Léto je moje nejoblíbenější roční období. Tolik barev a chutí. Letní saláty plné čerstvých rajčátek, zeleniny a voňavých bylinek ze zahrádky. Posedávání na terase se sklenkou vína. Vůně posekané trávy, šumění stromů a první letní bouřky. Miluju jíst venku a k tomu je léto jako stvořené.
A dnešní recept bude létem doslova provoněný. Připravíme si slané minipizzy inspirované Itálií. Nebudou ale z klasického pizzového těsta. Vytvoříme je z křehkého máslového těsta, které se rozplývá na jazyku a voní po bylinkách. Tyto minipizzy či slané minikoláčky si můžete ozdobit čím jen chcete. Já jsem zvolila dvě varianty. Krémový sýr s rajčaty a bazalkou a rajčata s parmskou šunkou a špenátem. Vy se ale rozhodně nebojte experimentovat a vytvořte si klidně celou řadu oblíbených kombinací. Přesně tak, jako když se jde na pizuu. 🙂 Každý tu svou nejoblíbenější.
Tak tady je recept.
• doba přípravy: 1 hodina + (min 1 hodina na chlazení těsta) • počet porcí: 3 až 4
INGREDIENCE
na křehké máslové těsto s bylinkami
- 280 g hladké mouky
- 180 g vychlazeného másla
- 1 lžička sušeného tymiánu (nebo jiných bylinek)
- 1 lžička soli
- 7 lžic ledové vody
- + suché fazole na zatížení při pečení
na variantu s rajčaty, parmskou šunkou a špenátem
- 3 velká zralá rajčata – na pyré (lze tedy použít i kupované rajčatové pyré)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- 2 hrsti čerstvých špenátových listů
- 1 stroužek česneku
- několik plátků parmské nebo schwarzwaldské šunky
- hoblinky parmezánu
na variantu s krémovým sýrem, rajčaty a bazalkou
- 10 cherry rajčátek
- čerstvý smetanový sýr (žervé nebo ricotta)
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- hrst čerstvé bazalky
- hoblinky parmezánu
k servírování
- rukolový salátek
- a sklenice bílého vína 🙂
TIPY
NEPODCEŇUJTE CHLAZENÍ TĚSTA
Teplé těsto je mazlavé kvůli rozpouštějícímu se máslu a špatně se s ním pracuje. Vůbec mu neuškodí, když zůstane v lednici déle nebo klidně přes noc.
ZKUSTE EXPERIMENTOVAT
Bylinky a koření do křehkého máslového těsta můžete zvolit podle vaší chuti. Své minipizzy se nebojte ozdobit jen a jen podle vaší fantazie. Sýry, šunky, italské salámy, olivy, sušená rajčata, kukuřice, cibule… Cokoli vás jen napadne. Vše je dovoleno, tak jako na klasické pizze. 🙂
POSTUP
1 TĚSTO: Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, sůl a tymián). Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a lehce prohněteme. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do folie a dáme do lednice minimálně na 1 až 2 hodiny. S chladnějším těstem se lépe pracuje.
2DALŠÍ INGREDIENCE: Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku, špenát a šunku na koláčky.
Rajčatové pyré: Čerstvá rajčata rozkrájíme, v hrnci rozvaříme na pyré a dochutíme oreganem, solí a pepřem.
Špenát: Špenátové listy krátce orestujeme na olivovém oleji s česnekem a solí.
Šunka: Parmskou šunku pokrájíme na kousky a orestujeme na pánvi.
Sýrový krém: Čerstvý sýr rozmícháme s česnekem, solí, pepřem a pokrájenými lístky bazalky.
Ostatní: Nakonec si na plátky nebo malé kousky pokrájíme cherry rajčata, která budeme pokládat na koláčky.
3ZPRACUJEME TĚSTO A PEČEME: Vychlazené těsto rozválíme na placku vysokou cca 3 mm. Poté z ní vykrájíme kolečka o průměr cca 8 až 10 cm – množství těsta vystačí cca na 20 koleček. Pokud nemáme vykrajovátko, dobře nám poslouží třeba sklenice. Vykrájená kolečka rozmístíme na pečící papír, lehce propícháme vidličkou a přikryjeme dalším archem pečícího papíru, který zatížíme suchými fazolemi. Těsto dáme předpéct do trouby cca na 10 minut při 200°C. Tip: Zatížení těsta je velmi důležité, jinak se během pečení začne nerovnoměrně zvedat.
4ČAS NA KOMPLETACI A DOPEČENÍ: Po cca 10 minutách pečení minipizzy vyndáme z trouby, opatrně odejmeme pečící papír s fazolemi a na upečená kolečka začneme dávat předpřipravené ingredience. Polovinu minipizz potřeme rajčatovým pyré a ozdobíme špenátem, parmskou šunkou a parmezánem. Druhou polovinu potřeme krémem z čerstvého sýru a ozdobíme rajčaty a parmezánem. Takto připravené minipizzy vrátíme zpět do trouby a dopékáme na 180°C cca 10 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy okraje těsta začnou krásně zlátnout.
5SERVÍRUJEME: Hotové minipizzy ozdobíme bazalkou, čerstvým pepřem či dalším parmezánem a servírujeme s vychlazeným bílým vínem.
Dobrou chuť přeje Judit