Pečené brambůrky s timiánem

křupavé, voňavé, zkrátka skvělé

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Kdo by neměl rád brambory, dají se upravit na spoustu způsobů a každý z nich má něco do sebe. Já osobně jsem milovníkem brambor a nejvíce pak různých pyré, kaší, šťouchaných brambor a v neposlední řadě těch pečených s nejrůznějším kořením. Vždy jednoduše vezmu pár brambůrek, pokrájím je na čtvrtinky, nebo na hranolky, zakápnu oblíbeným olejem, okořením podle chuti, šup s tím do trouby a za 30 minut je na stole velká paráda.
Nejsem velkým příznivcem klasických smažených hranolek a ty mražené kupované potvory u nás nesmí přes práh. Připravit si domácí variantu je snad ještě snazší. A recept na brambůrky s tymiánem je tady.

• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 2

INGREDIENCE

  • 20 malých brambor (můžou být i velké, jenom se déle pečou)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI BRAMBORY: Brambůrky omyjeme a i se slupkou nakrájíme na čtvrtinky (velké na osminky).

2JDEME NA MARINÁDU: V hrnečku si rozmícháme olivový olej, sušený tymián, rozmarýn, sůl a pepř.

3PROMÍCHÁME A PEČEME: Na velký plech si připravíme pečící papír, na který dáme nakrájené brambory a na ně nalijeme připravenou směs oleje a bylinek. Brambory pořádně promícháme s marinádou a pečeme v předehřáté troubě cca 20-30 minut na 200°C, dokud nejsou měkké a na povrchu křupavé. Během pečení je 2x prohrábněte, aby se pekly ze všech stran.

4SERVÍRUJEME: Brambůrky servírujeme s bylinkovými dipy, nebo jako přílohu k nejrůznějším jídlům.

Vyzkoušejte také královský club sandwichdomácí majonézu.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Indonéská kuchyně: Soto ayam, kuřecí vývar, který vás postaví na nohy

Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. A dnes to platí...

Cestování

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...