Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejen nejrůznější druhy masa a ryb, ale také sýry, všelijaká zelenina i houby a dokonce ovoce od banánů až po meloun?
A jedna z mých oblíbených surovin jsou batáty. Tyhle podivně tvarované a krásně oranžové brambory s příjemně sladkou chutí už určitě znáte. V poslední době se to jimi jenom hemží a dají se sehnat v podstatě všude. Oproti klasickým bramborám jsou mnohem rychleji upečené a jejich chuť mi připomíná bramboru zkříženou s dýní. 🙂
Z batátů se dají vykouzlit nejrůznější přílohy, placičky, kaše, muffiny, polévky i chutné saláty a mnoho dalšího. Dnes si ale ukážeme jednoduchý recept jako stvořený pro letní grilovací sezónu. S limetkovou šťávou, čerstvým koriandrem a chilli. A k nim přidáme ještě osvěžující jogurtový dip s mátou, který vše krásně doplní.
• doba přípravy: 25 minut • počet porcí: 3 až 4
INGREDIENCE
na grilované batáty
- 8 až 10 menších batátů (cca 10 cm velkých)
- 1 limetka
- 1/2 lžička mletého chilli
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- 1/4 lžičky soli
na jogurtový dip s mátou
- 250 g hustého jogurtu
- hrst čerstvé máty
- 1 stroužek česneku
- pár kapek citronové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
k servírování
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 limetka
- hrst čerstvého koriandru
- čerstvě mletý pepř
- mátovo jogurtový dip
POSTUP
1BATÁTY: Batáty se slupkou si nakrájíme podélně na čtvrtiny. Tip: Slupku necháváme, protože ochrání batáty před spálením a pak jde snadno sundat.
2MARINÁDA: Připravíme si marinádu ze všech ingrediencí z odstavce „na grilované batáty“ (šťáva z limetky, chilli, olivový olej, sůl a pepř). Hotovou marinádu promícháme s nakrájenými batáty.
3GRILOVÁNÍ: Batáty grilujeme ze všech stran dokud nejsou měkké.
4DIP: Zatímco se nám grilují batáty, můžeme se pustit do přípravy dipu. Smícháme jogurt, jemně nasekanou mátu, prolisovaný česnek, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a pepř. Vše promícháme a finálně dochutíme.
5SERVÍRUJEME: Grilované batáty servírujeme posypané jemně nakrájenou chilli papričkou, čerstvým koriandrem a pepřem. Zakápneme limetovou šťávou a podáváme s mátovým dipem.
Dobrou chuť přeje Judit