V předchozích článcích už jsem se několikrát zmiňovala, že jsem tak trochu grilovací maniak. Proto neustále zkouším nové a nové recepty. Posledně jsme si ukázali jak na ty exotické grilované batáty s chilli a limetou. A i dnes zabrousíme za hranice a bude to přímo do východní kuchyně provoněné kořením a bylinkami.
Arabská kuchyně patří mezi nejpestřejší, nejchutnější a nejvoňavější na světě. A přesně takové jsou i křehké kofty s vůní skořice, římského kmínu a máty, které si dnes připravíme. K tomu samozřejmě patří tradiční arabský chléb zvaný pita a jogurtový dip, který vše zjemní a příjemně osvěží. Běžně se dělají z mletého jehněčího masa, které nahradíme mletým hovězím, které je u nás dostupnější.
A tady je recept.
• doba přípravy: 15 minut • doba chlazení: 1 hodina • doba grilování: 10 minut • počet porcí: 4-5
INGREDIENCE
- 500 g hovězí jehněčí kýty
- hrst čerstvé hladkolisté petržele
- hrst čerstvé máty
- 1 lžička římského kmínu (mletého nebo nadrceného v hmoždíři)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vetší červená cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky mletého chilli nebo chilli hoblinek
- šťáva z jednoho menšího citronu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 10 dřevěných špejlí namočených ve vodě
na jogurtový dip s mátou
- 250 g řeckého jogurtu
- hrst čerstvé máty
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- pár kapek citronové šťávy
k servírování
- arabským pita chlebem nebo tortillami
- mátovo jogurtovým dipem
POSTUP
1PŘIPRAVÍME MASO: Maso si omyjeme a pokud jej máme vcelku, tak nameleme. Cibulku, petržel a mátu si nakrájíme na jemno a přidáme k masu. Dále k masu přidáme římský kmín, skořici, prolisovaný česnek, chilli a šťávu z citronu. Nakonec přidáme lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Maso pořádně promícháme s ostatními ingrediencemi a nakonec vše pokapeme olivovým olejem a znovu promícháme.
2VYCHLADÍME: Promíchanou masovou směs dáme na hodinu do ledničky, aby se propojily chutě a vše vychladlo. Mleté maso musí být před grilováním studené, protože při pokojové teplotě by začalo být mazlavé a nedrželo by na opékací špejli.
3PŘIPRAVÍME DIP: Zatímco se nám chladí maso, namočíme si špejle do vlažné vody. Poté se můžeme pustit do přípravy jogurtového dipu s mátou. Smícháme řecký jogurt, hrst jemně nasekané máty, prolisovaný stroužek česneku, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a pepř. Vše promícháme, finálně dochutíme a dáme vychladit.
4JDE SE GRILOVAT: Maso vyndáme z lednice a začneme z něj tvarovat válečky na předem namočené špejle. Takto připravené kofty opékáme na grilu do zlatova ze všech stran zhruba 10 minutek, ale záleží na grilu a větru.
5SERVÍRUJEME: Šťavnaté kofty podáváme s jogurtovým dipem a křupavým pita chlebem, nebo tortillami, které můžeme na chvíli opéct na grilu.
Dobrou grilovací chuť přeje Judit