Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

skvělá letní večeře

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají se sliny. Absolutní poezie chutí a vůní, která se s těmi kupovanými nedá ani v nejmenším srovnávat. Mám ráda chvíle, kdy jen tak procházím po zahradě a můžu si vzít od všeho kousek. Sem tam osvěžující rybíz, šťavnaté švestky, domácí cukety, papriky a spousty dalších dobrot. I proto mám léto nejraději z celého roku ale myslím, že nejsem sama. Kdo by to nemiloval.

Pojďme si tedy ještě na chvíli užít léto s posledními rajčátky, protože všude v obchodech už se to hemží dýněmi. Stačí pár rajčat, čerstvá bazalka, česnek a olivový olej. Hra jednoduchých chutí a vůní, které společně vyčarují neskutečnou dobrotu. Těstoviny s čerstvými rajčátky a bazalkou. A recept je tak snadný, že jej zvládnete do slova za pár minut. Tady je.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

INGREDIENCE

  • 250 g italských těstovin ( já použila Fettuccine)
  • 5-6 větších zralých rajčat
  • 4 šalotky nebo červená cibulka
  • hrst čerstvé bazalky a pár listů na ozdobu
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 100 g nastrouhaného parmezánu

VEGAN VERZE

Vynechte parmezán a rázem máte skvělé veganské jídlo.

BEZLEPKOVÁ VERZE

Zkuste použít i oblíbené bezlepkové těstoviny.

POSTUP

1UVAŘÍME TĚSTOVINY: Do osolené vroucí vody s kapkou olivového oleje dáme těstoviny a vaříme al dente.

2JDEME NA OMÁČKU: Zatímco se nám vaří těstoviny, pokrájíme si všechna rajčata na kostičky, oloupeme a nakrájíme šalotky na jemno, 2 stroužky česneku očistíme a lehce rozdrtíme tlakem na plochou stranu nože. V hlubší pánvi na olivovém oleji orestujeme podrcený česnek do zlatova, tím ochutíme olej. Musíme ale dávat pozor, aby se nepřipálil, jinak by zhořknul. Česnek vyndáme a do pánve přidáme trochu oleje, na kterém necháme minutku zpěnit šalotku. Poté přidáme rajčata a zbylé 2 stroužky česneku, které na jemno pokrájíme. Vše promícháme a necháme pár minut restovat, aby se chutě propojily.

3DOCHUTÍME: Když nám rajčata trochu změknou, máme téměř hotovo. Zmírníme plamen a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud jsme měli kyselejší rajčata, můžeme přidat lžičku třtinového cukru.

4SMÍCHÁME: Uvařené těstoviny scedíme a přidáme je do pánve k rajčatové směsi. Vše zakápneme olivovým olejem a přidáme posekanou bazalku. Finálně dosolíme, promícháme a máme hotovo.

5SERVÍRUJEME: Rajčatové těstoviny podáváme s nastrouhaným parmezánem a lístkem bazalky. A samozřejmě dobrým bílým vínem.

TIPY

Zkuste místo olivového oleje přidat olej ze sušených rajčat, je to vynikající změna. A když už v tom budete, můžete si jich pár nakrájet i do těstovin. Skvělá záležitost.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování