Italské slané minikoláčky z křehkého těsta

s rajčaty, špenátem a nebo parmskou šunkou

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Léto je moje nejoblíbenější roční období a jeden z důvodů proč jsme se vrátili do Čech právě na začátku července. Už jsem se nemohla dočkat až poprvé vytáhneme gril a budeme zkoušet nové a nové chutě. Na letní saláty plné čerstvých rajčátek a voňavé bylinky, které rostou za rohem na zahrádce. Až budeme do noci posedávat na terase se sklenkou vína zatímco kolem šumí stromy a v dáli je slyšet pravá letní bouřka. Milujeme jíst venku a k tomu je léto jako stvořené. A proto jíme venku když je hezky i když prší. A když o tom tak přemýšlím tak nejen v létě, ale i na jaře a na podzim. A občas i v zimě. Nejraději bychom byli venku pořád.

A dnešní recept bude především o dlouhém letním večeru, vůni rajčátek a sklence dobrého vína. Připravíme si slané italské minikoláčky, které jsem poprvé upekla loňské léto a byla to pohádka. Křehká pohádka plná chutí. Máslové těsto s bylinkami se doslova rozplývá na jazyku a stačí už jen doplnit oblíbenými ingrediencemi. Já jsem zvolila dvě varianty. Krémový sýr s rajčaty a bazalkou a rajčatové s parmskou šunkou a špenátem.

A tady je recept. Jednoduchý a ideální ke sklence oblíbeného vína.

• doba přípravy: 30 minut • doba chlazení těsta: 1 hodina • doba pečení: 20 minut • počet porcí: 3-4

INGREDIENCE

na křehké máslové těsto s bylinkami

  • 280 g hladké mouky
  • 180 g vychlazeného másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo jiných aromatických bylinek)
  • 1 rovná lžička soli
  • 7 lžic ledové vody

na koláčky s parmskou šunkou

  • 3 velká rajčata – na pyré (můžete použít i kupované pyré)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 hrsti čerstvých špenátových listů
  • 1 stroužek česneku
  • několik plátků parmské nebo schwarzwaldské šunky
  • hoblinky parmezánu

na koláčky s rajčaty a čerstvým sýrem

  • 10 cherry rajčátek
  • smetanový sýr – žervé, nebo ricotta
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • hrst čerstvých listů bazalky
  • hoblinky parmezánu

POSTUP

1 PŘÍPRAVA TĚSTA: Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, sůl a sušený tymián). Vše promícháme, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a hněteme rukama dokud se nám z těsta nezačnou tvořit jakési lupínky. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké lesklé těsto. Hotové těsto rozdělíme, zabalíme do alobalu a dáme do lednice minimálně na hodinu. Z chladnějším těstem se lépe pracuje. Tip: Křehké těsto je jedno z mých nejoblíbenějších. Dá se připravit na sladko, na slano a kombinovat podle fantazie do nekonečna.

2PŘIPRAVÍME SI OSTATNÍ INGREDIENCE: Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku, špenát a šunku na koláčky.

Rajčatová omáčka: Pokrájená rajčata rozvaříme na pyré, nebo přivedeme k varu kupované pyré. Rajčatový základ smícháme s oreganem, solí, cukrem a pepřem. Doladíme podle chuti a necháme vychladnout.
Špenát: Omytý špenát orestujeme na olivovém oleji s rozdrceným stroužkem česneku a solí.
Šunka: Parmskou šunku pokrájíme na kousky a orestujeme na pánvi na olivovém oleji.
Sýrový krém: Krémový sýr rozmícháme s rozdrceným česnekem, solí, pepřem a pokrájenými lístky bazalky.
Nakonec si na plátky nebo malé kousky pokrájíme cherry rajčata, která budeme pokládat na koláčky.

3ZPRACUJEME TĚSTO A PEČEME: Vychlazené těsto rozválíme na tenkou placku (vysokou několik mm). Z placky vykrájíme kolečka o průměru cca 8-10 cm (já používám sklenici na whiskey). Z tohoto množství těsta jsem vykrájela kolem 18 koleček. Takto připravená kolečka z těsta poklademe v rozestupech na pečící papír, lehce propícháme vidličkou a přikryjeme dalším archem pečícího papíru, který zatížíme fazolemi. Těsto dáme předpéct do trouby cca na 10 minut při 200°C. Kdybychom těsto nezatížili, začalo by se nerovnoměrně zvedat a praskat.

4ČAS NA NÁPLNĚ A DOPEČENÍ: Předpečené koláčky vyjmeme z trouby a poklademe na ně náplně. Polovinu potřeme rajčatovým pyré a poklademe kouskem špenátových listů, parmskou šunkou a nakonec posypeme strouhaným parmezánem. Na druhu půlku koláčků opatrně naneseme sýrový krém, na který dáme rajčata, trochu pyré a strouhaný parmezán. Takto připravené koláčky vrátíme zpět do trouby a dopékáme na 180°C cca 10 minut dokud nám nezačnou zlátnout okraje těsta.

5DOLADÍME A SERVÍRUJEME: Hotové koláčky s rajčaty poklademe čerstvými lístky bazalky. Servírujeme s dobrým bílým vínem.

A jaká kombinace chutná vám?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování