Zimní dýňové muffiny se skořicí a marcipánem

a navíc tip na dokonalou čokoládovou verzi

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Vůně vánočního cukroví, svařeného vína, skořice a pomerančové kůry. Praskající oheň a poletující sníh, horký čaj a všudypřítomná světýlka. To je to pravé kouzlo Vánoc, které bychom si měli všichni užít a nasávat kouzelnou atmosféru. Na chvíli zapomenout na chaos a šrumec, který plní obchody i ulice. Odložit to pracovní šílenství, které před Vánoci vrcholí a přestat myslet na to, co všechno ještě musíme zařídit. Protože naše nejbližší potěší i maličkosti, na které nemusíme stát hodiny ve frontě. Protože úsměv je nejkrásnější dárek. A protože láska prochází žaludkem. A právě proto se s vámi chci podělit o jednoduchý recept provoněný pohodou vánoční atmosférou.

Už jsem se možná zmiňovala, že nejsem žádný velký fanda sladkého, vždy raději sáhnu po slaném. A když už to má být sladké, musí to stát za to. A to tyhle vláčné dýňové muffiny rozhodně stojí. Dýně je podle mě ve všech ohledech skvělou záležitostí. Dají se z ní vykouzlit krémové polévky, dokonalá karí, křupavé hranolky i zajímavé dezerty. A navíc má nádhernou barvu, která rozzáří každý den. Takže jdeme na to!

• doba přípravy: 15 minut • doba pečení: 25 minut • počet muffinů: cca 20

INGREDIENCE

na 20 ks menších muffinů budeme potřebovat

  • 400 g dýňového pyré (pečená dýně hokkaido rozmixovaná do hladka)
  • 300 g hladké mouky
  • 3 střední vejce
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku (rozdrtíme v hmoždíři)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 150 ml oleje

na zdobení budeme potřebovat

  • 250 g krémového sýru žervé nebo philadelphia
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • skořice na posypání

na marcipánové dýně

  • 250 g marcipánu
  • oranžové potravinářské barvivo
  • rum na rozmíchání barev
  • hřebíček na stopky dýní

POSTUP

1 PŘIPRAVÍME SI “SUCHÉ” SUROVINY NA TĚSTO: Hladkou mouku si dáme do větší mísy a smícháme ji s práškem do pečiva, solí, jedlou sodou, skořicí, zázvorem, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Vše promícháme.

2PŘIPRAVÍME SI “MOKRÉ” SUROVINY NA TĚSTO: V druhé míse si metličkou rozmícháme cukr s vejci, olejem a vanilkovým aroma.

3SPOJÍME SUROVINY: Do připravené mouky s kořením postupně přiléváme směs vejcí, oleje a cukru a mícháme dokud vše nespojíme v jedno těsto. Nakonec přidáme vychladlé dýňové pyré a opět vše promícháme v jedno těsto.

4TĚSTO DÁME DO FORMIČEK A PEČEME: Troubu si rozehřejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, do kterých postupně plníme hotové těsto 1 cm pod okraj. Formu vložíme do trouby a muffiny pečeme cca 20-25 minut dokud hezky nevyběhnou a nezezlátnou. Hotové muffiny necháme vychladnout a zdobíme.

5KRÉM NA ZDOBENÍ A MARCIPÁNOVÉ DÝNĚ: Vyndáme si krémový sýr z ledničky, aby získal pokojovou teplotu a mezitím si připravíme marcipánové dýně. Marcipán si obarvíme barvivem rozmíchaném v kapce rumu a poté z něj vytvoříme malé kuličky. Tvar dýní tvoříme pomocí špejle a stopku hřebíčkem. Sýr v pokojové teplotě rozmícháme s vanilkovým cukrem.

6ZDOBÍME A SERVÍRUJEME: Hotovou krémovou směsí ozdobíme všechny muffiny (zdobičkou na dorty) a nakonec posypeme skořicí a ozdobíme marcipánovou dýní.

A skvělý tip na závěr je tady.

TIPY

DOKONALÁ ČOKOLÁDOVÉ VERZE MUFFINŮ

Milujete čokoládu? Vyzkoušejte čokoládovou verzi, stačí do těsta přidat tabulku rozpuštěné čokolády a 4 lžíce kakaa. Do každého košíčku s těstem potom před pečením přidejte kostičku čokolády, která se krásně rozpustí.

Tak která verze vám chutná více?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Cestování

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...