Thajská superpolévka Tom Kha Gai

s kokosovým mlékem a kari pastou

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Polévková sezóna pokračuje a dnes zabrousíme opět do teplých krajin. Bude to Thajsko. Thajská kuchyně patří hned po indické k mým nejoblíbenějším. Zelené a červené kari v kombinaci s kokosovým mlékem, nudle, rýže. Zkrátka jednoduchost a krása.

Dnes se společně mrkneme na jednu z nejslavnějších thajských polévek. Bude to Tom Kha Gai. Polévka plná vůní a chutí. Hotová za pár chvil.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml kokosového mléka
  • 200 – 300 g kuřecích prsou (lze uvařit i bez masa nebo s krevetami)
  • 10 menších žampionů
  • 1 lžíce limetové šťávy + 1 limetka k podávání
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 4 čerstvé malé chilli papričky
  • 2 stonky citronové trávy
  • 5 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 8 kafrových listů
  • 1 lžíce červené kari pasty (volitelné)
  • čerstvé koriandrové listy k podávání

VEGE, VEGAN NEBO KREVETOVÁ VERZE

Vynechte maso a zkuste třeba krevety. A co takhle jen s hlívou ústřičnou? Zprudka ji orestujte na pánvi a rázem máte dokonalé vege a vegan jídlo.

POSTUP

1 PŘIPRAVÍME SI INGREDIENCE: Kuřecí prsa si omyjeme a pokrájíme na tenké plátky, stvoly citronové trávy naklepeme plochou stranou nože a poté pokrájíme na větší kusy. Galangal (nebo zázvor) pokrájíme na plátky, chilli papričky podélně rozkrojíme a zbavíme semínek, koriandr nasekáme na hrubo. Žampiony si očistíme a překrojíme na půl.

2JDEME NA POLÉVKU: Do většího hrnce si dáme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Přidáme do něj pokrájený galangal (zázvor), citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričky a maso. Vaříme cca 5 minut a poté přidáme na půlky pokrájené žampiony a vlijeme kokosové mléko. Znovu přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut.

3DOCHUTÍME A SERVÍRUJEME: Provařenou polévku ochutíme rybí omáčkou, limetovou šťávou a pokud chceme chuť ještě zvýraznit, přidáme trochu červené kari a pasty a minutku provaříme. Nakonec vyndáme kafrové listy, galangal a citronovou trávu.

4SERVÍRUJEME: Servírujeme s koriandrovými listy a měsíčkem limety.

A co vy? Máte rádi thajské jídlo?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování