Dokonalý tříbarevný dýňový cheesecake s čokoládou + osvědčené tipy

Ten nejlepší cheesecake a k němu lety prověřené tipy a manuál jak na tento oblíbený dezert.

To nejnovější

Pro vaši radost

spot_img

Cheesecake. Oblíbený dortík, kterým se to v poslední době jenom hemží. Že vám nechutnal? Možná jste měli jenom nepovedený kousek, protože povedený… to je nebe! Do mé kuchyně si cheesecake našel cestu už před lety, kdy jsem hledala něco neobvyklého a jednoduchého na přípravu. První byl citronový s vanilkou a od té doby jsem vyzkoušela doslova hromadu kombinací, postupů a způsobů, jak připravit ten nejlepší. A zdá se, že se to podařilo, protože kdykoli se chystá rodinná oslava, nikdo nic jiného už nechce.

Jenže… ono to s takovým cheesecakem na začátku může vypadat dost složitě. Dočtete se spousty různých postupů a zaručených rad a každá je jiná. Cheesecake z trouby, cheesecake ve vodní lázni, nepečený cheesecake. Cheesecake z mascarpone, z philadelphie, z ricotty nebo dokonce z pomazánkového másla či tvarohu a šlehačky. Předpečené sušenky, nepředpečené sušenky. No, kdo se v tom má vyznat.

Ať je to, jak chce, ten pravý cheesecake musí být dokonale vláčný, nesmí být vyboulený, prasklý a ani tvarohovitý či suchý. Dokonalý cheesecake se rozplývá na jazyku a krém je samet. Ale jak toho dosáhnout? Jak na cheesecake? Tak tady je pár rad na začátek, než se pustíme do dnešního receptu.

TIPY

KTERÝ SÝR VYBRAT A PROČ?

Já nedám dopustit na klasickou neochucenou philadelphii. Má nádherně krémovou konzistenci a skvělou chuť. Mascarpone má také krémovou konzistenci, ale chuť je naprosto odlišná, příliš těžká a tak se příliš nehodí. Osvědčil se mi také bio čerstvý sýr z Lidlu. Ricotta, lučina, žervé a podobné sýry nemají na přípravu jemného cheesecaku příliš vhodnou konzistenci, protože mají tendenci vysychat.

TY NEJLEPŠÍ SUŠENKY

Které sušenky? No přece ty, které vám chutnají. Můžou to být pokaždé úplně jiné. Já volím obyčejné červené bebe ve velkém balení, karamelové lotusky nebo oreo.

TEPLOTA INGREDIENCÍ

Všechny chlazené ingredience (čerstvý sýr, vajíčka a smetana) musí mít při přípravě pokojovou teplotu, jinak se s nimi velmi těžko pracuje a jen stěží vymícháme hladký krém bez hrudek. Proto vše vyndáme z lednice cca 2 hodiny předem.

NEPŘÍTEL JMÉNEM VZDUCH

Při přípravě krému míchejte vždy tak, aby se do směsi dostalo co nejméně vzduchu. Vzduchové bubliny můžou při pečení nadělat neplechu a cheesecake se pak může vyboulit nebo praksnout. A jak se zbavit vzduchu úplně? Po nalití hotového krému na sušenky jej necháme chvíli odstát a před pečením s formou několikrát jemně praštíme o linku, aby přebytečné bublinky mohly ven.

TEPLOTA A VLHKOST PŘI PEČENÍ

Cheesecake peču vždy cca 10 a 15 minut na 190°C a pak teplotu snížím na 120°C a pomalu dopékám. Důležitá je vlhkost kvůli vláčnosti a proto peču pomalu na oběhový vzduch. Pokud v troubě nemáte volbu oběhového vzduchu, položte na dno trouby nádobu s vodou. A kdo si troufne, může formu obalit alobalem a položit přímo do vodní lázně. Mě se to ale nikdy nepovedlo a vždy mi dovnitř natekla voda. Takže osobně tento postup nedoporučuji.

POMALU CHLADÍME A NESPĚCHÁME

Při pečení troubu nikdy neotvíráme! A po dopečení pouze na dva prsty, aby mohlo horko pomalu ven, ale cheesecake nedostal příliš velký teplotní šok a neprasknul. V takto pootevřené troubě cheesecake necháme zchladnout až na pokojovou teplotu a teprve potom jej umístíme do ledničky ideálně přes noc. Poté můžeme bezpečně otevřít formu a cheesecake nakrájet.

A teď už hurá na recept!

• doba přípravy: 2 hodiny (+ 8 hodin chlazení) • počet porcí: 8 až 10

INGREDIENCE

Použila jsem otevírací formu o průměru cca 24 cm.

  • 220 g kakaových sušenek bebe
  • 600 g neochuceného čerstvého sýru philadelphia
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 120 g másla
  • 350 g dýňového pyré (do měkka upečená a rozmixovaná dýně hokkaido)
  • 240 g kokosového cukru
  • 4 velká vejce a 1 žloutek navíc od šťastných slepiček
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané kůry z bio pomeranče
  • 2 lžíce šťávy z pomeranče
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 250 ml zakysané smetany
  • kvalitní kakao nebo skořice na posypání

BEZLEPKOVÁ VERZE

Stačí sušenky bebe vyměnit za nějakou oblíbenou bezlepkovou verzi a je to!

POSTUP

1PŘEDPŘÍPRAVA: Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu jinak se s nimi špatně pracuje. Dýňové pyré připravujeme předem z dýně hokkaido (vydlabanou dýni upečeme v troubě do měkka a rozmixujeme do hladka). Tip: Vaření dýně v tomto případě nedoporučuji, protože pečením se dýně přirozeně zbaví přebytečné vody.

2SUŠENKOVÁ KRUSTIČKA: Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Sušenky nadrtíme na jemno a spolu s rozpuštěným máslem z nich vytvoříme těstíčko, které rovnoměrně rozmístíme na dno formy a udusáme třeba dnem sklenice. Takto připravený korpus dáme předpéct do trouby na 10 minut na 200°C. Poté vyndáme a necháme zchladnout.

3KRÉM: Všechny čerstvé sýry vyklopíme do větší mísy, přidáme vejce včetně žloutku navíc, cukr a citronovou i pomerančovou šťávu. Vše vymícháme v hladký krém tak, aby se nám do něj dostalo co nejméně vzduchu. Poté postupně vmícháme dýňové pyré, pomerančovou kůru a koření (skořici, muškátový oříšek a zázvor). Vše opět promícháme a vytvoříme krásný hladký krém.

4ROZDĚLENÍ KRÉMŮ: Hotový krém si rozdělíme na 2 poloviny a do jedné z nich vmícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu. Tip: Čokoládu rozpouštíme ve vodní lázni.

5VRSTVENÍ: Na předem připravený sušenkový korpus rovnoměrně rozprostřeme čokoládový krém a na něj začneme opatrně vrstvit dýňový krém. Dýňový krém nanášíme postupně a rovnoměrně rozprostíráme. Vše děláme pomalu a jemně, aby se nám vrstvy nepromíchaly. Já si pomáhám gumovou stěrkou, kterou krém postupně přidávám a během toho roztírám. Tip: Pokud se obáváte promíchání krémů, můžete nechat první krém 15 minut odstát v lednici, aby byl tužší.

6PEČENÍ: Když máme na korpusu oba dva krémy, předehřejeme troubu na 190°C (oběhový vzduch nebo klasický s nádobou vody na dně trouby). Během nahřívání trouby cheesecake necháme odstát na lince a sem tam s formou párkrát jemně bouchneme o linku, aby zmizely vzduchové bubliny. Když je trouba nahřátá, pečeme 15 min na 190°C a poté teplotu snížíme na 120°C a dopékáme dalších 40 minut.

7CHLADÍME A NESPĚCHÁME: Po dopečení troubu neotvíráme, pouze ji lehce pootevřeme asi na 2 prsty a hotový cheesecake v ní necháme vychladnout. Poté jej můžeme vyndat a na lince nechat zchladnout na pokojovou teplotu. Cheesecake v pokojové teplotě přemístíme na noc (cca 8 hodin) do lednice, aby zcela zatuhnul. Teprve potom je pevný a neklepe se. 🙂

8ZDOBÍME A SERVÍRUJEME: Vychladlý cheesecake opatrně vysvobodíme z formy a potřeme smetanou. Pokud budete dort zdobit šablonami jako já, musíte ji nechat cca 1 hodinu zatuhnout v lednici, aby se šablona nelepila. A pak už jen vysypeme šablonu kakaem nebo skořicí a tu nádheru servírujeme.

Tak co? Povedl se vám? Dejte mi vědět, budu se těšit!

Dobrou chuť přeje Judit

2 Komentáře

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

O mě a o blogu

spot_img

Pro vaši radost

spot_img

Vegetariánské recepty

Veganské recepty

Bezlepkové recepty

Z našich cest