Thajská superpolévka Tom Kha Gai

s kokosovým mlékem a kari pastou

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Polévková sezóna pokračuje a dnes zabrousíme opět do teplých krajin. Bude to Thajsko. Thajská kuchyně patří hned po indické k mým nejoblíbenějším. Zelené a červené kari v kombinaci s kokosovým mlékem, nudle, rýže. Zkrátka jednoduchost a krása.

Dnes se společně mrkneme na jednu z nejslavnějších thajských polévek. Bude to Tom Kha Gai. Polévka plná vůní a chutí. Hotová za pár chvil.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml kokosového mléka
  • 200 – 300 g kuřecích prsou (lze uvařit i bez masa nebo s krevetami)
  • 10 menších žampionů
  • 1 lžíce limetové šťávy + 1 limetka k podávání
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 4 čerstvé malé chilli papričky
  • 2 stonky citronové trávy
  • 5 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 8 kafrových listů
  • 1 lžíce červené kari pasty (volitelné)
  • čerstvé koriandrové listy k podávání

VEGE, VEGAN NEBO KREVETOVÁ VERZE

Vynechte maso a zkuste třeba krevety. A co takhle jen s hlívou ústřičnou? Zprudka ji orestujte na pánvi a rázem máte dokonalé vege a vegan jídlo.

POSTUP

1 PŘIPRAVÍME SI INGREDIENCE: Kuřecí prsa si omyjeme a pokrájíme na tenké plátky, stvoly citronové trávy naklepeme plochou stranou nože a poté pokrájíme na větší kusy. Galangal (nebo zázvor) pokrájíme na plátky, chilli papričky podélně rozkrojíme a zbavíme semínek, koriandr nasekáme na hrubo. Žampiony si očistíme a překrojíme na půl.

2JDEME NA POLÉVKU: Do většího hrnce si dáme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Přidáme do něj pokrájený galangal (zázvor), citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričky a maso. Vaříme cca 5 minut a poté přidáme na půlky pokrájené žampiony a vlijeme kokosové mléko. Znovu přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut.

3DOCHUTÍME A SERVÍRUJEME: Provařenou polévku ochutíme rybí omáčkou, limetovou šťávou a pokud chceme chuť ještě zvýraznit, přidáme trochu červené kari a pasty a minutku provaříme. Nakonec vyndáme kafrové listy, galangal a citronovou trávu.

4SERVÍRUJEME: Servírujeme s koriandrovými listy a měsíčkem limety.

A co vy? Máte rádi thajské jídlo?

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Těstoviny s avokádovým pestem a parmezánem

Vyzkoušejte vynikající jarní těstoviny s avokádovo-špenátovou omáčkou. Hotové jsou raz dva a proto se skvěle hodí jako rychlý oběd, nebo lehká večeře....

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Cestování

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.

Jak slaví Vánoce a Nový rok v Brazílii. Poznejte vánoční zvyky a tradiční jídlo

Brazílie je o Vánocích uprostřed léta. Dárky se rozdávají o půlnoci a sejde se celá brazilská rodina, která může mít i 50...