Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava je hračka a zmrazit a rozmixovat můžete skoro každé ovoce. 🙂 Dnes si ale připravíme jednu z nejoblíbenějších a nejtradičnějších zmrzlin vůbec. Pravou vanilkovou z poctivé smetany a vajíček. A navíc bez zmrzlinovače, takže si ji může připravit opravdu každý.

• doba přípravy: 1 hodina (+ 8 hodin na zmražení) • počet porcí: 8
INGREDIENCE
na zmrzlinu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 ml plnotučného mléka
- 6 žloutků od šťastných slepiček
- 1 vanilkový lusk
- 160 g cukru krystal
- 2 vanilkové cukry
- špetka soli
k servírování
- oblíbené ovoce (jahody, borůvky, maliny atd)
- ovocný rozvar
- domácí šlehačka
POSTUP
1SVAŘÍME SMETANU A MLÉKO: Do hrnce dáme smetanu i mléko, podélně rozřízneme vanilkový lusk a pomocí lžičky z něj vyškrabeme dužinu. Dužinu i lusk přidáme ke smetaně s mlékem a vše začneme vařit na mírném plameni. Stále mícháme a když se začne směs vařit, mícháme ještě minutku a poté odstavíme.
2VYLOUHUJEME VANILKU: Svařené mléko se smetanou odstavíme z plotny a necháme v něm louhovat vanilku ještě minimálně dalších 30 minut.
3PŘIPRAVÍME ŽLOUTKOVOU SMĚS: Mezitím si pomocí mixéru vyšleháme žloutky s cukrem i vanilkovým cukrem. Hotovo je, když se směs začne měnit v hladký žloutkový krém (trvá to několik minut).
4PŘECEDÍME SMETANOVOU SMĚS: Když máme vanilku vylouhovanou, přecedíme smetanovou směs přes jemné sítko, abychom se zbavili velkých kusů vanilky a lusku. Získáme tak čistou vanilkovou směs, kterou opět za stálého míchání trochu přihřejeme. Tip: Teplota by měla být zhruba taková, abychom ve směsi v klidu udrželi prst. Nikdy směs nevaříme.
5SMETANOVOU SMĚS SPOJÍME SE ŽLOUTKOVOU: Zahřátou vanilkovou smetanu začneme pomalinku lít do připravené žloutkové směsi. Stále během toho jemně mícháme, aby se nám žloutky nesrazily. Když tyto dvě směsi spojíme, přelijeme je do čistého hrnce a opět za stálého míchání ohříváme dokud směs lehce nezhoustne. Hotovo máme, když je směs lehce pěnová a drží na měchačce. Výsledek vypadá jako řídký puding.
6CHLADÍME A MÍCHÁME: Hotovu směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přelijeme do krabičky, ve které budeme zmrzlinu mrazit. Dáme ji do mrazáku a každou hodinku až dvě ji pořádně promícháme, aby byla hezky jemná a krémová. Míchání opakujeme 3 až 5 x a poté ji necháme zmrazit úplně. Tip: Pravidelné míchání nahrazuje práci zmrzlinovače. Pokud bychom to neudělali, zmrzlina by byla krystalová a tuhá. Tip: Kdyby se vám stalo, že na ni zapomenete a nepromícháte ji, dá se to obejít snadným trikem. Před podáváním zmrzlinu necháte lehce povolit, poté ji dáte do výkonného mixéru a rozmixujete.
7SERVÍRUJEME: Hotovou zmrzlinu podáváme samotnou nebo s oblíbeným ovocem, ovocným rozvarem či šlehačkou. Co takhle proslulá kombinace horké maliny a vanilková zmrzlina?
Dobrou chuť přeje Judit



