Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křidélka v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si občas moc ráda dávala v restauracích a doma to pořád nebylo ono. A jak to tak na začátku bývá, byly to pokusy a omyly. Marináda nedržela a bylo to spíš pečené kuře s tekutou omáčkou, což mělo k mojí představě daleko. Ale pak jsem na to přišla.
TIPY
KOUZLO PŘEDPEČENÍ
Kouzlo křupavých křidélek není jen ve vynikající marinádě, ale v pořádném osušení a především pak v předpečení. Takže si k receptu rovnou připravte i velkou roli kuchyňských utěrek a jdeme na to. 🙂
• doba přípravy: 1 a půl hodiny • počet porcí: 2
INGREDINECE
na první fázi předpečení
- kuřecí křídla cca 800 g
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce sezamového (nebo olivového oleje)
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
- role kuchyňských utěrek
na chilli sriracha marinádu
- 2 lžíce másla
- 5 lžic medu
- 5 lžic sriracha chilli omáčky (nebo jiné husté chilli omáčky)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu
k servírování
- měsíčky limetky
- sezamová semínka
- hrst čerstvého koriandru
- křupavá bagetka
POSTUP
1PŘÍPRAVA MASA: Kuřecí křídla omyjeme a pořádně osušíme papírovými utěrkami, abychom odstranili co nejvíc vody.
2MARINÁDA NA PRVNÍ PŘEDPEČENÍ: Smícháme si všechny ingredience z odstavce „na první fázi předpečení“ (máslo, olej, sůl, česnek a pepř).
3MARINUJEME A PEČEME: Osušená kuřecí křídla dáme do větší mísy, přidáme marinádu z předchozího bodu a pořádně promícháme, aby se dostala všude. Takto připravená křídla vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 50 min (až začnou zlátnout je hotovo). Tip: V půlce pečení křídla obrátíme, aby byla křupavá z obou stran a pokud pustily hodně šťávy, slijeme ji, aby se nedusily ale pekly.
4CHILLI SRIRACHA MARINÁDA: Během pečení si připravíme finální chilli marinádu. V malém hrnci na mírném plameni si rozehřejeme máslo, přidáme chilli vločky a zázvor. Minutku restujeme, poté přidáme med, chilli sriracha omáčku, sójovou omáčku, limetovou šťávu a rýžový ocet. Promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Nakonec přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a ještě minutku mícháme, dokud se škrob neprovaří a marinádu nezahustí. Hotovou marinádu odstavíme a necháme zchladnout. Tip: Marinádu nechte opravdu vychladnout, lépe potom drží při finálním pečení v bodě 5.
5MARINUJEME A DOPÉKÁME: Po cca 50 minutách by měla být křídla v troubě hezky zlatavá a připravená na finální marinování. Plech vyndáme z trouby, křídla přendáme do větší mísy a smícháme je s chilli sriracha marinádou. Na plech dáme nový arch pečícího papíru a vyskládáme na něj takto připravená křídla. Na každé křidélko můžeme ještě kápnout zbylou marinádu a opět vložíme do trouby na 200°C max na 5 minut.
6SERVÍRUJEME: Hotová křídla servírujeme s listy koriandru, sezamovými semínky a zakapané limetkou. Jako příloha je vynikající křupavá bagetka a nebo třeba jen salátek.
TIPY
SKVĚLÁ OMÁČKA ZE ZBYTKU MARINÁDY
Zbytek chilli sriracha marinády můžete využít na vynikající dip. Stačí k němu přidat majonézu, trochu sezamových semínek, šťávu z limetky, jemně nakrájený čerstvý koriandr a promíchat.
Dobrou chuť přeje Judit