Mexická klasika. Tortilly plněné rozmanitými druhy dobrot, rajčaty, bylinkami, guacamole a nejrůznějšími omáčkami. Když tak o tom píšu, sbíhají se mi sliny a už už vymýšlím jakou verzi připravím na zítřejší oběd. Tohle trhané kuřecí/hlíva ústřičná v rajčatové omáčce s koriandrem patří mezi naše nejoblíbenější a tady je onen zmiňovaný do puntíku vymazlený recept. Až na počet porcí, nemůžu totiž s naprostou jistotou říct kolik jich vlastně je, protože se pokaždé nacpeme k prasknutí. Ale s přimhouřenýma očima bych tipla, že z uvedených ingrediencí získáte 4 slušné porce. 🙂 Tak jdeme na to.
• doba přípravy: 1 a půl hodiny (verze s hlívou 30 minut) • počet porcí: 4
INGREDIENCE
4 kuřecí prsa nebo 3 balení hlívy ústřičné
na mexickou rajčatovou omáčku
- 400 g krájených rajčat
- 400 ml rajčatového pyré
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 limety
- 1 lžička mletého chilli
- 2 lžičky uzené červené papriky
- 1 lžička sušeného oregána
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 kostičky čokolády
- 1 lžička kokosového sirupu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hrst čerstvého koriandru
- vývar nebo voda (v případě, že je omáčka příliš hustá)
k servírování
- oblíbené tortilly (pšeničné, kukuřičné a nebo jiné bezlepkové)
- avokádo nebo guacamole
- rajčatová salsa
- zakysaná smetana nebo hustý jogurt s česnekem
- limetka
- čerstvý koriandr
VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE
Pro veg verzi vynechte maso a nahraďte jej na drobno nakrájenou a zprudka orestovanou hlívou ústřičnou, kterou nakonec přimícháte do hotové omáčky. Omáčku vytvoříte stejným postupem jako v případě kuřecího masa. K servírování můžete vyměnit živočišný jogurt za rostlinný a vegetariánská či veganská verze je na světě.
TIPY
S ČÍM SERVÍROVAT?
Tuto omáčku s trhaným kuřecím a nebo hlívou ústřičnou můžete v mexické verzi doplnit nejen o výše zmíněné dobroty, ale také o pečenou či čerstvou zeleninu, kukuřici, rýži i fazole, tak jak tomu bývá například u tradičního burrita. A nebo můžete zvolit odlehčenější verzi, kterou miluju já a pokrm si vychutnat s pohankou či quinoou a čerstvým salátkem.
POSTUP
1OMÁČKA: Ve větším hrnci na středním plameni restujeme pokrájenou červenou cibulku na olivovém oleji a když je zlatavá, přidáme česnek a koření (sůl, pepř, chilli, uzenou papriku, římský kmín a oregáno). Promícháme a vlijeme krájená rajčata, rajčatové pyré a trochu vody či vývaru, aby se omáčka nepřipalovala na dno hrnce. Provaříme na mírném ohni za občasného míchání a finálně dochutíme kokosovým sirupem, limetou a případně kořením podle chuti. Tip: Na závěr v horké omáčce rozmícháme hořkou čokoládu, které dokonale doladí a zintenzivní chuť.
2VLOŽÍME MASO DO OMÁČKY A VAŘÍME: Do omáčky vložíme omytá kuřecí prsa tak, aby byla ponořená a následně vše vaříme na velmi mírném ohni s občasným promícháním. Tip: Vaříme cca 1 až 1,5 hodiny, dokud není maso krásně jemné. Můžeme vařit i kratší dobu, maso bude ale tužší, nebude se dobře trhat a nebude tak vláčné a jemné.
3MASO NATRHÁME A FINÁLNĚ DOCHUTÍME OMÁČKU: Hotové měkké maso vyndáme na prkénko a pomocí vidliček natrháme na nitky a vrátíme zpět do omáčky, přidáme koriandr a promícháme. Naposledy ochutnáme a případně dochutíme omáčku. Tip: V případě veg verze v této fázi orestujeme hlívu ústřičnou a vložíme do omáčky těsně před servírováním.
4SERVÍRUJEME: Servírujeme s oblíbenými tortillami, rajčatovou salsou, avokádem nebo guacamole, zakysanou smetanou s česnekem, limetkou a čerstvým koriandrem. A nebo třeba jen s pohankou, quinoou či salátkem.
Dobrou chuť přeje Judit