Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny. Bude to řepa. Krásná červená řepa, která má příjemnou chuť, spoustu živin a hlavně nezaměnitelnou barvu, která na talíři vytváří doslova umělecké dílo.
Dnes si uděláme zahřívací veganskou polévku z pečené červené řepy, která nebude jen tak obyčejná, ale provoněná pomerančem, kardamomem a pečenou cizrnou. Zdá se vám ta kombinace neobvyklá? To tedy rozhodně je, ale chuť je prostě fantastická. Takže hurá na to.
• doba přípravy: 20 minut + 1 hodina pečení řepy • počet porcí: 6
INGREDIENCE
na polévku
- 650 g čerstvé syrové řepy
- 4 stroužky česneku
- 300 ml kokosového mléka
- 300-400 ml zeleninového vývaru
- šťáva a a kůra z jednoho pomeranče
- 1 červená cibule
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/4 lžičky nadrceného zeleného kardamomu
- špetka mletého chilli
- čerstvě mletý pepř
- hrubozrnná mořská sůl
- olivový nebo kokosový olej
na pečenou cizrnu
- 1 hrnek předem uvařené nebo sterilované cizrny
- 2 lžíce koření tandoori masala
POSTUP
1 UPEČEME ŘEPU: Řepu si omyjeme, i se slupkou pokrájíme na větší kusy a každý kus zvlášť zabalíme do alobalu s pár kapkami olivového oleje, špetkou soli a pepřem. Takto připravenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu. Řepa musí být upečená do měkka tak, aby se dala snadno rozmixovat. Upečenou řepu necháme trochu zchladnout, vyndáme ji z alobalu a každý kus zbavíme slupky. Poté ji nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.
2PŘIPRAVÍME CIZRNU: Uvařenou a scezenou cizrnu obalíme ve dvou lžících koření tandoori masala smíchaném s lžičkou olivového oleje. Obalenou cizrnu rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme cca 10 minut na 200°C. Pozor, aby se cizrna nespálila, během pečení ji můžeme prohrábnout.
3ZÁKLAD NA POLÉVKU: Připravíme si větší hrnec, ve kterém si na oleji osmahneme červenou cibulku nakrájenou nahrubo. Po pár minutkách přidáme pokrájený česnek a nakonec přidáme připravenou řepu, kterou společně s cibulkou a česnekem chvíli restujeme. Takto připravený základ zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla řepa ponořená. Krátce vše provaříme, aby se chutě spojily.
4ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Do základu vlijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Vše krátce provaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Poté přidáme pomerančovou kůru a šťávu, rozdrcená zrníčka zeleného kardamomu, skořici, kurkumu, zázvor, špetku chilli a sůl i pepř podle chuti. Vše pořádně promícháme a minutku provaříme, aby se chutě spojily.
5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku podáváme s pečenou cizrnou a zakápnutou kokosovým mlékem. Jako příloha se hodí křupavý celozrnný chlebík.
Dobrou chuť přeje Judit