Thajská superpolévka Tom Kha Gai ve třech variantách

Tradiční chutě Thajska v lahodné polévce.

To nejnovější

spot_img

Polévková sezóna pokračuje a dnes opět zabrousíme do teplých krajin. Tentokrát to bude Thajsko. Thajská kuchyně patří k mým nejoblíbenějším a nádech inspirace z ní můžete vidět ve velké řádce mých receptů. 🙂

A dnes se společně mrkneme na jednu z nejslavnějších thajských polévek. Bude to tom kha gai. Polévka plná barev, vůní a chutí hotová za pár chvil.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 200 až 300 g kuřecích prsou nebo krevet (pro veg verzi mix hub, cukety a cherry rajčat)

na polévku

  • 500 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 500 ml hustého kokosového mléka
  • 10 menších žampionů
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 2 stonky citronové trávy
  • 5 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 8 kafrových listů
  • 1 limeta

k servírování

  • hrst čerstvých koriandrových listů
  • limetka
  • rýžové nudle

VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE

Pro veg verzi vynechte maso a rybí omáčku. Místo masa pracujte jen s houbami a zeleninou. Můžete přidat například překrojená cherry rajčátka nebo pokrájenou cuketu. Rybí omáčku nahraďte solí a případně kapkou limetky. Tuhle verzi miluju nejvíc.

KREVETOVÁ VERZE

Pro krevetovou verzi nahraďte kuřecí maso za krevety.

POSTUP

1 PŘÍPRAVA INGREDIENCÍ: Kuřecí prsa pokrájíme na tenké plátky, citronovou trávu naklepeme plochou stranou nože a pokrájíme na větší kusy. Galangal (nebo zázvor) pokrájíme na plátky, chilli papričky rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme, koriandr nasekáme na hrubo a žampiony si očistíme a překrojíme na půl.

2POLÉVKA: Ve větším hrnci na mírném plameni lehce orestujeme kari pastu a poté ji zalijeme kokosovým mlékem a vývarem. Přivedeme k varu, přidáme pokrájený galangal (zázvor), citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričky a také maso nebo krevety. Vaříme cca 5 minut a poté přidáme na půlky pokrájené žampiony a vaříme další 2 minutky. Tip: Ve veg verzi přidáme v této chvíli také další zeleninu a houby,

3DOCHUTÍME: Polévku finálně ochutíme rybí omáčkou (nebo solí) a limetovou šťávou a nakonec vyndáme kafrové listy, galangal a citronovou trávu.

4SERVÍRUJEME: Servírujeme s čerstvým koriandrem, limetkou a případně rýžovými nudlemi.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest