Tacos. Mexická klasika. Malé tortilly plněné rozmanitými druhy masa, rajčaty, guacamole a nejrůznějšími omáčkami. Když tak o tom píšu, sbíhají se mi sliny a doufám, že ještě malý kousek zbyl v lednici. Tyhle malé tortillky mám tak ráda, že bych je jedla pořád.
A pomalu vařené trhané kuřecí maso v rajčatové omáčce s koriandrem patří mezi naše nejoblíbenější. Tady je onen zmiňovaný do puntíku vymazlený recept. Až na počet kuřecích prsou, nemůžu s naprostou jistotou říci, kolik je to porcí, protože se pokaždé nacpeme k prasknutí. Ale s přimhouřenýma očima bych tipla, že z uvedených ingrediencí získáte 4 slušné porce.
• doba přípravy včetně vaření: 1,5 hodiny • počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 4 větší kuřecí prsa
- 400 g krájených rajčat
- 400 ml rajčatového pyré
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 limety
- 1 lžička mletého chilli
- 2 lžičky uzené červené papriky
- 1 lžička sušeného oregána
- 2 zarovnané lžičky mletého římského kmínu
- 2 kostičky čokolády
- sůl
- 1 lžička třtinového cukru
- čerstvě mletý pepř
- hrst čerstvého koriandru
- vývar v případě, že je omáčka příliš hustá
k servírování
- oblíbené tortilly, tacos, nebo sendvič
- avokádo
- rajčatová salsa
- zakysaná smetana s česnekem
- limetka
- listy koriandru
POSTUP
1JDEME NA OMÁČKU: Ve větším hrnci na středním plameni osmahneme pokrájenou červenou cibulku. Když je zlatavá, přidáme česnek a po minutce chilli, papriku, římský kmín a oregáno. Promícháme a vlijeme krájená rajčata i rajčatové pyré. Opět promícháme a můžeme přilít trochu vývaru, aby se do omáčky dostala nějaká tekutina a nepřipalovala se na dno hrnce. Nakonec přidáme sůl i pepř a necháme přijít k varu na mírném ohni, aby omáčka neproskala.
2VLOŽÍME MASO DO OMÁČKY A VAŘÍME: Do omáčky vložíme omytá a očištěná kuřecí prsa tak, aby byla ponořená a následně vše vaříme na mírném ohni s občasným promícháním. Vaříme cca 15 minut, dokud není maso krásně hotové.
3MASO NATRHÁME: Hotové maso můžeme opatrně vyndat na prkénko a pomocí vidliček „natrhat“ na malé kousky. Omáčku nyní dochutíme cukrem, limetou, solí a pepřem. Nakonec přidáme kostičky hořké čokolády pro skvělou chuť a barvu. Natrhané kuřecí maso vrátíme zpět do omáčky a promícháme, aby se pořádně nasáklo chutí. Maso je díky omáčce šťavnaté a chuťově dokonalé. Nakonec přidáme koriandr a promícháme.
4SERVÍRUJEME: Hotové masíčko servírujeme v kukuřičné nebo pšeničné tortille třeba s rajčatovou salsou, avokádem, zakysanou smetanou s trochou česneku, limetkou a čerstvým koriandrem.
TIPY
Fantazii ale v cestě nic nestojí, takže milovníci pálivého můžou sáhnout po další náloži čerstvých chilli papriček, nebo křupavé červené cibulce. A nebo dát trhané maso do sendviče i salátu!
A co vy? Máte taky rádi mexické recepty? A které máte nejraději?
Dobrou chuť přeje Judit