Grilované batáty s chilli a limetkou

a k tomu jemný jogurtový mátový dip

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné sýry, křupavá zelenina, houby i brambory a dokonce i sladké ovoce od banánů po meloun.

A jeden z mých oblíbených gril favoritů jsou sladké batáty. Tyhle podivně tvarované brambory s příjemně sladkou chutí už určitě znáte. V poslední době se to jimi jenom hemží a dají se sehnat v podstatě v každém obchodě nebo stánku se zeleninou. Po rozkrojení mají krásně oranžovou barvu a oproti klasickým bramborám jsou mnohem rychleji upečené. V obchodech se někdy setkáte i s velkými batáty, které mě osobně nepřipadají tak chutné a vždy se snažím vybírat ty menší, které se i lépe krájí.

Z batátů vykouzlíte nejrůznější zajímavé přílohy, placičky, kaše, muffiny, polévky i chutné saláty. Dnes si ukážeme jednoduchý recept na grilované batáty s limetkovou šťávou, čerstvým koriandrem a chilli. A k nim přidáme ještě osvěžující jogurtový dip s mátou, který zjemní pikantní chilli.

• doba přípravy: 10 minut • doba marinování: 1 hodina • doba grilování: 10 minut • počet porcí: 3-4

INGREDIENCE

  • 8-10 menších batátů (kolem 10 cm velkých)
  • šťáva z 1 limety
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1/2 lžička mletého chilli
  • malá hrst čerstvého koriandru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

na jogurtový dip s mátou

  • 250 g řeckého jogurtu
  • hrst čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pár kapek citronové šťávy

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI BATÁTY: Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme podélně na čtvrtinky. Kůru neoškrabujeme, během grilování batáty ochrání před spálením a pak jde snadno sundat.

2MARINUJEME: Připravíme si marinádu ze šťávy z limetky, čerstvě pokrájené chilli papričky, mletého chilli, hrsti pokrájeného koriandru, olivového oleje, soli a čerstvě mletého pepře. Hotovou marinádu promícháme s nakrájenými batáty a minimálně hodinu marinujeme v lednici.

3PŘIPRAVÍME DIP: Jogurt promícháme s jemně nasekanou mátou, prolisovaným stroužkem česneku, kapkou citronové šťávy, špetkou soli a čerstvě mletým pepře.

4GRILUJEME: Batáty grilujeme s obou stran do změknutí, trvá to zhruba 10 minut, ale samozřejmě záleží na teplotě a intenzitě grilu.

5SERVÍRUJEME: Grilované batáty podáváme s mátovým dipem a zakápnuté limetkou.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Pečené brambůrky s timiánem

Kdo by neměl rád brambory, dají se upravit na spoustu způsobů a každý z nich má něco do sebe. Já osobně jsem...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Cestování

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...

Jak slaví Vánoce a Nový rok v Brazílii. Poznejte vánoční zvyky a tradiční jídlo

Brazílie je o Vánocích uprostřed léta. Dárky se rozdávají o půlnoci a sejde se celá brazilská rodina, která může mít i 50...

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.