Nabombené trhané kuřecí maso na tacos a do sendvičů

s čerstvým koriandrem a římským kmínem

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Tacos. Mexická klasika. Malé tortilly plněné rozmanitými druhy masa, rajčaty, guacamole a nejrůznějšími omáčkami. Když tak o tom píšu, sbíhají se mi sliny a doufám, že ještě malý kousek zbyl v lednici. Tyhle malé tortillky mám tak ráda, že bych je jedla pořád.

A pomalu vařené trhané kuřecí maso v rajčatové omáčce s koriandrem patří mezi naše nejoblíbenější. Tady je onen zmiňovaný do puntíku vymazlený recept. Až na počet kuřecích prsou, nemůžu s naprostou jistotou říci, kolik je to porcí, protože se pokaždé nacpeme k prasknutí. Ale s přimhouřenýma očima bych tipla, že z uvedených ingrediencí získáte 4 slušné porce.

• doba přípravy včetně vaření: 1,5 hodiny • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 4 větší kuřecí prsa
  • 400 g krájených rajčat
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 limety
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžičky uzené červené papriky
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 2 zarovnané lžičky mletého římského kmínu
  • 2 kostičky čokolády
  • sůl
  • 1 lžička třtinového cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst čerstvého koriandru
  • vývar v případě, že je omáčka příliš hustá

k servírování

  • oblíbené tortilly, tacos, nebo sendvič
  • avokádo
  • rajčatová salsa
  • zakysaná smetana s česnekem
  • limetka
  • listy koriandru

POSTUP

1JDEME NA OMÁČKU: Ve větším hrnci na středním plameni osmahneme pokrájenou červenou cibulku. Když je zlatavá, přidáme česnek a po minutce chilli, papriku, římský kmín a oregáno. Promícháme a vlijeme krájená rajčata i rajčatové pyré. Opět promícháme a můžeme přilít trochu vývaru, aby se do omáčky dostala nějaká tekutina a nepřipalovala se na dno hrnce. Nakonec přidáme sůl i pepř a necháme přijít k varu na mírném ohni, aby omáčka neproskala.

2VLOŽÍME MASO DO OMÁČKY A VAŘÍME: Do omáčky vložíme omytá a očištěná kuřecí prsa tak, aby byla ponořená a následně vše vaříme na mírném ohni s občasným promícháním. Vaříme cca 15 minut, dokud není maso krásně hotové.

3MASO NATRHÁME: Hotové maso můžeme opatrně vyndat na prkénko a pomocí vidliček „natrhat“ na malé kousky. Omáčku nyní dochutíme cukrem, limetou, solí a pepřem. Nakonec přidáme kostičky hořké čokolády pro skvělou chuť a barvu. Natrhané kuřecí maso vrátíme zpět do omáčky a promícháme, aby se pořádně nasáklo chutí. Maso je díky omáčce šťavnaté a chuťově dokonalé. Nakonec přidáme koriandr a promícháme.

4SERVÍRUJEME: Hotové masíčko servírujeme v kukuřičné nebo pšeničné tortille třeba s rajčatovou salsou, avokádem, zakysanou smetanou s trochou česneku, limetkou a čerstvým koriandrem.

TIPY

Fantazii ale v cestě nic nestojí, takže milovníci pálivého můžou sáhnout po další náloži čerstvých chilli papriček, nebo křupavé červené cibulce. A nebo dát trhané maso do sendviče i salátu!

A co vy? Máte taky rádi mexické recepty? A které máte nejraději?

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Americká kukuřičná polévka s křupavou slaninkou

Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka...

Cestování

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...

Doprava ve Vietnamu: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

Rozhodli jste se pro Vietnam, nebo jinou asijskou zemi a stále váháte, jakým způsobem cestovat? Asi vás moc nepřekvapí, když napíšu, že...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...