Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

zimní polévka s pořádnou silou

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny. Bude to řepa. Krásná červená řepa, která má příjemnou chuť, spoustu živin a hlavně nezaměnitelnou barvu, která na talíři vytváří doslova umělecké dílo.

Dnes si uděláme zahřívací veganskou polévku z pečené červené řepy, která nebude jen tak obyčejná, ale provoněná pomerančem, kardamomem a pečenou cizrnou. Zdá se vám ta kombinace neobvyklá? To tedy rozhodně je, ale chuť je prostě fantastická. Takže hurá na to.

• doba přípravy: 20 minut + 1 hodina pečení řepy • počet porcí: 6

INGREDIENCE

na polévku

  • 650 g čerstvé syrové řepy
  • 4 stroužky česneku
  • 300 ml kokosového mléka
  • 300-400 ml zeleninového vývaru
  • šťáva a a kůra z jednoho pomeranče
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky nadrceného zeleného kardamomu
  • špetka mletého chilli
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubozrnná mořská sůl
  • olivový nebo kokosový olej

na pečenou cizrnu

  • 1 hrnek předem uvařené nebo sterilované cizrny
  • 2 lžíce koření tandoori masala

POSTUP

1 UPEČEME ŘEPU: Řepu si omyjeme, i se slupkou pokrájíme na větší kusy a každý kus zvlášť zabalíme do alobalu s pár kapkami olivového oleje, špetkou soli a pepřem. Takto připravenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu. Řepa musí být upečená do měkka tak, aby se dala snadno rozmixovat. Upečenou řepu necháme trochu zchladnout, vyndáme ji z alobalu a každý kus zbavíme slupky. Poté ji nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.

2PŘIPRAVÍME CIZRNU: Uvařenou a scezenou cizrnu obalíme ve dvou lžících koření tandoori masala smíchaném s lžičkou olivového oleje. Obalenou cizrnu rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme cca 10 minut na 200°C. Pozor, aby se cizrna nespálila, během pečení ji můžeme prohrábnout.

3ZÁKLAD NA POLÉVKU: Připravíme si větší hrnec, ve kterém si na oleji osmahneme červenou cibulku nakrájenou nahrubo. Po pár minutkách přidáme pokrájený česnek a nakonec přidáme připravenou řepu, kterou společně s cibulkou a česnekem chvíli restujeme. Takto připravený základ zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla řepa ponořená. Krátce vše provaříme, aby se chutě spojily.

4ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Do základu vlijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Vše krátce provaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Poté přidáme pomerančovou kůru a šťávu, rozdrcená zrníčka zeleného kardamomu, skořici, kurkumu, zázvor, špetku chilli a sůl i pepř podle chuti. Vše pořádně promícháme a minutku provaříme, aby se chutě spojily.

5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku podáváme s pečenou cizrnou a zakápnutou kokosovým mlékem. Jako příloha se hodí křupavý celozrnný chlebík.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování