Kdo by neměl rád brambory, dají se upravit na spoustu způsobů a každý z nich má něco do sebe. Já osobně jsem milovníkem brambor a nejvíce pak různých pyré, kaší, šťouchaných brambor a v neposlední řadě těch pečených s nejrůznějším kořením. Vždy jednoduše vezmu pár brambůrek, pokrájím je na čtvrtinky, nebo na hranolky, zakápnu oblíbeným olejem, okořením podle chuti, šup s tím do trouby a za 30 minut je na stole velká paráda.
Nejsem velkým příznivcem klasických smažených hranolek a ty mražené kupované potvory u nás nesmí přes práh. Připravit si domácí variantu je snad ještě snazší. A recept na brambůrky s tymiánem je tady.
• doba přípravy: 30-40 minut • počet porcí: 2
INGREDIENCE
na pečené brambůrky
- 20 menších brambor
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 lžička soli
k servírování
- domácí majonéza, guacamole a nebo bylinkové dipy
- čerstvé bylinky
TIPY
ZKUSTE EXPRIMENTOVAT
Bylinky a koření můžete zvolit podle vaší chuti. Skvělá je například uzená paprika, sušený česnek a nebo třeba chilli vločky. Můžete také zkusit nahradit brambory za batáty.
POSTUP
1BRAMBORY: Brambůrky omyjeme a i se slupkou nakrájíme na podobně velké čtvrtinky (je velmi důležité, aby velikost byla podobná kvůli rovnoměrnosti propečení).
2MARINÁDA: V hrnečku si rozmícháme olivový olej, sušený tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Nakrájené brambory si dáme do velké mísy a smícháme s připravenou marinádou.
3PEČEME: Na velký plech si připravíme pečící papír, na který vyskládáme marinované brambůrky a pečeme v troubě cca 20-30 minut na 200°C.
4SERVÍRUJEME: Do zlatova opečené křupavé brambůrky servírujeme posypané čerstvými bylinkami a s domácí majonézou, guacamole nebo bylinkovými dipy s česnekem či jako přílohu k nejrůznějším jídlům.
Vyzkoušejte je třeba ke club sandwichi a dalším dobrotám z blogu.
Dobrou chuť přeje Judit