Grilované batáty s chilli a limetkou

a k tomu jemný jogurtový mátový dip

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné sýry, křupavá zelenina, houby i brambory a dokonce i sladké ovoce od banánů po meloun.

A jeden z mých oblíbených gril favoritů jsou sladké batáty. Tyhle podivně tvarované brambory s příjemně sladkou chutí už určitě znáte. V poslední době se to jimi jenom hemží a dají se sehnat v podstatě v každém obchodě nebo stánku se zeleninou. Po rozkrojení mají krásně oranžovou barvu a oproti klasickým bramborám jsou mnohem rychleji upečené. V obchodech se někdy setkáte i s velkými batáty, které mě osobně nepřipadají tak chutné a vždy se snažím vybírat ty menší, které se i lépe krájí.

Z batátů vykouzlíte nejrůznější zajímavé přílohy, placičky, kaše, muffiny, polévky i chutné saláty. Dnes si ukážeme jednoduchý recept na grilované batáty s limetkovou šťávou, čerstvým koriandrem a chilli. A k nim přidáme ještě osvěžující jogurtový dip s mátou, který zjemní pikantní chilli.

• doba přípravy: 10 minut • doba marinování: 1 hodina • doba grilování: 10 minut • počet porcí: 3-4

INGREDIENCE

  • 8-10 menších batátů (kolem 10 cm velkých)
  • šťáva z 1 limety
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1/2 lžička mletého chilli
  • malá hrst čerstvého koriandru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

na jogurtový dip s mátou

  • 250 g řeckého jogurtu
  • hrst čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pár kapek citronové šťávy

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI BATÁTY: Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme podélně na čtvrtinky. Kůru neoškrabujeme, během grilování batáty ochrání před spálením a pak jde snadno sundat.

2MARINUJEME: Připravíme si marinádu ze šťávy z limetky, čerstvě pokrájené chilli papričky, mletého chilli, hrsti pokrájeného koriandru, olivového oleje, soli a čerstvě mletého pepře. Hotovou marinádu promícháme s nakrájenými batáty a minimálně hodinu marinujeme v lednici.

3PŘIPRAVÍME DIP: Jogurt promícháme s jemně nasekanou mátou, prolisovaným stroužkem česneku, kapkou citronové šťávy, špetkou soli a čerstvě mletým pepře.

4GRILUJEME: Batáty grilujeme s obou stran do změknutí, trvá to zhruba 10 minut, ale samozřejmě záleží na teplotě a intenzitě grilu.

5SERVÍRUJEME: Grilované batáty podáváme s mátovým dipem a zakápnuté limetkou.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Americká kukuřičná polévka s křupavou slaninkou

Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Balkánský džuveč a pstruh s bylinkovým olejem

Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh...

Cestování

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...

Hotovo, zabaleno, letíme do Vietnamu

V minulém článku jsme si trochu úsměvně přiblížili způsoby cestování a teď mám pro vás první vyprávění z naší první cesty do...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...