Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

skvělá letní večeře

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají se sliny. Absolutní poezie chutí a vůní, která se s těmi kupovanými nedá ani v nejmenším srovnávat. Mám ráda chvíle, kdy jen tak procházím po zahradě a můžu si vzít od všeho kousek. Sem tam osvěžující rybíz, šťavnaté švestky, domácí cukety, papriky a spousty dalších dobrot. I proto mám léto nejraději z celého roku ale myslím, že nejsem sama. Kdo by to nemiloval.

Pojďme si tedy ještě na chvíli užít léto s posledními rajčátky, protože všude v obchodech už se to hemží dýněmi. Stačí pár rajčat, čerstvá bazalka, česnek a olivový olej. Hra jednoduchých chutí a vůní, které společně vyčarují neskutečnou dobrotu. Těstoviny s čerstvými rajčátky a bazalkou. A recept je tak snadný, že jej zvládnete do slova za pár minut. Tady je.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

INGREDIENCE

  • 250 g italských těstovin ( já použila Fettuccine)
  • 5-6 větších zralých rajčat
  • 4 šalotky nebo červená cibulka
  • hrst čerstvé bazalky a pár listů na ozdobu
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 100 g nastrouhaného parmezánu

VEGAN VERZE

Vynechte parmezán a rázem máte skvělé veganské jídlo.

BEZLEPKOVÁ VERZE

Zkuste použít i oblíbené bezlepkové těstoviny.

POSTUP

1UVAŘÍME TĚSTOVINY: Do osolené vroucí vody s kapkou olivového oleje dáme těstoviny a vaříme al dente.

2JDEME NA OMÁČKU: Zatímco se nám vaří těstoviny, pokrájíme si všechna rajčata na kostičky, oloupeme a nakrájíme šalotky na jemno, 2 stroužky česneku očistíme a lehce rozdrtíme tlakem na plochou stranu nože. V hlubší pánvi na olivovém oleji orestujeme podrcený česnek do zlatova, tím ochutíme olej. Musíme ale dávat pozor, aby se nepřipálil, jinak by zhořknul. Česnek vyndáme a do pánve přidáme trochu oleje, na kterém necháme minutku zpěnit šalotku. Poté přidáme rajčata a zbylé 2 stroužky česneku, které na jemno pokrájíme. Vše promícháme a necháme pár minut restovat, aby se chutě propojily.

3DOCHUTÍME: Když nám rajčata trochu změknou, máme téměř hotovo. Zmírníme plamen a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud jsme měli kyselejší rajčata, můžeme přidat lžičku třtinového cukru.

4SMÍCHÁME: Uvařené těstoviny scedíme a přidáme je do pánve k rajčatové směsi. Vše zakápneme olivovým olejem a přidáme posekanou bazalku. Finálně dosolíme, promícháme a máme hotovo.

5SERVÍRUJEME: Rajčatové těstoviny podáváme s nastrouhaným parmezánem a lístkem bazalky. A samozřejmě dobrým bílým vínem.

TIPY

Zkuste místo olivového oleje přidat olej ze sušených rajčat, je to vynikající změna. A když už v tom budete, můžete si jich pár nakrájet i do těstovin. Skvělá záležitost.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Čokoládová quinoa a banány a kandovaými ořechy

Quiona. Pro jednoho moderní zrní, pro druhého nepostradatelná součást zdravého jídla. V mé kuchyni si našla místo teprve nedávno a o to...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Domácí majonéza se šalotkou

Víte, že majonéza má původ ve Francii? Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme...

Cestování

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...