Pikantní kuřecí křidélka Sriracha Chicken Wings

recept na nejlepší křidélka, která jste kdy ochutnali

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křídla obalená v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si vždycky moc ráda dávala v restauracích a doma to pořád nebylo ono. A jak to tak na začátku vaření bývá, byly to pokusy a omyly. Marináda nedržela a bylo to spíš pečené kuře s tekutou omáčkou, což mělo k mojí představě daleko.

KOUZLO SPRÁVNÉHO PEČENÍ

Kouzlo křupavých křidélek totiž není jen ve vynikající marinádě, ale především v pořádném předpečení a osušení. Takže si k receptu rovnou připravte i velkou roli kuchyňských utěrek a jdeme na to.

Recept je na 2 porce křidélek, když jich budete dělat víc, vše si úměrně vynásobte podle množství masa a připravte si dva plechy na pečení.

• doba přípravy včetně pečení: 1 a půl hodiny • počet porcí: 2

INGREDINECE

na první fázi předpečení

  • kuřecí křídla 800 g (8-9 ks)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i olivový)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • špetka mletého chilli
  • role kuchyňských utěřek

na chilli Sriracha marinádu

  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic Sriracha omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu

k servírování

  • měsíčky limetky
  • sezamová semínka
  • listy koriandru
  • křupavá bagetka

POSTUP

1OMYJEME KŘÍDLA A POŘÁDNĚ OSUŠÍME: Kuřecí křídla omyjeme a pořádně osušíme papírovými utěrkami, abychom odstranili co nejvíce tekutiny.

2PŘIPRAVÍME MARINÁDU NA PRVNÍ PŘEDPEČENÍ: Smícháme si 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky soli, lžičku mletého česneku, 1/4 lžičky mletého pepře a špetku mletého chilli. Vše promícháme.

3MARINUJEME A PEČEME: Osušená křídla dáme do větší mísy, ve které je pořádně ,,vykoupeme“ v připravené marinádě. Křídla vyskládáme na plech pokladený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 40-50 min. V půlce pečení křídla obrátíme, aby byla křupavá z obou stran. Délka pečení závisí na výkonu trouby, křídla ale musí být na povrchu zlatavá.

4PŘIPRAVÍME SI CHILLI SRIRACHA MARINÁDU: Zatímco se nám křídla pečou, rozehřejeme si na mírném ohni 2 lžíce másla, do kterého přidáme 1/2 lžičky chilli vloček a 1 lžičku nastrouhaného zázvoru. Minutku restujeme, přidáme 5 lžic medu, 5 lžic Sriracha omáčky, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžíci rýžového octa. Promícháme a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Nakonec vmícháme 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody a ještě minutku mícháme, dokud nám škrob marinádu nezahustí. Hotovou marinádu odstavíme a necháme zchladnout.

5MARINUJEME A DOPÉKÁME: Křídla, která máme v troubě, by měla být hezky zlatavá a připravená k další úpravě. Plech vyndáme z trouby, křídla z něj opatrně přendáme do větší mísy a nalijeme na ně hotovou chilli Sriracha marinádu. Vše promícháme tak, aby se na každé křídlo dostalo co nejvíce marinády. Troubu máme stále zapnutou na 200°C. Z plechu vylijeme všechen vypečený tuk a dáme si na něj nový arch pečícího papíru, na který vyskládáme kuřecí křídla obalená Sriracha marinádou. Na každé křídlo můžeme ještě kápnout zbylou marinádu, abychom využili každou kapku. Plech s křídly dáme naposledy do trouby cca na 5 minut, což marinádu krásně spojí s křídly. Dávejte pozor, aby se vám nic nepřipálilo.

6SERVÍRUJEME: Křídla vyndáme z trouby, posypeme čerstvě pokrájenými listy koriandru, sezamovými semínky a zakápneme limetkou. Jako příloha je vynikající křupavá bagetka.

TIPY

SKVĚLÁ OMÁČKA ZE ZBYTKU MARINÁDY

Zbytek medové Sriracha marinády můžete využít na vynikající dip. Stačí k němu přidat majonézu, trochu sezamových semínek, šťávu z limetky, nasekaný čerstvý koriandr a promíchat.

Tenhle recept patří u nás doma k těm nejoblíbenějším, určitě jej vyzkoušejte. Je skvělý!

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování