Tak my už to v Indonésii pomalu balíme a zítra letíme zpět do Jakarty, kde máme dva poslední dny z naší pěti měsíční cesty. No a protože už se nemůžu dočkat až zase budu moct rochnit v kuchyni, posílám malou vlaštovku na zdravé letní osvěžení. 🙂

Okurky, okurčičky. Kdo by je neměl rád. A co teprve vychlazený okurkový salát, který by v tomhle horku pořádně osvěžil. A nejen osvěžil, ale doplnil letní grilovačku, ke které se hodí něco lehkého. Tento rychlý recept je inspirovaný asijskou kuchyní, která je lehce stravitelná, zdravá a dokonale vyvážená. A přesně takový je tento salát s křupavými okurkami a neobyčejně dobrou zálivkou.

Kombinuje jemnou chuť salátových okurek s kyselostí rýžového octa, pikantním chilli a křupavými sezamovými semínky. Naprosto dokonalá kombinace pro všechny, kteří hledají inspiraci na letní salát nebo lehkou přílohu. Hotový je za pár minutek a je tak vynikající, že už jiný okurkový salát nebudete chtít. 🙂 Tak jdeme na to.


doba přípravy: 15 minut doba chlazení: 30 minut počet porcí: 4

ingredience

• 2 střední salátové okurky
• 1 menší červená cibule nebo několik šalotek
• 2-3 lžíce rýžového octa
• 1 lžíce sezamového oleje
• 1 lžička medu (nebo třtinového cukru)
• 2 lžičky sojové omáčky
• 1/2 lžičky soli
• 1 lžíce světlých sezamových semínek
• 1 lžička černých sezamových semínek (na ozdobu)
• 1-2 čerstvé červené chilli papričky (podle chuti a pálivosti)

postup 1. nakrájíme si ingredience
Okurky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které potom lehce osušíme v kuchyňských utěrkách, abychom je zbavili přebytečné vlhkosti. Pokud tento krok vynecháme, musíme počítat s tím, že během chlazení salátu okurky pustí trochu více vody. Cibulku nakrájíme na tenké proužky. Vše dáme do větší mísy.

2. smícháme si zálivku a ochutíme
Smícháme si zálivku z rýžového octa, oleje, medu, sojové omáčky a soli. Hotovu zálivku vlijeme k okurkám a cibulce a pořádně promícháme. Ochutnáme a dochutíme solí, medem, nebo rýžovým octem podle chuti.

3. orestujeme sezamová semínka
Sezamová semínka si krátce orestujeme na pánvi, aby se rozvinula jejich chuť.

4. přidáme semínka a chilli
Nakonec do salátu přidáme pokrájené chilli papričky a opražená sezamová semínka.

5. necháme vychladit a podáváme
Chladíme v lednici nejméně půl hodiny a podáváme.

tip Zkuste také přidat jemně nakrájenou červenou papriku nebo pár snítek čerstvého koriandru.

Dobrou chuť přeje Judit 🙂

     VYTISKNOUT RECEPT     

Okomentovat