Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají se sliny. Absolutní poezie chutí a vůní, která se s těmi kupovanými nedá ani v nejmenším srovnávat. Mám ráda chvíle, kdy jen tak procházím po zahradě a můžu si vzít od všeho kousek. Sem tam osvěžující rybíz, šťavnaté švestky, domácí cukety, papriky a spousty dalších dobrot. I proto mám léto nejraději z celého roku ale myslím, že nejsem sama. 🙂 Kdo by to nemiloval.

Pojďme si tedy ještě na chvíli užít léto s posledními rajčátky, protože všude v obchodech už se to hemží dýněmi. 🙂 Stačí pár rajčat, čerstvá bazalka, česnek a olivový olej. Hra jednoduchých chutí a vůní, které společně vyčarují neskutečnou dobrotu. Těstoviny s čerstvými rajčátky a bazalkou. A recept je tak snadný, že jej zvládnete do slova za pár minut. Tady je.


doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

ingredience

• 250 g italských těstovin ( já použila Fettuccine)
• 5-6 větších zralých rajčat
• 4 šalotky nebo červená cibulka
• hrst čerstvé bazalky a pár listů na ozdobu
• 4 stroužky česneku
• olivový olej
• sůl
• pepř
• 100 g nastrouhaného parmezánu

postup

1. uvaříme těstoviny
Do osolené vroucí vody s kapkou olivového oleje dáme těstoviny a vaříme al dente.

2. připravíme si rajčatovou omáčku
Zatímco se nám vaří těstoviny, pokrájíme si všechna rajčata na kostičky, oloupeme a nakrájíme šalotky na jemno, 2 stroužky česneku očistíme a lehce rozdrtíme tlakem na plochou stranu nože. V hlubší pánvi na olivovém oleji orestujeme podrcený česnek do zlatova, tím ochutíme olej. Musíme ale dávat pozor, aby se nepřipálil, jinak by zhořknul. Česnek vyndáme a do pánve přidáme trochu oleje, na kterém necháme minutku zpěnit šalotku. Poté přidáme rajčata a zbylé 2 stroužky česneku, které na jemno pokrájíme. Vše promícháme a necháme pár minut restovat, aby se chutě propojily.

3. omáčku dochutíme
Když nám rajčata trochu změknou, máme téměř hotovo. Zmírníme plamen a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud jsme měli kyselejší rajčata, můžeme přidat lžičku třtinového cukru.

4. smícháme s těstovinami
Uvařené těstoviny scedíme a přidáme je do pánve k rajčatové směsi. Vše zakápneme olivovým olejem a přidáme posekanou bazalku. Finálně dosolíme, promícháme a máme hotovo.

5. servírujeme
Rajčatové těstoviny podáváme s nastrouhaným parmezánem a lístkem bazalky. A samozřejmě dobrým bílým vínem. 🙂

tip

Zkuste místo olivového oleje přidat olej ze sušených rajčat, je to vynikající změna. 🙂 A když už v tom budete, můžete si jich pár nakrájet i do těstovin. Skvělá záležitost.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Okomentovat