Domácí čokoládové pralinky alias truffles

3 skvělé recepty, které si zamilujete

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají, slepují vosí hnízda a užívají si předvánoční čas. Já mám tuhle atmosféru moc ráda, ale na vánoční cukroví jsem nikdy moc nebyla (tedy kromě babiččiných vanilkových rohlíčků).

Na co ale nedám poslední dva roky dopustit jsou domácí čokoládové lanýže alias truffles. Protože ta lahodná chuť jemné čokolády rozpouštějící se na jazyku dostane opravdu každého. A proto se objevují nejen na vánočním stole, ale i pod vánočním stromečkem jako ručně vyráběný dárek. Hotové jsou za pár chvil a kupovaným se nevyrovnají ani náhodou.

Letos jsem se pustila do tří variací a právě o ty se s vámi chci podělit. Nepotřebujeme k tomu skoro nic jiného než čokoládu a asi 10-15 minut trpělivosti s válením kuliček. A hlavní zásada? Vybírejte čokoládu, která vám sama o sobě chutná, protože její chuť je zásadní.

3 fantastické recepty jsou tu!

• doba přípravy: 20 minut + válení kuliček • doba chlazení: 8 hodin • počet kusů: cca 20 lanýžů na 200 g čokolády

Truffles z hořké čokolády s pomerančem a kardamomem

INGREDIENCE

  • 200 g hořké čokolády
  • 120 ml smetany
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 4 tobolky zeleného kardamomu
  • kakao holandského typu na obalení

POSTUP

1PŘÍPRAVA ČOKOLÁDOVÉ SMĚSI ZVANÉ GANACHE: Čokoládu pokrájíme na menší kousky a přendáme ji do misky. Na mírném ohni přivedeme k varu připravenou smetanu a hned jak se začne vařit, nalijeme ji na čokoládu. Když vidíme, že čokoláda povolila a rozpustila se, vymícháme ze směsi hladký čokoládový krém.

2OCHUTÍME: Do čokoládové směsi přidáme pomerančovou kůru a šťávu. V hmoždíři si podrtíme tobolky kardamomu, ze kterých vyndáme semínka a následně je opět v hmoždíři rozdrtíme na jemno a přidáme do čokoládové směsi.

3PROMÍCHÁME A NECHÁME VYCHLADNOUT: Vše pořádně promícháme, aby nám opět vznikl hladký čokoládový krém. Krém necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté jej dáme do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc), aby čokoláda zatuhla a šly z ní dobře vytvářet kuličky.

4JDEME NA KULIČKY: Zchladlou čokoládu dlabeme lžičkou a tvarujeme pomocí rukou do kuliček, které následně obalíme v holandském kakau. Hotové pralinky dáme opět vychladnout do lednice.

Truffles z mléčné čokolády s brandy a chilli

INGREDIENCE

  • 200 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce brandy (nebo rumu)
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • kakao holandského typu na obalení

POSTUP

1PŘÍPRAVA ČOKOLÁDOVÉ SMĚSI ZVANÉ GANACHE: Čokoládu pokrájíme na menší kousky a přendáme ji do misky. Na mírném ohni přivedeme k varu připravenou smetanu a hned jak se začne vařit, nalijeme ji na čokoládu. Když vidíme, že čokoláda povolila a rozpustila se, vymícháme ze směsi hladký čokoládový krém.

2OCHUTÍME: Do čokoládové směsi přidáme 1 lžíci brandy nebo rumu a mleté chilli.

3PROMÍCHÁME A NECHÁME VYCHLADNOUT: Vše pořádně promícháme, aby nám opět vznikl hladký čokoládový krém. Krém necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté jej dáme do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc), aby čokoláda zatuhla a šly z ní dobře vytvářet kuličky.

4JDEME NA KULIČKY: Zchladlou čokoládu dlabeme lžičkou a tvarujeme pomocí rukou do kuliček, které následně obalíme v holandském kakau. Hotové pralinky dáme opět vychladnout do lednice.

Limetkové truffles z bílé čokolády

INGREDIENCE

  • 200 g bílé čokolády
  • 80 ml smetany
  • 2 lžičky limetkové kůry
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • moučkový cukr na obalení

POSTUP

1PŘÍPRAVA ČOKOLÁDOVÉ SMĚSI ZVANÉ GANACHE: Čokoládu pokrájíme na menší kousky a přendáme ji do misky. Na mírném ohni přivedeme k varu připravenou smetanu a hned jak se začne vařit, nalijeme ji na čokoládu. Když vidíme, že čokoláda povolila a rozpustila se, vymícháme ze směsi hladký čokoládový krém.

2OCHUTÍME: Do čokoládové směsi přidáme limetkovou kůru a šťávu.

3PROMÍCHÁME A NECHÁME VYCHLADNOUT: Vše pořádně promícháme, aby nám opět vznikl hladký čokoládový krém. Krém necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté jej dáme do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc), aby čokoláda zatuhla a šly z ní dobře vytvářet kuličky.

4JDEME NA KULIČKY: Zchladlou čokoládu dlabeme lžičkou a tvarujeme pomocí rukou do kuliček, které následně obalíme v moučkovém cukru. Hotové pralinky dáme opět vychladnout do lednice.

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají...

Cestování

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.

Doprava ve Vietnamu: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

Rozhodli jste se pro Vietnam, nebo jinou asijskou zemi a stále váháte, jakým způsobem cestovat? Asi vás moc nepřekvapí, když napíšu, že...

Jak koupit skútr v Indonésii

Když padlo rozhodnutí, že to bude právě Indonésie, která nám půl roku bude dělat domov, bylo taky hned jasné, že bez skútru...