Polévka z červené řepy s pečenou indickou cizrnou

Zimní polévka plná barev a exotických chutí.

To nejnovější

spot_img

V hlavní roli krásná červená řepa, která má výraznou chuť, spoustu živin a hlavně krásnou barvu, která na talíři vytváří umělecké dílo. Řepa je navíc jednou z nejlepších surovin, které si můžeme v zimě dopřát díky blahodárným vlivům na naše zdraví a podporu přirozené imunity.

Dnes si uděláme typicky zimní, zahřívací a navíc veganskou polévku z pečené červené řepy. Bude provoněná pomerančem, kardamomem a navíc s pečenou indickou cizrnou. Tato neobvyklá a zároveň fantastická kombinace na vás čeká v receptu.

• doba přípravy: 20 minut (+ cca 1 hodina na upečení řepy) • počet porcí: 6

INGREDIENCE

na polévku

  • 650 g čerstvé syrové řepy
  • 300 ml hustého kokosového mléka
  • 300 až 400 ml zeleninového vývaru
  • šťáva a kůra z jednoho bio pomeranče
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička zázvoru
  • 6 tobolek zeleného kardamomu
  • špetka mletého chilli
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

na pečenou indickou cizrnu

  • 1 hrnek sterilované cizrny (nebo předem uvařené)
  • 2 lžíce koření tandoori masala (nebo jiného oblíbeného kari koření)
  • sůl (pokud kořenící směs není slaná)
  • olivový olej

k servírování

  • pečená indická cizrna
  • 1 lžíce kokosového mléka
  • hoblinky chilli
  • oblíbené pečivo

POSTUP

1 ŘEPA: Omytou a oloupanou řepu pokrájíme na čtvrtiny a zabalíme do alobalu s pár kapkami olivového oleje, špetkou soli a pepřem. Takto připravenou řepu pečeme v troubě na 200°C cca 1 hodinu. Hotová řepa na polévku musí být upečená do měkka.

2INDICKÁ CIZRNA: Uvařenou, propláchnutou a pořádně osušenou cizrnu promícháme se směsí indického koření a soli s olivovým olejem. Takto připravenou cizrnu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 10 až 15 minut. Tip: Pozor, aby se cizrna nespálila, během pečení ji proto 2x prohrábněte.

3ZÁKLAD NA POLÉVKU: Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme česnek a minutku restujeme. Nakonec přidáme předvařenou řepu a promícháme, aby se spojila s ostatními ingrediencemi. Vše společně orestujeme a zalijeme vývarem tak, aby byly ingredience ponořené.

4OCHUTÍME A VAŘÍME: Nyní do hrnce přidáme koření (v hmoždíři rozdrcená zrníčka kardamomu, skořici, kurkumu, zázvor, špetku chilli, sůl a pepř). Polévku vaříme cca 15 min na mírném plameni dokud se vše krásně nespojí.

5ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když je hotovo, vše rozmixujeme v hladký krém a vlijeme kokosové mléko. Promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Za stálého míchání krátce povaříme a případně doladíme hustotu polévky vývarem.

6DOCHUTÍME: Nakonec přidáme pomerančovou kůru i šťávu, finálně dochutíme kořením, solí i pepřem a promícháme.

7SERVÍRUJEME: Hotovu polévku servírujeme s pečenou cizrnou, kokosovým mlékem, hoblinkami chilli a oblíbeným pečivem.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest