Domácí majonéza se šalotkou

nejjemnější pohlazení do sendvičů a k hranolkům

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Víte, že majonéza má původ ve Francii? Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme do sandwichů, dipů i salátů. Majonéza ale není jen tak obyčejná omáčka ve sklenici. Pokud se totiž pustíme do té domácí, může být neskutečným chuťovým zážitkem, který překvapí.

Jak na pravou domácí majonézu?

Samotná příprava domácí majonézy je velmi jednoduchá a s trochou trpělivosti to zvládne každý. Nejdůležitější je nic neuspěchat a správně vyvážit všechny použité přísady. Když jsem dělala domácí majonézu poprvé, použila jsem ten nejkvalitnější slunečnicový bio olej a myslela jsem, že úspěch je zaručen. Opak byl ale pravdou. Chuť oleje byla natolik výrazná, že přebila všechny ostatní přísady a zbyla nám jen omáčka, která chutnala jako hromada tekutých slunečnicových semínek. Musela jsem tedy začít znova s jiným olejem a zde je pár zásad, které vás ušetří podobných karambolů.

TIPY

VÝBĚR OLEJE JE ZÁSADNÍ

Používejte jen olej, který vám sám o sobě chutná a není příliš výrazný. Některé oleje jsou vynikající do salátů, protože zvýrazní jejich chuť, v majonéze je to ale spíš na škodu. Pokud chcete použít olivový olej, tak maximálně v poměru 1/3 vůči 2/3 slunečnicového oleje.

SPRÁVNÝ POMĚR PŘÍSAD A POŘÁDNÁ MÍSA

Přísady přidávejte postupně, opatrní buďte s citronovou šťávou, hořčicí i solí. Při ručním šlehání nepoužívejte plastovou mísu, bude vám klouzat. Použijte raději těžší skleněnou, ta bude stát na místě i bez přidržování.

TEPOTE ŽLOUTKŮ A ZPŮSOB MIXOVÁNÍ

V některých receptech se dočtete, že žloutky musí mít pokojovou teplotu, v jiném zase že musí být přímo z lednice. Někde se dozvíte, že nejlepší je majonéza z mixéru a jinde, že jedině ručně vyšlehaná. Já vajíčka vyndavám z lednice zhruba 10 minut před, šlehám ručně a konzistence je akorát.

A teď se můžeme pustit do toho veledíla.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 1 malá mistička

INGREDIENCE

  • 2 co nejčerstvější žloutky
  • 180 ml slunečnicového oleje (na každý žloutek počítejte 100 ml oleje)
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česnek

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI VEJCE: Vajíčka si vyndáme z chladu 10 minut před přípravou majonézy. Z vajíček si oddělíme žloutky a dáme je do skleněné mísy. Ke žloutkům přidáme půl lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy a špetku soli.

2VYŠLEHÁME: Připravenou směs si metličkou lehce rozmícháme, začneme pomalu po kapičkách přidávat olej a nepřestáváme míchat. Postupně můžeme začít olej lít jemným čůrkem a stále šleháme metličkou. Majonéza je hotová ve chvíli, když začne houstnout a nabývat na objemu. Pak je hezky krémová a jemná. Pěkně z toho bolí ruce, ale nesmíte přestat. Celé to trvá zhruba 6-8 minut.

3DOCHUTÍME: Hotovou majonézu dochutíme. Přidáme druhou půlku lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a cukru i čerstvě mletý pepř. Na závěr přidáme malý stroužek nadrceného česneku a na jemno pokrájenou šalotku. Vše promícháme a máme hotovo-

4SERVÍRUJEME: Majonézu můžeme použít do salátů a sendvičů, nebo jako vynikající dip k masu, bramborům u zelenině. Je to jen na vás.

Další varianty

Přidáním šalotky jsme už lehký krok k domácí tatarské omáčce, zkuste také přidat i na jemno nakrájenou pažitku nebo petrželku a kapari.

Chuť domácí majonézy je nezaměnitelná a jen stěží se dá srovnat s tou kupovanou. Jaké fígle máte vy? Připravujete majonézu doma a nebo dáváte přednost té kupované?

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Indonéská kuchyně: Soto ayam, kuřecí vývar, který vás postaví na nohy

Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. A dnes to platí...

Cestování

Jak koupit skútr v Indonésii

Když padlo rozhodnutí, že to bude právě Indonésie, která nám půl roku bude dělat domov, bylo taky hned jasné, že bez skútru...

Hotovo, zabaleno, letíme do Vietnamu

V minulém článku jsme si trochu úsměvně přiblížili způsoby cestování a teď mám pro vás první vyprávění z naší první cesty do...

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...