Indonéská kuchyně: Rendang sapi, indonéské hovězí kari s kokosem

slavnostní indonéský "guláš"

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Kari sem, kari tam. Karíííčko. Možná už jste si všimli, že kari je moje oblíbené jídlo a koneckonců i téma. Dnešní kari není ale jen tak ledajaké. Nebude totiž indické a dokonce ani thajské. Dnes to bude další z malých vzpomínek na Indonésii. A recept proto bude plný nových chutí a postupů. Bude to Rendang Sapi nebo také po anglicku Beef Rendang.

Indonéský Rendang se přípravou docela podobá tradičnímu českému guláši nebo třeba francouzskému beef bourguignon. Celá krása totiž spočívá v trpělivosti. Pořádné indonéské hovězí kari se totiž pomalinku dusí i několik hodin, dokud maso není jako “dortíček”. Další podobnost s tradičním českým gulášem je v kořenění. Rendang je považován za slavnostní jídlo, na které má každý kout svůj recept. Základ je sice stejný, ale dochucení a detaily postupu jsou na každém kuchaři. Nikdy ale nesmí chybět kvalitní hovězí maso, kokosové mléko, zázvor, šalotka, chilli a opražený strouhaný kokos zvaný kerisik. V Indonésii čerstvý a u nás se musíme spokojit se sušeným.

A konečná podobnost s gulášem. Rengang je nejlepší druhý den. Pořádně odleželý.

Indonéská příprava jídla je obecně zajímavá především v tom, že se koření formou past vytvořených rozmixováním nebo rozdrcením čerstvých ingrediencí. Něco podobného známe z thajské kuchyně, ale thajské pasty už se dají koupit i hotové. S indonéskými to tak snadné není. A proto se v každém receptu věnuji vytvoření čerstvé pasty, která všemu dodá pořádný říz.

Rendang mi z celé Indonésie chutnal nejvíce na Sumbawě a tak jsem se zkoušením, studováním a zkoumáním dopracovala k receptu, kterého se můžeme doslova užrat. A tady je recept.

• doba přípravy: 30 minut • doba dušení: 4 hodiny • počet porcí: cca 4-6

INGREDIENCE

na první část přípravy

  • 750 g libovějšího hovězího masa – (použila jsem kýtu)
  • 3 lžíce kokosového nebo slunečnicového oleje
  • 2 ks badyán
  • 2 ks celé skořice
  • 4 tobolky zeleného kardamomu
  • 1 tobolka černého kardamomu
  • 6 hřebíčků

na druhou část přípravy

  • 2 stonky citronové trávy
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 750 ml kokos krému (hustší kokosové mléko)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 4 kafrové listy
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíce kurkumy

na pražený kokos

  • 1 šálek strouhaného kokosu

na kořenící pastu

  • 3 čerstvé červené chilli papričky
  • 5 sušených chilli papriček (použila jsem Bird Eye chilli)
  • 10 cm kus čerstvého zázvoru
  • 5 cm kus galangal (lze použít jen zázvor)
  • 6 větších šalotek (nebo 3 střední červené cibule)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 šálku vody (60 ml)
  • 1 polévková lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžička podrceného fenyklového semínka

na dochucení

  • tamarindová pasta
  • sojová omáčka
  • limetka

k servírování

  • jasmínová rýže
  • jasmínový čaj

POSTUP

1 JAK NA KOŘENÍCÍ PASTU: Připravíme si kořenící pastu. Všechny ingredience na pastu si očistíme, nakrájíme na větší kusy a několik minut restujeme na rozpáleném oleji. Nic se nesmí připálit, jde jen o to, aby ingredience pustily svoje aroma a vše se krásně rozvonělo. Když je základ orestován, přidáme koriandr, kmín, fenyklové semínko a vodu a vše rozmixujeme v hladkou pastu. V některých receptech se úvodní restování ingrediencí vynechává, ale já vždy restuji. Ingredience se rozvoní a krásně propojí, navíc změknou a jdou mnohem lépe mixovat.

2PŘIPRAVÍME PRAŽENÝ KOKOS: V hlubší pánvi si na sucho a za stálého míchání orestujeme strouhaný kokos, aby byl celý zlatavý. Trvá to 8-10 minut a nic se nesmí připálit.

3OPEČEME MASO: Očistíme si maso a nakrájíme na větší kostky. V hlubokém hrnci na rozpáleném oleji opečeme maso ze všech stran do zlatova. Maso se nesmí začít dusit, proto opékám třeba na 3 várky. Opečené maso vyjmeme a dáme stranou.

4PŘIPRAVÍME ZÁKLAD A POMALU DUSÍME: Do hrnce, kde jsme restovali maso přidáme olej, na kterém několik minut restujeme badyán, celou skořici a hřebíček. Koření se krásně rozvoní a mezitím si v hmoždíři roztlučeme černý a zelený kardamom na prášek. Po pár minutách přidáme ke koření nadrcený kardamom a připravenou kořenící pastu. Vše pár minut restujeme na mírném plameni a po chvilce přidáme zatažené maso. Vše promícháme, aby se ingredience propojily a zalijeme připraveným vývarem a polovinou kokosového krému. Přidáme nožem podrcenou citronovou trávu, bobkový a kafrový list a dusíme na mírném ohni pod pokličkou cca hodinku.

5PŘIDÁME DALŠÍ INGREDIENCE A DUSÍME: Po hodince maso odklopíme, přidáme orestovaný kokos, kurkumu, sůl a pepř. Promícháme a vše necháme dusit do měkka – pokličku jsem měla na kraji, ne úplně přiklopenou, aby se mohla tekutina vyvařit. Maso dusíme klidně i 4 hodinky, aby bylo krásně měkké. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přilijeme kokosový krém. Rendang je hotový, když je omáčka krásně hustá a maso se sype.

6DOCHUTÍME: Nakonec dochutíme solí, cukrem, případně tamarindovou pastou, sojovkou nebo limetkou. Já jsem nemusela přidávat nic kromě trošky cukru a pár kapek limetky.

7SERVÍRUJEME: Servírujeme s jasmínovou rýží a jasmínovým čajem.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Asijský okurkový salát se sezamovými semínky

Tak my už to v Indonésii pomalu balíme a zítra letíme zpět do Jakarty, kde máme dva poslední dny z naší pěti...

Cestování

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...