladit cca na 1 hodinu. Pokud by bylo maso teplé, bylo by příliš mazlavé a nedrželo by na špejli.

2DIP: Zatímco se nám chladí maso, namočíme si špejle do vlažné vody. Poté se můžeme pustit do přípravy dipu. Smícháme jogurt, jemně nasekanou mátu, prolisovaný česnek, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a pepř. Vše promícháme a finálně dochutíme.

3GRILOVÁNÍ: Maso vyndáme z lednice a začneme z něj tvarovat válečky na předem namočené špejle. Takto připravené kofty opékáme na grilu do zlatova ze všech stran cca 10 minut.

4SERVÍRUJEME: Kofty podáváme s jogurtovým dipem, granátovým jablkem a křupavým pita chlebem, nebo tortillami krátce opečenými na grilu.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest