V hlavní roli krásná červená řepa, která má výraznou chuť, spoustu živin a hlavně krásnou barvu, která na talíři vytváří umělecké dílo. Řepa je navíc jednou z nejlepších surovin, které si můžeme v zimě dopřát díky blahodárným vlivům na naše zdraví a podporu přirozené imunity.
Dnes si uděláme typicky zimní, zahřívací a navíc veganskou polévku z pečené červené řepy. Bude provoněná pomerančem, kardamomem a navíc s pečenou indickou cizrnou. Tato neobvyklá a zároveň fantastická kombinace na vás čeká v receptu.
• doba přípravy: 20 minut (+ cca 1 hodina na upečení řepy) • počet porcí: 6
INGREDIENCE
na polévku
- 650 g čerstvé syrové řepy
- 300 ml hustého kokosového mléka
- 300 až 400 ml zeleninového vývaru
- šťáva a kůra z jednoho bio pomeranče
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička zázvoru
- 6 tobolek zeleného kardamomu
- špetka mletého chilli
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
na pečenou indickou cizrnu
- 1 hrnek sterilované cizrny (nebo předem uvařené)
- 2 lžíce koření tandoori masala (nebo jiného oblíbeného kari koření)
- sůl (pokud kořenící směs není slaná)
- olivový olej
k servírování
- pečená indická cizrna
- 1 lžíce kokosového mléka
- hoblinky chilli
- oblíbené pečivo
POSTUP
1 ŘEPA: Omytou a oloupanou řepu pokrájíme na čtvrtiny a zabalíme do alobalu s pár kapkami olivového oleje, špetkou soli a pepřem. Takto připravenou řepu pečeme v troubě na 200°C cca 1 hodinu. Hotová řepa na polévku musí být upečená do měkka.
2INDICKÁ CIZRNA: Uvařenou, propláchnutou a pořádně osušenou cizrnu promícháme se směsí indického koření a soli s olivovým olejem. Takto připravenou cizrnu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 10 až 15 minut. Tip: Pozor, aby se cizrna nespálila, během pečení ji proto 2x prohrábněte.
3ZÁKLAD NA POLÉVKU: Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme česnek a minutku restujeme. Nakonec přidáme předvařenou řepu a promícháme, aby se spojila s ostatními ingrediencemi. Vše společně orestujeme a zalijeme vývarem tak, aby byly ingredience ponořené.
4OCHUTÍME A VAŘÍME: Nyní do hrnce přidáme koření (v hmoždíři rozdrcená zrníčka kardamomu, skořici, kurkumu, zázvor, špetku chilli, sůl a pepř). Polévku vaříme cca 15 min na mírném plameni dokud se vše krásně nespojí.
5ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když je hotovo, vše rozmixujeme v hladký krém a vlijeme kokosové mléko. Promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Za stálého míchání krátce povaříme a případně doladíme hustotu polévky vývarem.
6DOCHUTÍME: Nakonec přidáme pomerančovou kůru i šťávu, finálně dochutíme kořením, solí i pepřem a promícháme.
7SERVÍRUJEME: Hotovu polévku servírujeme s pečenou cizrnou, kokosovým mlékem, hoblinkami chilli a oblíbeným pečivem.
Dobrou chuť přeje Judit