Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

skvělá letní večeře

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají se sliny. Absolutní poezie chutí a vůní, která se s těmi kupovanými nedá ani v nejmenším srovnávat. Mám ráda chvíle, kdy jen tak procházím po zahradě a můžu si vzít od všeho kousek. Sem tam osvěžující rybíz, šťavnaté švestky, domácí cukety, papriky a spousty dalších dobrot. I proto mám léto nejraději z celého roku ale myslím, že nejsem sama. Kdo by to nemiloval.

Pojďme si tedy ještě na chvíli užít léto s posledními rajčátky, protože všude v obchodech už se to hemží dýněmi. Stačí pár rajčat, čerstvá bazalka, česnek a olivový olej. Hra jednoduchých chutí a vůní, které společně vyčarují neskutečnou dobrotu. Těstoviny s čerstvými rajčátky a bazalkou. A recept je tak snadný, že jej zvládnete do slova za pár minut. Tady je.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

INGREDIENCE

  • 250 g italských těstovin ( já použila Fettuccine)
  • 5-6 větších zralých rajčat
  • 4 šalotky nebo červená cibulka
  • hrst čerstvé bazalky a pár listů na ozdobu
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 100 g nastrouhaného parmezánu

VEGAN VERZE

Vynechte parmezán a rázem máte skvělé veganské jídlo.

BEZLEPKOVÁ VERZE

Zkuste použít i oblíbené bezlepkové těstoviny.

POSTUP

1UVAŘÍME TĚSTOVINY: Do osolené vroucí vody s kapkou olivového oleje dáme těstoviny a vaříme al dente.

2JDEME NA OMÁČKU: Zatímco se nám vaří těstoviny, pokrájíme si všechna rajčata na kostičky, oloupeme a nakrájíme šalotky na jemno, 2 stroužky česneku očistíme a lehce rozdrtíme tlakem na plochou stranu nože. V hlubší pánvi na olivovém oleji orestujeme podrcený česnek do zlatova, tím ochutíme olej. Musíme ale dávat pozor, aby se nepřipálil, jinak by zhořknul. Česnek vyndáme a do pánve přidáme trochu oleje, na kterém necháme minutku zpěnit šalotku. Poté přidáme rajčata a zbylé 2 stroužky česneku, které na jemno pokrájíme. Vše promícháme a necháme pár minut restovat, aby se chutě propojily.

3DOCHUTÍME: Když nám rajčata trochu změknou, máme téměř hotovo. Zmírníme plamen a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud jsme měli kyselejší rajčata, můžeme přidat lžičku třtinového cukru.

4SMÍCHÁME: Uvařené těstoviny scedíme a přidáme je do pánve k rajčatové směsi. Vše zakápneme olivovým olejem a přidáme posekanou bazalku. Finálně dosolíme, promícháme a máme hotovo.

5SERVÍRUJEME: Rajčatové těstoviny podáváme s nastrouhaným parmezánem a lístkem bazalky. A samozřejmě dobrým bílým vínem.

TIPY

Zkuste místo olivového oleje přidat olej ze sušených rajčat, je to vynikající změna. A když už v tom budete, můžete si jich pár nakrájet i do těstovin. Skvělá záležitost.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Thajská superpolévka Tom Kha Gai

Polévková sezóna pokračuje a dnes zabrousíme opět do teplých krajin. Bude to Thajsko. Thajská kuchyně patří hned po indické k mým nejoblíbenějším....

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Cestování

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

22 způsobů, jak pracovat na cestách

Jako bakalář sociálních věd nemám na pracovním trhu úplně na růžích ustláno. To mi ale nebrání dnes žít a pracovat v zahraničí....