Rendang sapi: Slavnostní indonéské hovězí kari s kokosem

Pomalu vařený indonéský "guláš" s voňavým kořením a jasmínovou rýží.

To nejnovější

spot_img

Dnes opět zabrousíme do indonéské kuchyně a bude to Rendang Sapi neboli slavnostní hovězí kari.

Indonéský Rendang se stylem přípravy trochu podobá tradičnímu českému guláši nebo třeba francouzskému Beef Bourguignon. Celá krása totiž spočívá v trpělivosti. Pořádné hovězí kari se totiž pomalinku vaří několik hodin, dokud není krásně jemné. Další podobnost s tradičním českým gulášem je v tradici. Rendang je považován za slavnostní jídlo, na které má každá rodina svůj recept. Nikdy ale nesmí chybět kvalitní hovězí maso, kokosové mléko, zázvor, šalotka, chilli a opražený strouhaný kokos zvaný kerisik.

A konečná podobnost s gulášem. Rengang je nejlepší druhý den. Pořádně odleželý.

Indonéská příprava jídla je obecně zajímavá především v tom, že se koření formou past vytvořených rozdrcením čerstvých nebo orestovaných ingrediencí. Něco podobného známe z thajské kuchyně, ale thajské pasty už se dají koupit i hotové. S indonéskými to tak snadné není a proto se v každém receptu věnuji vytvoření čerstvé pasty, bez které to nikdy nebude ono.

Rendang mi z celé Indonésie chutnal nejvíce na Sumbawě a tak jsem se zkoušením, studováním a zkoumáním dopracovala k velmi podobnému receptu, který vám nyní představím.

• doba přípravy: 4 až 5 hodin • počet porcí: cca 4 až 6

INGREDIENCE

na základ rendangu

  • 750 g libovějšího hovězího masa (např kýta)
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 750 ml hustého kokosového mléka
  • 2 badyány
  • 2 celé skořice
  • 6 hřebíčků
  • 4 tobolky zeleného kardamomu
  • 1 tobolka černého kardamomu
  • 2 stonky citronové trávy
  • 4 kafrové listy
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce kokosového cukru nebo sirupu
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce soli

na pražený kokos

  • 1 šálek strouhaného kokosu

na kari pastu

  • 6 čerstvých červených chilli papriček
  • 10 cm kus čerstvého zázvoru
  • 5 cm kus galangalu (lze nahradit dalším zázvorem)
  • 6 větších šalotek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžička fenyklového semínka
  • 1/4 šálku vody

na dochucení

  • tamarindová pasta
  • sójová omáčka
  • limetka

k servírování

  • jasmínová rýže
  • studený jasmínový čaj

TIPY

POZOR NA POČÁTEČNÍ ZATAŽENÍ MASA

Nikdy neopékáme všechno maso najednou, začalo by se dusit a bylo by tuhé. Smysl opékání je zde pouze v tom, aby se zatáhl povrch masa, nikoli aby bylo maso uvnitř propečené.

POSTUP

1 PŘÍPRAVA KARI PASTY: Všechny čerstvé ingredience z odstavce „na kari pastu“ (chilli, zázvor, galangal, šalotky a česnek) si očistíme, nakrájíme na větší kusy a několik minut restujeme na oleji. Nic se nesmí připálit, jde jen o rozvinutí chutí a vůní. K orestovanému základu přidáme suché koření (koriandr, římský kmín a fenyklové semínko) a ještě minutku společně prohřejeme. Vše dáme do mixéru společně s vodou a rozmixujeme v hladkou pastu.

2PRAŽENÝ KOKOS: V hlubší pánvi si na sucho a za stálého míchání orestujeme strouhaný kokos do zlatova. Trvá to 8 až 10 minut a nic se nesmí připálit.

3OPEČEME MASO: Očistíme si maso a nakrájíme na větší kostky. V hlubokém hrnci na rozpáleném oleji opečeme maso ze všech stran do zlatova. Maso se nesmí začít dusit, proto opékáme na etapy. Opečené maso vyjmeme a dáme stranou.

4PŘIPRAVÍME ZÁKLAD A POMALU VAŘÍME: Do hrnce s výpekem z masa dáme trochu oleje a něm orestujeme celý badyán, skořici a hřebíček. Mezitím si v hmoždíři roztlučeme oba druhy kardamomu na jemno a společně s připravenou kari pastou jej přidáme do hrnce, kde máme badyán, skořici a hřebíček. Vše pár minut restujeme na mírném plameni a poté přidáme předpřipravené maso. Vše promícháme, zalijeme připraveným vývarem a polovinou kokosového krému. Přidáme nožem podrcenou citronovou trávu, bobkový a kafrový list a vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 1 hodinu.

5PŘIDÁME DALŠÍ INGREDIENCE A VAŘÍME: Po hodině maso odklopíme, přidáme orestovaný kokos, kurkumu, sůl a pepř. Promícháme a opět pokračujeme v pomalém vaření (pokličku můžete dát malinko na stranu, aby se mohla tekutina odpařovat). Toto pomalé vaření trvá cca 4 hodiny (podle masa) a v průběhu musíme neustále kontrolovat průběh. Nic se nesmí připálit, musíme dolévat vývar či kokosové mléko a občas jemně promíchat. Rendang je hotový, když je omáčka krásně hustá a maso jemné.

6DOCHUTÍME: Nakonec dochutíme solí a kokosovým cukrem (nebo sirupem) případně tamarindovou pastou, sójovou omáčkou nebo limetkou. Já jsem nemusela přidávat nic kromě trošky cukru a pár kapek limetky.

7SERVÍRUJEME: Servírujeme s jasmínovou rýží a vychlazeným jasmínovým čajem. Po indonésku pěkně přeslazeným, ale to není nutné. 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest