Dokonalý tříbarevný dýňový cheesecake s čokoládou

+manuál a tipy jak na nejlepší cheesecake

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Cheesecake. Oblíbený dortík, kterým se to v poslední době jenom hemží. Že vám nechutnal? Možná jste měli jenom nepovedený kousek, protože povedený… to je nebe! Do mé kuchyně si cheesecake našel cestu už před lety, kdy jsem hledala něco neobvyklého a svěžího. Od té doby jsem vyzkoušela doslova hromadu kombinací, postupů a způsobů, jak připravit ten nejlepší cheesecake. A zdá se, že se to podařilo, protože kdykoli se chystá rodinná oslava, nikdo nic jiného už ani nechce.

Jenže… ono to s takovým cheesecakem na začátku může vypadat dost složitě. Dočtete se spousty různých postupů a zaručených rad a každá je jiná. Cheesecake z trouby, cheesecake ve vodní lázni, nepečený cheesecake. Cheesecake z mascarpone, z Philadelphie, z Ricotty nebo dokonce z pomazánkového másla. Předpečené sušenky, nepředpečené sušenky. No, kdo se v tom má vyznat.

Ať je to, jak chce, ten pravý cheesecake musí být dokonale vláčný, nesmí být vyboulený, prasklý a ani tvarohovitý či suchý. Dokonalý cheesecake se rozplývá na jazyku a krém je jako pohádka. Pohádka, kterou chcete číst pořád dokola. Ale jak toho dosáhnout? Jak na cheesecake? Tady je pár rad na začátek, než se pustíme do dnešního receptu.

TIPY

KTERÝ SÝR VYBRAT?

Já nedám dopustit na klasickou neochucenou Philadelphii. Má nádherně krémovou konzistenci a skvělou chuť. Mascarpone má také krémovou konzistenci, ale chuť je naprosto odlišná, příliš těžká a tak se na cheesecake příliš nehodí. Osvědčil se mi také BIO čerstvý sýr v oválné krabičce z Lidlu. Ricotta, Lučina, Žervé a podobné sýry nemají na přípravu jemného cheesecaku příliš vhodnou konzistenci.

SUŠENKY A MÁSLO

Které sušenky? Ty, které vám chutnají. Můžou to být pokaždé úplně jiné. Já volím obyčejné červené Bebe ve velkém balení. Při přípravě sušenkové krustičky sáhněte vždy po pravém másle.

NEPŘÍTEL ZVANÝ VZDUCH

Při přípravě krému míchejte vždy tak, aby se do směsi dostalo co nejméně vzduchu. Vzduchové bubliny můžou při pečení nadělat neplechu a cheesecake se může vyboulit nebo praksnout. A jak se zbavit vzduchu úplně? Po nalití krému na sušenky nechávám vždy formu několik minut odstát a párkrát s ní bouchnu o linku tak, aby vyprchaly všechny vzduchové bubliny.

TEPLOTA A VLHKOST PŘI PEČENÍ

Cheesecake peču vždy cca 10-15 minut na 190°C a pak teplotu snížím na 120°C a pomalu dopékám. Cheesecake potřebuje vlhkost, aby zůstal vláčný, proto peču pomalu na oběhový vzduch. Pokud v troubě nemáte volbu oběhového vzduchu, položte na dno trouby nádobu s vodou, která během pečení zajistí potřebnou vlhkost. A kdo si troufne, může formu obalit alobalem a položit přímo do vodní lázně. Mě se to ale nikdy nepovedlo a vždy mi dovnitř natekla voda. Takže to při přípravě cheesecaku rozhodně nedoporučuji.

POMALU CHLADÍME A VYČKÁVÁME

Po dopečení troubu nikdy zcela neotvíráme. Pouze na dva prsty, aby mohlo horko pomalu ven, ale cheesecake nedostal příliš velkou “ránu” a neprasknul. V takto pootevřené troubě cheesecake nechám zchladnout až na pokojovou teplotu. Po zchladnutí umístím cheesecake přes noc do lednice, kde pořádně ztuhne. Teprve potom formu otevírám a případně zdobím.

A teď už hurá na recept!

• doba přípravy: 1 hodina • doba pečení: 50 minut • doba chlazení: 8 hodin • počet porcí: 8-10

INGREDIENCE

forma o průměru cca 24 cm

  • 220 g kakaových sušenek Bebe original
  • 600 g sýru Philadelphia original
  • 100 g hořké čokolády
  • 120 g másla
  • 350 g dýňového pyré (do měkka upečená dýně Hokkaido rozmixovaná na jemno)
  • 240 g třtinového cukru
  • 4 velká vejce a 1 žloutek navíc
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžičky mleté skořice (podle chuti)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 250 ml tučnější zakysané smetany
  • kakao na zdobení pomocí šablony

POSTUP

1PŘEDPŘÍPRAVA A NÁVOD NA DÝŇOVÉ PYRÉ: Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu jinak se s nimi špatně pracuje. Dýňové pyré připravujeme předem z dýně hokkaido. Rozpůlíme ji, vydlabeme semínka a očištěnou dýni nakrájíme na kusy i se slupkou. Takto připravenou dýni pečeme v troubě do měkka, poté necháme zchladnout a pokusíme se vymačkat přebytečnou vodu. Nakonec do hladka rozmixujeme v jemné pyré. Vaření dýně v tomto případě nedoporučuji, protože pečením se dýně přirozeně zbaví vody, která by mohla dělat v cheesecaku neplechu.

2SUŠENKOVÁ KRUSTIČKA: Sušenky nadrtíme na jemno a spolu s rozpuštěným máslem z nich vytvoříme těstíčko. Takto připravenou směs rovnoměrně prsty (a dnem skleničky) udusáme do předem připravené formy, kterou vymažeme máslem, dno vyložíme pečícím papírem a pak znovu vymažeme máslem. Díky tomu bude papír hezky držet. Připravený korpus dáme předpéct do trouby na 10 minut při 200°C. Poté vyndáme a necháme zchladnout.

3JDEME NA KRÉM: Všechny sýry Philadelphia (které mají pokojovou teplotu) vyklopíme do větší mísy, přidáme všechna vejce a žloutek navíc, třtinový cukr a citronovou i pomerančovou šťávu. Vše vymícháme v hladký krém tak, aby se nám do něj dostalo co nejméně vzduchu. Do připraveného sýrového krému postupně vmícháme dýňové pyré a přidáme pomerančovou kůru, skořici, muškátový oříšek i zázvor. Vše opět vymícháme v hladký krém.

4ROZDĚLENÍ KRÉMŮ: Hotový sýrovo-dýňový krém si rozdělíme na 2 poloviny a do jedné z nich vmícháme (ve vodní lázni) rozpuštěnou hořkou čokoládu.

5JDEME VRSTVIT: Na předem připravený sušenkový korpus nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme čokoládový krém a na něj začneme opatrně vrstvit dýňový krém. Dýňový krém nanášíme postupně a rovnoměrně rozprostíráme. Vše děláme pomalu a jemně, aby se nám vrstvy neslily. Já si pomáhám plastovou stěrkou, kterou krém postupně přidávám a během toho roztírám.

6PEČEME: Když máme navrstvené oba krémy, předehřejeme si troubu na 190°C, nejlépe oběhový vzduch. Pokud oběhový vzduch nemáme, dáme na dno trouby nádobu s vodou, která zvlhčí vzduch. Než se nám trouba rozpálí, necháme cheesecake odstát na lince a sem tam s formou párkrát jemně bouchneme, aby zmizely vzduchové bubliny a cheesecake nepopraskal. Poté jej dáme do rozpálené trouby a 15 minut pečeme na 190°C, poté teplotu snížíme na 120°C a dopékáme dalších 40 minut.

7KDYŽ MÁME DOPEČENO: Po dopečení troubu neotvíráme, pouze ji lehce pootevřeme asi na 1 cm a hotový cheesecake necháme zcela vychladnout. Když cheesecake vychladne, můžeme jej dát na linku, kde ho necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

8POŘÁDNĚ VYCHLADÍME: Cheesecake, který vychladl na pokojovou teplotu dáme přes noc ztuhnout do lednice.

9ZDOBÍME A SERVÍRUJEME: Po nočním vychladnutí cheesecake vyndáme, opatrně otevřeme formu a dort potřeme zakysanou smetanou. Pokud budete dort zdobit šablonami jako já, musíte nechat zakysanou smetanu malinko ztuhnout v lednici, aby se šablona nelepila. Stačí na to hodinka a pak už jen vysypeme šablonu kakaem nebo skořicí. Servírujeme!

Tak co? Povedl se vám? Dejte mi vědět i vaše osvědčená rady a tipy. Budu se těšit!

Dobrou chuť přeje Judit

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Cestování

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...