Italské slané minikoláčky z křehkého těsta

s rajčaty, špenátem a nebo parmskou šunkou

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Léto je moje nejoblíbenější roční období a jeden z důvodů proč jsme se vrátili do Čech právě na začátku července. Už jsem se nemohla dočkat až poprvé vytáhneme gril a budeme zkoušet nové a nové chutě. Na letní saláty plné čerstvých rajčátek a voňavé bylinky, které rostou za rohem na zahrádce. Až budeme do noci posedávat na terase se sklenkou vína zatímco kolem šumí stromy a v dáli je slyšet pravá letní bouřka. Milujeme jíst venku a k tomu je léto jako stvořené. A proto jíme venku když je hezky i když prší. A když o tom tak přemýšlím tak nejen v létě, ale i na jaře a na podzim. A občas i v zimě. Nejraději bychom byli venku pořád.

A dnešní recept bude především o dlouhém letním večeru, vůni rajčátek a sklence dobrého vína. Připravíme si slané italské minikoláčky, které jsem poprvé upekla loňské léto a byla to pohádka. Křehká pohádka plná chutí. Máslové těsto s bylinkami se doslova rozplývá na jazyku a stačí už jen doplnit oblíbenými ingrediencemi. Já jsem zvolila dvě varianty. Krémový sýr s rajčaty a bazalkou a rajčatové s parmskou šunkou a špenátem.

A tady je recept. Jednoduchý a ideální ke sklence oblíbeného vína.

• doba přípravy: 30 minut • doba chlazení těsta: 1 hodina • doba pečení: 20 minut • počet porcí: 3-4

INGREDIENCE

na křehké máslové těsto s bylinkami

  • 280 g hladké mouky
  • 180 g vychlazeného másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo jiných aromatických bylinek)
  • 1 rovná lžička soli
  • 7 lžic ledové vody

na koláčky s parmskou šunkou

  • 3 velká rajčata – na pyré (můžete použít i kupované pyré)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 hrsti čerstvých špenátových listů
  • 1 stroužek česneku
  • několik plátků parmské nebo schwarzwaldské šunky
  • hoblinky parmezánu

na koláčky s rajčaty a čerstvým sýrem

  • 10 cherry rajčátek
  • smetanový sýr – žervé, nebo ricotta
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • hrst čerstvých listů bazalky
  • hoblinky parmezánu

POSTUP

1 PŘÍPRAVA TĚSTA: Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, sůl a sušený tymián). Vše promícháme, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a hněteme rukama dokud se nám z těsta nezačnou tvořit jakési lupínky. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké lesklé těsto. Hotové těsto rozdělíme, zabalíme do alobalu a dáme do lednice minimálně na hodinu. Z chladnějším těstem se lépe pracuje. Tip: Křehké těsto je jedno z mých nejoblíbenějších. Dá se připravit na sladko, na slano a kombinovat podle fantazie do nekonečna.

2PŘIPRAVÍME SI OSTATNÍ INGREDIENCE: Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku, špenát a šunku na koláčky.

Rajčatová omáčka: Pokrájená rajčata rozvaříme na pyré, nebo přivedeme k varu kupované pyré. Rajčatový základ smícháme s oreganem, solí, cukrem a pepřem. Doladíme podle chuti a necháme vychladnout.
Špenát: Omytý špenát orestujeme na olivovém oleji s rozdrceným stroužkem česneku a solí.
Šunka: Parmskou šunku pokrájíme na kousky a orestujeme na pánvi na olivovém oleji.
Sýrový krém: Krémový sýr rozmícháme s rozdrceným česnekem, solí, pepřem a pokrájenými lístky bazalky.
Nakonec si na plátky nebo malé kousky pokrájíme cherry rajčata, která budeme pokládat na koláčky.

3ZPRACUJEME TĚSTO A PEČEME: Vychlazené těsto rozválíme na tenkou placku (vysokou několik mm). Z placky vykrájíme kolečka o průměru cca 8-10 cm (já používám sklenici na whiskey). Z tohoto množství těsta jsem vykrájela kolem 18 koleček. Takto připravená kolečka z těsta poklademe v rozestupech na pečící papír, lehce propícháme vidličkou a přikryjeme dalším archem pečícího papíru, který zatížíme fazolemi. Těsto dáme předpéct do trouby cca na 10 minut při 200°C. Kdybychom těsto nezatížili, začalo by se nerovnoměrně zvedat a praskat.

4ČAS NA NÁPLNĚ A DOPEČENÍ: Předpečené koláčky vyjmeme z trouby a poklademe na ně náplně. Polovinu potřeme rajčatovým pyré a poklademe kouskem špenátových listů, parmskou šunkou a nakonec posypeme strouhaným parmezánem. Na druhu půlku koláčků opatrně naneseme sýrový krém, na který dáme rajčata, trochu pyré a strouhaný parmezán. Takto připravené koláčky vrátíme zpět do trouby a dopékáme na 180°C cca 10 minut dokud nám nezačnou zlátnout okraje těsta.

5DOLADÍME A SERVÍRUJEME: Hotové koláčky s rajčaty poklademe čerstvými lístky bazalky. Servírujeme s dobrým bílým vínem.

A jaká kombinace chutná vám?

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Cestování

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...