Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

zimní polévka s pořádnou silou

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny. Bude to řepa. Krásná červená řepa, která má příjemnou chuť, spoustu živin a hlavně nezaměnitelnou barvu, která na talíři vytváří doslova umělecké dílo.

Dnes si uděláme zahřívací veganskou polévku z pečené červené řepy, která nebude jen tak obyčejná, ale provoněná pomerančem, kardamomem a pečenou cizrnou. Zdá se vám ta kombinace neobvyklá? To tedy rozhodně je, ale chuť je prostě fantastická. Takže hurá na to.

• doba přípravy: 20 minut + 1 hodina pečení řepy • počet porcí: 6

INGREDIENCE

na polévku

  • 650 g čerstvé syrové řepy
  • 4 stroužky česneku
  • 300 ml kokosového mléka
  • 300-400 ml zeleninového vývaru
  • šťáva a a kůra z jednoho pomeranče
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky nadrceného zeleného kardamomu
  • špetka mletého chilli
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubozrnná mořská sůl
  • olivový nebo kokosový olej

na pečenou cizrnu

  • 1 hrnek předem uvařené nebo sterilované cizrny
  • 2 lžíce koření tandoori masala

POSTUP

1 UPEČEME ŘEPU: Řepu si omyjeme, i se slupkou pokrájíme na větší kusy a každý kus zvlášť zabalíme do alobalu s pár kapkami olivového oleje, špetkou soli a pepřem. Takto připravenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu. Řepa musí být upečená do měkka tak, aby se dala snadno rozmixovat. Upečenou řepu necháme trochu zchladnout, vyndáme ji z alobalu a každý kus zbavíme slupky. Poté ji nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.

2PŘIPRAVÍME CIZRNU: Uvařenou a scezenou cizrnu obalíme ve dvou lžících koření tandoori masala smíchaném s lžičkou olivového oleje. Obalenou cizrnu rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme cca 10 minut na 200°C. Pozor, aby se cizrna nespálila, během pečení ji můžeme prohrábnout.

3ZÁKLAD NA POLÉVKU: Připravíme si větší hrnec, ve kterém si na oleji osmahneme červenou cibulku nakrájenou nahrubo. Po pár minutkách přidáme pokrájený česnek a nakonec přidáme připravenou řepu, kterou společně s cibulkou a česnekem chvíli restujeme. Takto připravený základ zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla řepa ponořená. Krátce vše provaříme, aby se chutě spojily.

4ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Do základu vlijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Vše krátce provaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Poté přidáme pomerančovou kůru a šťávu, rozdrcená zrníčka zeleného kardamomu, skořici, kurkumu, zázvor, špetku chilli a sůl i pepř podle chuti. Vše pořádně promícháme a minutku provaříme, aby se chutě spojily.

5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku podáváme s pečenou cizrnou a zakápnutou kokosovým mlékem. Jako příloha se hodí křupavý celozrnný chlebík.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Domácí rajčatová salsa

Ani ty nejlepší domácí nachos nejsou dokonalé bez pořádné salsy. Dnes si uděláme jednu z těch nejznámějších a to pravou mexickou z...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Cestování

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Jak jsme se vydali do Indonésie

Když jsme v loni v podvečer seděli na srílanské pláži, zrodil se nám v hlavě plán, že bychom si chtěli vyzkoušet život...

Jak slaví Vánoce a Nový rok v Brazílii. Poznejte vánoční zvyky a tradiční jídlo

Brazílie je o Vánocích uprostřed léta. Dárky se rozdávají o půlnoci a sejde se celá brazilská rodina, která může mít i 50...