Polévková sezóna pokračuje a dnes opět zabrousíme do teplých krajin. Tentokrát to bude Thajsko. Thajská kuchyně patří k mým nejoblíbenějším a nádech inspirace z ní můžete vidět ve velké řádce mých receptů. 🙂
A dnes se společně mrkneme na jednu z nejslavnějších thajských polévek. Bude to tom kha gai. Polévka plná barev, vůní a chutí hotová za pár chvil.
• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 6
INGREDIENCE
- 200 až 300 g kuřecích prsou nebo krevet (pro veg verzi mix hub, cukety a cherry rajčat)
na polévku
- 500 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
- 500 ml hustého kokosového mléka
- 10 menších žampionů
- 1 lžíce červené kari pasty
- 5 lžic rybí omáčky
- 2 stonky citronové trávy
- 5 cm galangalu (nebo zázvoru)
- 8 kafrových listů
- 1 limeta
k servírování
- hrst čerstvých koriandrových listů
- limetka
- rýžové nudle
VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE
Pro veg verzi vynechte maso a rybí omáčku. Místo masa pracujte jen s houbami a zeleninou. Můžete přidat například překrojená cherry rajčátka nebo pokrájenou cuketu. Rybí omáčku nahraďte solí a případně kapkou limetky. Tuhle verzi miluju nejvíc.
KREVETOVÁ VERZE
Pro krevetovou verzi nahraďte kuřecí maso za krevety.
POSTUP
1 PŘÍPRAVA INGREDIENCÍ: Kuřecí prsa pokrájíme na tenké plátky, citronovou trávu naklepeme plochou stranou nože a pokrájíme na větší kusy. Galangal (nebo zázvor) pokrájíme na plátky, chilli papričky rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme, koriandr nasekáme na hrubo a žampiony si očistíme a překrojíme na půl.
2POLÉVKA: Ve větším hrnci na mírném plameni lehce orestujeme kari pastu a poté ji zalijeme kokosovým mlékem a vývarem. Přivedeme k varu, přidáme pokrájený galangal (zázvor), citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričky a také maso nebo krevety. Vaříme cca 5 minut a poté přidáme na půlky pokrájené žampiony a vaříme další 2 minutky. Tip: Ve veg verzi přidáme v této chvíli také další zeleninu a houby,
3DOCHUTÍME: Polévku finálně ochutíme rybí omáčkou (nebo solí) a limetovou šťávou a nakonec vyndáme kafrové listy, galangal a citronovou trávu.
4SERVÍRUJEME: Servírujeme s čerstvým koriandrem, limetkou a případně rýžovými nudlemi.
Dobrou chuť přeje Judit