Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křídla obalená v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si vždycky moc ráda dávala v restauracích a doma to pořád nebylo ono. A jak to tak na začátku vaření bývá, byly to pokusy a omyly. Marináda nedržela a bylo to spíš pečené kuře s tekutou omáčkou, což mělo k mojí představě daleko.
KOUZLO SPRÁVNÉHO PEČENÍ
Kouzlo křupavých křidélek totiž není jen ve vynikající marinádě, ale především v pořádném předpečení a osušení. Takže si k receptu rovnou připravte i velkou roli kuchyňských utěrek a jdeme na to.
Recept je na 2 porce křidélek, když jich budete dělat víc, vše si úměrně vynásobte podle množství masa a připravte si dva plechy na pečení.
• doba přípravy včetně pečení: 1 a půl hodiny • počet porcí: 2
INGREDINECE
na první fázi předpečení
- kuřecí křídla 800 g (8-9 ks)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i olivový)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- špetka mletého chilli
- role kuchyňských utěřek
na chilli Sriracha marinádu
- 2 lžíce másla
- 5 lžic medu
- 5 lžic Sriracha omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu
k servírování
- měsíčky limetky
- sezamová semínka
- listy koriandru
- křupavá bagetka
POSTUP
1OMYJEME KŘÍDLA A POŘÁDNĚ OSUŠÍME: Kuřecí křídla omyjeme a pořádně osušíme papírovými utěrkami, abychom odstranili co nejvíce tekutiny.
2PŘIPRAVÍME MARINÁDU NA PRVNÍ PŘEDPEČENÍ: Smícháme si 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky soli, lžičku mletého česneku, 1/4 lžičky mletého pepře a špetku mletého chilli. Vše promícháme.
3MARINUJEME A PEČEME: Osušená křídla dáme do větší mísy, ve které je pořádně ,,vykoupeme“ v připravené marinádě. Křídla vyskládáme na plech pokladený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 40-50 min. V půlce pečení křídla obrátíme, aby byla křupavá z obou stran. Délka pečení závisí na výkonu trouby, křídla ale musí být na povrchu zlatavá.
4PŘIPRAVÍME SI CHILLI SRIRACHA MARINÁDU: Zatímco se nám křídla pečou, rozehřejeme si na mírném ohni 2 lžíce másla, do kterého přidáme 1/2 lžičky chilli vloček a 1 lžičku nastrouhaného zázvoru. Minutku restujeme, přidáme 5 lžic medu, 5 lžic Sriracha omáčky, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžíci rýžového octa. Promícháme a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Nakonec vmícháme 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody a ještě minutku mícháme, dokud nám škrob marinádu nezahustí. Hotovou marinádu odstavíme a necháme zchladnout.
5MARINUJEME A DOPÉKÁME: Křídla, která máme v troubě, by měla být hezky zlatavá a připravená k další úpravě. Plech vyndáme z trouby, křídla z něj opatrně přendáme do větší mísy a nalijeme na ně hotovou chilli Sriracha marinádu. Vše promícháme tak, aby se na každé křídlo dostalo co nejvíce marinády. Troubu máme stále zapnutou na 200°C. Z plechu vylijeme všechen vypečený tuk a dáme si na něj nový arch pečícího papíru, na který vyskládáme kuřecí křídla obalená Sriracha marinádou. Na každé křídlo můžeme ještě kápnout zbylou marinádu, abychom využili každou kapku. Plech s křídly dáme naposledy do trouby cca na 5 minut, což marinádu krásně spojí s křídly. Dávejte pozor, aby se vám nic nepřipálilo.
6SERVÍRUJEME: Křídla vyndáme z trouby, posypeme čerstvě pokrájenými listy koriandru, sezamovými semínky a zakápneme limetkou. Jako příloha je vynikající křupavá bagetka.
TIPY
SKVĚLÁ OMÁČKA ZE ZBYTKU MARINÁDY
Zbytek medové Sriracha marinády můžete využít na vynikající dip. Stačí k němu přidat majonézu, trochu sezamových semínek, šťávu z limetky, nasekaný čerstvý koriandr a promíchat.
Tenhle recept patří u nás doma k těm nejoblíbenějším, určitě jej vyzkoušejte. Je skvělý!
Dobrou chuť přeje Judit