Štavnaté kofty s římským kmínem a mátovým dipem

a grilování může začít

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

V předchozích článcích už jsem se několikrát zmiňovala, že jsem tak trochu grilovací maniak. Proto neustále zkouším nové a nové recepty. Posledně jsme si ukázali jak na ty exotické grilované batáty s chilli a limetou. A i dnes zabrousíme za hranice a bude to přímo do východní kuchyně provoněné kořením a bylinkami.

Arabská kuchyně patří mezi nejpestřejší, nejchutnější a nejvoňavější na světě. A přesně takové jsou i křehké kofty s vůní skořice, římského kmínu a máty, které si dnes připravíme. K tomu samozřejmě patří tradiční arabský chléb zvaný pita a jogurtový dip, který vše zjemní a příjemně osvěží. Běžně se dělají z mletého jehněčího masa, které nahradíme mletým hovězím, které je u nás dostupnější.

A tady je recept.

• doba přípravy: 15 minut • doba chlazení: 1 hodina • doba grilování: 10 minut • počet porcí: 4-5

INGREDIENCE

  • 500 g hovězí jehněčí kýty
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • hrst čerstvé máty
  • 1 lžička římského kmínu (mletého nebo nadrceného v hmoždíři)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vetší červená cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky mletého chilli nebo chilli hoblinek
  • šťáva z jednoho menšího citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 10 dřevěných špejlí namočených ve vodě

na jogurtový dip s mátou

  • 250 g řeckého jogurtu
  • hrst čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pár kapek citronové šťávy

k servírování

  • arabským pita chlebem nebo tortillami
  • mátovo jogurtovým dipem

POSTUP

1PŘIPRAVÍME MASO: Maso si omyjeme a pokud jej máme vcelku, tak nameleme. Cibulku, petržel a mátu si nakrájíme na jemno a přidáme k masu. Dále k masu přidáme římský kmín, skořici, prolisovaný česnek, chilli a šťávu z citronu. Nakonec přidáme lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Maso pořádně promícháme s ostatními ingrediencemi a nakonec vše pokapeme olivovým olejem a znovu promícháme.

2VYCHLADÍME: Promíchanou masovou směs dáme na hodinu do ledničky, aby se propojily chutě a vše vychladlo. Mleté maso musí být před grilováním studené, protože při pokojové teplotě by začalo být mazlavé a nedrželo by na opékací špejli.

3PŘIPRAVÍME DIP: Zatímco se nám chladí maso, namočíme si špejle do vlažné vody. Poté se můžeme pustit do přípravy jogurtového dipu s mátou. Smícháme řecký jogurt, hrst jemně nasekané máty, prolisovaný stroužek česneku, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a pepř. Vše promícháme, finálně dochutíme a dáme vychladit.

4JDE SE GRILOVAT: Maso vyndáme z lednice a začneme z něj tvarovat válečky na předem namočené špejle. Takto připravené kofty opékáme na grilu do zlatova ze všech stran zhruba 10 minutek, ale záleží na grilu a větru.

5SERVÍRUJEME: Šťavnaté kofty podáváme s jogurtovým dipem a křupavým pita chlebem, nebo tortillami, které můžeme na chvíli opéct na grilu.

Dobrou grilovací chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Asijský okurkový salát se sezamovými semínky

Tak my už to v Indonésii pomalu balíme a zítra letíme zpět do Jakarty, kde máme dva poslední dny z naší pěti...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Cestování

Jak koupit skútr v Indonésii

Když padlo rozhodnutí, že to bude právě Indonésie, která nám půl roku bude dělat domov, bylo taky hned jasné, že bez skútru...

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...