Domácí majonéza se šalotkou

nejjemnější pohlazení do sendvičů a k hranolkům

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Víte, že majonéza má původ ve Francii? Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme do sandwichů, dipů i salátů. Majonéza ale není jen tak obyčejná omáčka ve sklenici. Pokud se totiž pustíme do té domácí, může být neskutečným chuťovým zážitkem, který překvapí.

Jak na pravou domácí majonézu?

Samotná příprava domácí majonézy je velmi jednoduchá a s trochou trpělivosti to zvládne každý. Nejdůležitější je nic neuspěchat a správně vyvážit všechny použité přísady. Když jsem dělala domácí majonézu poprvé, použila jsem ten nejkvalitnější slunečnicový bio olej a myslela jsem, že úspěch je zaručen. Opak byl ale pravdou. Chuť oleje byla natolik výrazná, že přebila všechny ostatní přísady a zbyla nám jen omáčka, která chutnala jako hromada tekutých slunečnicových semínek. Musela jsem tedy začít znova s jiným olejem a zde je pár zásad, které vás ušetří podobných karambolů.

TIPY

VÝBĚR OLEJE JE ZÁSADNÍ

Používejte jen olej, který vám sám o sobě chutná a není příliš výrazný. Některé oleje jsou vynikající do salátů, protože zvýrazní jejich chuť, v majonéze je to ale spíš na škodu. Pokud chcete použít olivový olej, tak maximálně v poměru 1/3 vůči 2/3 slunečnicového oleje.

SPRÁVNÝ POMĚR PŘÍSAD A POŘÁDNÁ MÍSA

Přísady přidávejte postupně, opatrní buďte s citronovou šťávou, hořčicí i solí. Při ručním šlehání nepoužívejte plastovou mísu, bude vám klouzat. Použijte raději těžší skleněnou, ta bude stát na místě i bez přidržování.

TEPOTE ŽLOUTKŮ A ZPŮSOB MIXOVÁNÍ

V některých receptech se dočtete, že žloutky musí mít pokojovou teplotu, v jiném zase že musí být přímo z lednice. Někde se dozvíte, že nejlepší je majonéza z mixéru a jinde, že jedině ručně vyšlehaná. Já vajíčka vyndavám z lednice zhruba 10 minut před, šlehám ručně a konzistence je akorát.

A teď se můžeme pustit do toho veledíla.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 1 malá mistička

INGREDIENCE

  • 2 co nejčerstvější žloutky
  • 180 ml slunečnicového oleje (na každý žloutek počítejte 100 ml oleje)
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česnek

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI VEJCE: Vajíčka si vyndáme z chladu 10 minut před přípravou majonézy. Z vajíček si oddělíme žloutky a dáme je do skleněné mísy. Ke žloutkům přidáme půl lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy a špetku soli.

2VYŠLEHÁME: Připravenou směs si metličkou lehce rozmícháme, začneme pomalu po kapičkách přidávat olej a nepřestáváme míchat. Postupně můžeme začít olej lít jemným čůrkem a stále šleháme metličkou. Majonéza je hotová ve chvíli, když začne houstnout a nabývat na objemu. Pak je hezky krémová a jemná. Pěkně z toho bolí ruce, ale nesmíte přestat. Celé to trvá zhruba 6-8 minut.

3DOCHUTÍME: Hotovou majonézu dochutíme. Přidáme druhou půlku lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a cukru i čerstvě mletý pepř. Na závěr přidáme malý stroužek nadrceného česneku a na jemno pokrájenou šalotku. Vše promícháme a máme hotovo-

4SERVÍRUJEME: Majonézu můžeme použít do salátů a sendvičů, nebo jako vynikající dip k masu, bramborům u zelenině. Je to jen na vás.

Další varianty

Přidáním šalotky jsme už lehký krok k domácí tatarské omáčce, zkuste také přidat i na jemno nakrájenou pažitku nebo petrželku a kapari.

Chuť domácí majonézy je nezaměnitelná a jen stěží se dá srovnat s tou kupovanou. Jaké fígle máte vy? Připravujete majonézu doma a nebo dáváte přednost té kupované?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Těstoviny s avokádovým pestem a parmezánem

Vyzkoušejte vynikající jarní těstoviny s avokádovo-špenátovou omáčkou. Hotové jsou raz dva a proto se skvěle hodí jako rychlý oběd, nebo lehká večeře....

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Asijský okurkový salát se sezamovými semínky

Tak my už to v Indonésii pomalu balíme a zítra letíme zpět do Jakarty, kde máme dva poslední dny z naší pěti...

Cestování

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...