Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny. Bude to řepa. Krásná červená řepa, která má příjemnou chuť, spoustu živin a hlavně nezaměnitelnou barvu, která na talíři vytváří doslova umělecké dílo. 🙂

Dnes si uděláme zahřívací veganskou polévku z pečené červené řepy, která nebude jen tak obyčejná, ale provoněná pomerančem, kardamomem a pečenou cizrnou. Zdá se vám ta kombinace neobvyklá? To tedy rozhodně je, ale chuť je prostě fantastická. 🙂 Takže hurá na to.


doba přípravy: 20 minut + 1 hodina pečení řepy  počet porcí: 6

Polévka z pečené červené řepy

ingredience

na polévku
• 650 g čerstvé syrové řepy
• 4 stroužky česneku
• 300 ml kokosového mléka
• 300-400 ml zeleninového vývaru
• šťáva a a kůra z jednoho pomeranče
• 1 červená cibule
• 1 lžička mleté skořice
• 1/2 lžičky mleté kurkumy
• 1 lžička mletého zázvoru
• 1/4 lžičky nadrceného zeleného kardamomu
• špetka mletého chilli
• čerstvě mletý pepř
• hrubozrnná mořská sůl
• olivový nebo kokosový olej

na pečenou cizrnu
• 1 hrnek předem uvařené nebo sterilované cizrny
• 2 lžíce koření tandoori masala
• 1 lžíce olivového oleje

postup

1. upečeme řepu
Řepu si omyjeme, i se slupkou pokrájíme na větší kusy a každý kus zvlášť zabalíme do alobalu s pár kapkami olivového oleje, špetkou soli a pepřem. Takto připravenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu. Řepa musí být upečená do měkka tak, aby se dala snadno rozmixovat. Upečenou řepu necháme trochu zchladnout, vyndáme ji z alobalu a každý kus zbavíme slupky. Poté ji nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.

2. připravíme si pečenou cizrnu
Uvařenou a scezenou cizrnu obalíme ve dvou lžících koření tandoori masala smíchaném s lžičkou olivového oleje. Obalenou cizrnu rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme cca 10 minut na 200°C. Pozor, aby se cizrna nespálila, během pečení ji můžeme prohrábnout.

3. základ na polévku
Připravíme si větší hrnec, ve kterém si na oleji osmahneme červenou cibulku nakrájenou nahrubo. Po pár minutkách přidáme pokrájený česnek a nakonec přidáme připravenou řepu, kterou společně s cibulkou a česnekem chvíli restujeme. Takto připravený základ zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla řepa ponořená. Krátce vše provaříme, aby se chutě spojily.

4. rozmixujeme a dochutíme
Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Do základu vlijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Vše krátce provaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Poté přidáme pomerančovou kůru a šťávu, rozdrcená zrníčka zeleného kardamomu, skořici, kurkumu, zázvor, špetku chilli a sůl i pepř podle chuti. Vše pořádně promícháme a minutku provaříme, aby se chutě spojily.

5. servírujeme
Hotovou polévku podáváme s pečenou cizrnou a zakápnutou kokosovým mlékem. Jako příloha se hodí křupavý celozrnný chlebík.

tipKokosové mléko lze nahradit i jiným rostlinným mlékem, popřípadě smetanou.

Dobrou chuť přeje Judit 🙂

     VYTISKNOUT RECEPT     

Polévka z pečené červené řepyPolévka z pečené červené řepyPolévka z pečené červené řepyPolévka z pečené červené řepy Polévka z pečené červené řepy Polévka z pečené červené řepy

Okomentovat