Nabombené trhané kuřecí maso na tacos a do sendvičů

s čerstvým koriandrem a římským kmínem

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Tacos. Mexická klasika. Malé tortilly plněné rozmanitými druhy masa, rajčaty, guacamole a nejrůznějšími omáčkami. Když tak o tom píšu, sbíhají se mi sliny a doufám, že ještě malý kousek zbyl v lednici. Tyhle malé tortillky mám tak ráda, že bych je jedla pořád.

A pomalu vařené trhané kuřecí maso v rajčatové omáčce s koriandrem patří mezi naše nejoblíbenější. Tady je onen zmiňovaný do puntíku vymazlený recept. Až na počet kuřecích prsou, nemůžu s naprostou jistotou říci, kolik je to porcí, protože se pokaždé nacpeme k prasknutí. Ale s přimhouřenýma očima bych tipla, že z uvedených ingrediencí získáte 4 slušné porce.

• doba přípravy včetně vaření: 1,5 hodiny • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 4 větší kuřecí prsa
  • 400 g krájených rajčat
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 limety
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžičky uzené červené papriky
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 2 zarovnané lžičky mletého římského kmínu
  • 2 kostičky čokolády
  • sůl
  • 1 lžička třtinového cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst čerstvého koriandru
  • vývar v případě, že je omáčka příliš hustá

k servírování

  • oblíbené tortilly, tacos, nebo sendvič
  • avokádo
  • rajčatová salsa
  • zakysaná smetana s česnekem
  • limetka
  • listy koriandru

POSTUP

1JDEME NA OMÁČKU: Ve větším hrnci na středním plameni osmahneme pokrájenou červenou cibulku. Když je zlatavá, přidáme česnek a po minutce chilli, papriku, římský kmín a oregáno. Promícháme a vlijeme krájená rajčata i rajčatové pyré. Opět promícháme a můžeme přilít trochu vývaru, aby se do omáčky dostala nějaká tekutina a nepřipalovala se na dno hrnce. Nakonec přidáme sůl i pepř a necháme přijít k varu na mírném ohni, aby omáčka neproskala.

2VLOŽÍME MASO DO OMÁČKY A VAŘÍME: Do omáčky vložíme omytá a očištěná kuřecí prsa tak, aby byla ponořená a následně vše vaříme na mírném ohni s občasným promícháním. Vaříme cca 15 minut, dokud není maso krásně hotové.

3MASO NATRHÁME: Hotové maso můžeme opatrně vyndat na prkénko a pomocí vidliček „natrhat“ na malé kousky. Omáčku nyní dochutíme cukrem, limetou, solí a pepřem. Nakonec přidáme kostičky hořké čokolády pro skvělou chuť a barvu. Natrhané kuřecí maso vrátíme zpět do omáčky a promícháme, aby se pořádně nasáklo chutí. Maso je díky omáčce šťavnaté a chuťově dokonalé. Nakonec přidáme koriandr a promícháme.

4SERVÍRUJEME: Hotové masíčko servírujeme v kukuřičné nebo pšeničné tortille třeba s rajčatovou salsou, avokádem, zakysanou smetanou s trochou česneku, limetkou a čerstvým koriandrem.

TIPY

Fantazii ale v cestě nic nestojí, takže milovníci pálivého můžou sáhnout po další náloži čerstvých chilli papriček, nebo křupavé červené cibulce. A nebo dát trhané maso do sendviče i salátu!

A co vy? Máte taky rádi mexické recepty? A které máte nejraději?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování