Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné sýry, křupavá zelenina, houby i brambory a dokonce i sladké ovoce od banánů po meloun.
A jeden z mých oblíbených gril favoritů jsou sladké batáty. Tyhle podivně tvarované brambory s příjemně sladkou chutí už určitě znáte. V poslední době se to jimi jenom hemží a dají se sehnat v podstatě v každém obchodě nebo stánku se zeleninou. Po rozkrojení mají krásně oranžovou barvu a oproti klasickým bramborám jsou mnohem rychleji upečené. V obchodech se někdy setkáte i s velkými batáty, které mě osobně nepřipadají tak chutné a vždy se snažím vybírat ty menší, které se i lépe krájí.
Z batátů vykouzlíte nejrůznější zajímavé přílohy, placičky, kaše, muffiny, polévky i chutné saláty. Dnes si ukážeme jednoduchý recept na grilované batáty s limetkovou šťávou, čerstvým koriandrem a chilli. A k nim přidáme ještě osvěžující jogurtový dip s mátou, který zjemní pikantní chilli.
• doba přípravy: 10 minut • doba marinování: 1 hodina • doba grilování: 10 minut • počet porcí: 3-4
INGREDIENCE
- 8-10 menších batátů (kolem 10 cm velkých)
- šťáva z 1 limety
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1/2 lžička mletého chilli
- malá hrst čerstvého koriandru
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
na jogurtový dip s mátou
- 250 g řeckého jogurtu
- hrst čerstvé máty
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- pár kapek citronové šťávy
POSTUP
1PŘIPRAVÍME SI BATÁTY: Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme podélně na čtvrtinky. Kůru neoškrabujeme, během grilování batáty ochrání před spálením a pak jde snadno sundat.
2MARINUJEME: Připravíme si marinádu ze šťávy z limetky, čerstvě pokrájené chilli papričky, mletého chilli, hrsti pokrájeného koriandru, olivového oleje, soli a čerstvě mletého pepře. Hotovou marinádu promícháme s nakrájenými batáty a minimálně hodinu marinujeme v lednici.
3PŘIPRAVÍME DIP: Jogurt promícháme s jemně nasekanou mátou, prolisovaným stroužkem česneku, kapkou citronové šťávy, špetkou soli a čerstvě mletým pepře.
4GRILUJEME: Batáty grilujeme s obou stran do změknutí, trvá to zhruba 10 minut, ale samozřejmě záleží na teplotě a intenzitě grilu.
5SERVÍRUJEME: Grilované batáty podáváme s mátovým dipem a zakápnuté limetkou.
Dobrou chuť přeje Judit