Pikantní kuřecí křidélka Sriracha Chicken Wings

recept na nejlepší křidélka, která jste kdy ochutnali

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křídla obalená v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si vždycky moc ráda dávala v restauracích a doma to pořád nebylo ono. A jak to tak na začátku vaření bývá, byly to pokusy a omyly. Marináda nedržela a bylo to spíš pečené kuře s tekutou omáčkou, což mělo k mojí představě daleko.

KOUZLO SPRÁVNÉHO PEČENÍ

Kouzlo křupavých křidélek totiž není jen ve vynikající marinádě, ale především v pořádném předpečení a osušení. Takže si k receptu rovnou připravte i velkou roli kuchyňských utěrek a jdeme na to.

Recept je na 2 porce křidélek, když jich budete dělat víc, vše si úměrně vynásobte podle množství masa a připravte si dva plechy na pečení.

• doba přípravy včetně pečení: 1 a půl hodiny • počet porcí: 2

INGREDINECE

na první fázi předpečení

  • kuřecí křídla 800 g (8-9 ks)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i olivový)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • špetka mletého chilli
  • role kuchyňských utěřek

na chilli Sriracha marinádu

  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic Sriracha omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu

k servírování

  • měsíčky limetky
  • sezamová semínka
  • listy koriandru
  • křupavá bagetka

POSTUP

1OMYJEME KŘÍDLA A POŘÁDNĚ OSUŠÍME: Kuřecí křídla omyjeme a pořádně osušíme papírovými utěrkami, abychom odstranili co nejvíce tekutiny.

2PŘIPRAVÍME MARINÁDU NA PRVNÍ PŘEDPEČENÍ: Smícháme si 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky soli, lžičku mletého česneku, 1/4 lžičky mletého pepře a špetku mletého chilli. Vše promícháme.

3MARINUJEME A PEČEME: Osušená křídla dáme do větší mísy, ve které je pořádně ,,vykoupeme“ v připravené marinádě. Křídla vyskládáme na plech pokladený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 40-50 min. V půlce pečení křídla obrátíme, aby byla křupavá z obou stran. Délka pečení závisí na výkonu trouby, křídla ale musí být na povrchu zlatavá.

4PŘIPRAVÍME SI CHILLI SRIRACHA MARINÁDU: Zatímco se nám křídla pečou, rozehřejeme si na mírném ohni 2 lžíce másla, do kterého přidáme 1/2 lžičky chilli vloček a 1 lžičku nastrouhaného zázvoru. Minutku restujeme, přidáme 5 lžic medu, 5 lžic Sriracha omáčky, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžíci rýžového octa. Promícháme a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Nakonec vmícháme 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody a ještě minutku mícháme, dokud nám škrob marinádu nezahustí. Hotovou marinádu odstavíme a necháme zchladnout.

5MARINUJEME A DOPÉKÁME: Křídla, která máme v troubě, by měla být hezky zlatavá a připravená k další úpravě. Plech vyndáme z trouby, křídla z něj opatrně přendáme do větší mísy a nalijeme na ně hotovou chilli Sriracha marinádu. Vše promícháme tak, aby se na každé křídlo dostalo co nejvíce marinády. Troubu máme stále zapnutou na 200°C. Z plechu vylijeme všechen vypečený tuk a dáme si na něj nový arch pečícího papíru, na který vyskládáme kuřecí křídla obalená Sriracha marinádou. Na každé křídlo můžeme ještě kápnout zbylou marinádu, abychom využili každou kapku. Plech s křídly dáme naposledy do trouby cca na 5 minut, což marinádu krásně spojí s křídly. Dávejte pozor, aby se vám nic nepřipálilo.

6SERVÍRUJEME: Křídla vyndáme z trouby, posypeme čerstvě pokrájenými listy koriandru, sezamovými semínky a zakápneme limetkou. Jako příloha je vynikající křupavá bagetka.

TIPY

SKVĚLÁ OMÁČKA ZE ZBYTKU MARINÁDY

Zbytek medové Sriracha marinády můžete využít na vynikající dip. Stačí k němu přidat majonézu, trochu sezamových semínek, šťávu z limetky, nasekaný čerstvý koriandr a promíchat.

Tenhle recept patří u nás doma k těm nejoblíbenějším, určitě jej vyzkoušejte. Je skvělý!

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Pikantní kuřecí křidélka Sriracha Chicken Wings

Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křídla obalená v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si vždycky moc...

Cestování

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...