Štavnaté kofty s římským kmínem a mátovým dipem

a grilování může začít

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

V předchozích článcích už jsem se několikrát zmiňovala, že jsem tak trochu grilovací maniak. Proto neustále zkouším nové a nové recepty. Posledně jsme si ukázali jak na ty exotické grilované batáty s chilli a limetou. A i dnes zabrousíme za hranice a bude to přímo do východní kuchyně provoněné kořením a bylinkami.

Arabská kuchyně patří mezi nejpestřejší, nejchutnější a nejvoňavější na světě. A přesně takové jsou i křehké kofty s vůní skořice, římského kmínu a máty, které si dnes připravíme. K tomu samozřejmě patří tradiční arabský chléb zvaný pita a jogurtový dip, který vše zjemní a příjemně osvěží. Běžně se dělají z mletého jehněčího masa, které nahradíme mletým hovězím, které je u nás dostupnější.

A tady je recept.

• doba přípravy: 15 minut • doba chlazení: 1 hodina • doba grilování: 10 minut • počet porcí: 4-5

INGREDIENCE

  • 500 g hovězí jehněčí kýty
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • hrst čerstvé máty
  • 1 lžička římského kmínu (mletého nebo nadrceného v hmoždíři)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vetší červená cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky mletého chilli nebo chilli hoblinek
  • šťáva z jednoho menšího citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 10 dřevěných špejlí namočených ve vodě

na jogurtový dip s mátou

  • 250 g řeckého jogurtu
  • hrst čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pár kapek citronové šťávy

k servírování

  • arabským pita chlebem nebo tortillami
  • mátovo jogurtovým dipem

POSTUP

1PŘIPRAVÍME MASO: Maso si omyjeme a pokud jej máme vcelku, tak nameleme. Cibulku, petržel a mátu si nakrájíme na jemno a přidáme k masu. Dále k masu přidáme římský kmín, skořici, prolisovaný česnek, chilli a šťávu z citronu. Nakonec přidáme lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Maso pořádně promícháme s ostatními ingrediencemi a nakonec vše pokapeme olivovým olejem a znovu promícháme.

2VYCHLADÍME: Promíchanou masovou směs dáme na hodinu do ledničky, aby se propojily chutě a vše vychladlo. Mleté maso musí být před grilováním studené, protože při pokojové teplotě by začalo být mazlavé a nedrželo by na opékací špejli.

3PŘIPRAVÍME DIP: Zatímco se nám chladí maso, namočíme si špejle do vlažné vody. Poté se můžeme pustit do přípravy jogurtového dipu s mátou. Smícháme řecký jogurt, hrst jemně nasekané máty, prolisovaný stroužek česneku, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a pepř. Vše promícháme, finálně dochutíme a dáme vychladit.

4JDE SE GRILOVAT: Maso vyndáme z lednice a začneme z něj tvarovat válečky na předem namočené špejle. Takto připravené kofty opékáme na grilu do zlatova ze všech stran zhruba 10 minutek, ale záleží na grilu a větru.

5SERVÍRUJEME: Šťavnaté kofty podáváme s jogurtovým dipem a křupavým pita chlebem, nebo tortillami, které můžeme na chvíli opéct na grilu.

Dobrou grilovací chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Cizrnový hummus s rajčaty a bazalkou

Taky už vám za zima tak trochu leze na nervy a nemůžete se dočkat sluncem provoněných letních dnů? Já se třesu od...

Cestování

Doprava ve Vietnamu: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

Rozhodli jste se pro Vietnam, nebo jinou asijskou zemi a stále váháte, jakým způsobem cestovat? Asi vás moc nepřekvapí, když napíšu, že...

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...