Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

zvládne ji každý

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava je hračka a zmrazit a rozmixovat můžete skoro každé ovoce. Dnes si ale připravíme jednu z nejoblíbenějších a nejtradičnějších zmrzlin vůbec. Pravou vanilkovou z poctivé smetany a vajíček. A navíc bez zmrzlinovače, takže si ji může připravit opravdu každý.

• doba přípravy: 1 hodina • doba mrazení: 8 hodin • počet porcí: 8

INGREDIENCE

  • 500 ml smetany ke šlehání 31%
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 6 žloutků
  • vanilkový lusk
  • 160 g cukru krystal
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka soli

POSTUP

1SVAŘÍME SMETANU A MLÉKO: Do hrnce dáme všechnu smetanu i mléko, rozřízneme vanilkový lusk a vyškrabeme z něj dužinu. Dužinu i lusk dáme přidáme ke smetaně s mlékem a vše začneme pomalu vařit na mírném plameni. Stále mícháme a když se začne směs vařit, mícháme ještě minutku a poté odstavíme.

2VYLOUHUJEME VANILKU: Svařené mléko se smetanou odstavíme z plamene a necháme v něm louhovat vanilku minimálně dalších 30 minut. Vanilka potřebuje čas, aby pustila chuť.

3PŘIPRAVÍME ŽLOUTKOVOU SMĚS: Mezitím si pomocí mixéru vyšleháme žloutky s cukrem i vanilkovým cukrem. Hotovo je, když se směs začne měnit v hladký žloutkový krém (trvá to několik minut).

4PŘECEDÍME SMETANOVOU SMĚS: Když máme vanilku vylouhovanou, přecedíme smetanovou směs přes jemné síto, abychom se zbavili velkých kusů vanilky a lusku. Získáme tak čistou vanilkovou směs, kterou opět trochu přihřejeme za stálého míchání. Nevaříme, teplota by měla být zhruba taková, abychom ve směsi v klidu udrželi prst.

5SMETANOVOU SMĚS SPOJÍME SE ŽLOUTKOVOU: Zahřátou vanilkovou smetanu začneme pomalinku lít do připravené žloutkové směsi. Stále během toho jemně mícháme, aby se nám žloutky nesrazily. Když tyto dvě směsi spojíme, přelijeme je do čistého hrnce a opět ohříváme za stálého míchání, dokud směs lehce nezhoustne. Hotovo máme, když je směs lehce pěnová a drží na měchačce. Je to takový řídký puding a opět nevaříme.

6CHLADÍME A MÍCHÁME: Hotovu směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přelijeme do krabičky, ve které ji budeme mrazit. Dáme ji do mrazáku a každou hodinku až dvě ji pořádně promícháme, aby byla hezky jemná a krémová. Míchání opakujeme 3-5 x a poté ji necháme zmrazit úplně. Pravidelné míchání nahrazuje práci zmrzlinovače.

7SERVÍRUJEME: Vanilkovou zmrzlinu podáváme samotnou, nebo s oblíbeným ovocem. Co takhle proslulá kombinace horké maliny a zmrzlina.

A jakou zmrzlinu děláte doma vy? Máte zmrzlinovač? Nebo jste zůstali u ruční práce. Pište do komentářů.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Domácí majonéza se šalotkou

Víte, že majonéza má původ ve Francii? Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme...

Cestování

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...