Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

zimní polévka s pořádnou silou

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny. Bude to řepa. Krásná červená řepa, která má příjemnou chuť, spoustu živin a hlavně nezaměnitelnou barvu, která na talíři vytváří doslova umělecké dílo.

Dnes si uděláme zahřívací veganskou polévku z pečené červené řepy, která nebude jen tak obyčejná, ale provoněná pomerančem, kardamomem a pečenou cizrnou. Zdá se vám ta kombinace neobvyklá? To tedy rozhodně je, ale chuť je prostě fantastická. Takže hurá na to.

• doba přípravy: 20 minut + 1 hodina pečení řepy • počet porcí: 6

INGREDIENCE

na polévku

  • 650 g čerstvé syrové řepy
  • 4 stroužky česneku
  • 300 ml kokosového mléka
  • 300-400 ml zeleninového vývaru
  • šťáva a a kůra z jednoho pomeranče
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky nadrceného zeleného kardamomu
  • špetka mletého chilli
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubozrnná mořská sůl
  • olivový nebo kokosový olej

na pečenou cizrnu

  • 1 hrnek předem uvařené nebo sterilované cizrny
  • 2 lžíce koření tandoori masala

POSTUP

1 UPEČEME ŘEPU: Řepu si omyjeme, i se slupkou pokrájíme na větší kusy a každý kus zvlášť zabalíme do alobalu s pár kapkami olivového oleje, špetkou soli a pepřem. Takto připravenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu. Řepa musí být upečená do měkka tak, aby se dala snadno rozmixovat. Upečenou řepu necháme trochu zchladnout, vyndáme ji z alobalu a každý kus zbavíme slupky. Poté ji nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.

2PŘIPRAVÍME CIZRNU: Uvařenou a scezenou cizrnu obalíme ve dvou lžících koření tandoori masala smíchaném s lžičkou olivového oleje. Obalenou cizrnu rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme cca 10 minut na 200°C. Pozor, aby se cizrna nespálila, během pečení ji můžeme prohrábnout.

3ZÁKLAD NA POLÉVKU: Připravíme si větší hrnec, ve kterém si na oleji osmahneme červenou cibulku nakrájenou nahrubo. Po pár minutkách přidáme pokrájený česnek a nakonec přidáme připravenou řepu, kterou společně s cibulkou a česnekem chvíli restujeme. Takto připravený základ zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla řepa ponořená. Krátce vše provaříme, aby se chutě spojily.

4ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Do základu vlijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Vše krátce provaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Poté přidáme pomerančovou kůru a šťávu, rozdrcená zrníčka zeleného kardamomu, skořici, kurkumu, zázvor, špetku chilli a sůl i pepř podle chuti. Vše pořádně promícháme a minutku provaříme, aby se chutě spojily.

5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku podáváme s pečenou cizrnou a zakápnutou kokosovým mlékem. Jako příloha se hodí křupavý celozrnný chlebík.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Rychlé nachos z tortilly

Neujíždím si na brambůrkách ani slaných tyčinkách. Na co ale doma nedáme dopustit, jsou nachos. Vždyť jsou tak vynikající a navíc krásně...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Nejjemnější avokádové guacamole

A jo tady. Po (alespoň pro mě) dlooooooouhé zimní sezóně konečně přichází jaro. Spousta lidí kolem mě říká, že zimu miluje. Že...

Cestování

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...