Český guláš s knedlíkem nebo s bramboráčky, to je oblíbená klasika. Co ale takhle zkusit trochu jinou lehce orientální verzi? Dušené hovězí inspirované africkou kuchyní se spoustou zeleniny, pikantním kořením a kokosovým mlékem je naprosto vynikající. A navíc trochu zahřeje v těch spíše jarně podzimních dnech, které teď máme za okny. 🙂

Jdeme na to!


 doba přípravy: 30 minut  doba dušení: nejméně 2 hodiny  počet porcí: cca 4-6

Beef stew aneb hovězí guláš na africký způsob

ingredience

• 700 g hovězího zadního
• 1 střední bílá cibule
• 2 větší rajčata
• 2 střední mrkve
• 3 střední brambory
• 2 menší hrnky čerstvého hlávkového zelí
• 1/2 žluté papriky
• 3 stroužky česneku
• cca 4 cm kus čerstvého zázvoru
• 4 lžíce rajčatového pyré
• 200-300 ml hovězího vývaru
• 200-250 ml kokosového mléka
• 2 lžíce kokosového oleje
• 2 lžíce koření garam masala
• 1 lžička sladké papriky
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 2 lžíce hladké mouky
• čerstvě mletý pepř
• sůl

servírujeme s 
• rýží basmati
• oblíbeným pečivem

postup

1. hurá na přípravy
Hovězí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Připravíme si všechnu zeleninu. Cibuli pokrájíme na hrubo, rajčata, brambory, papriku a zelí na větší kousky a mrkev na tlustá kolečka. Očistíme si česnek a zázvor. Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme.

2. opečeme maso
Hovězí maso obalíme v hladké mouce a zprudka osmahneme na kokosovém oleji. Maso smažíme postupně tak, aby mělo v hrnci dostatek místa kolem sebe. Pokud bychom tam dali všechno maso najednou, začalo by se dusit. A tak raději opékáme na etapy.

3. zeleninový základ
Když máme všechno maso opečené, jdeme na zeleninový základ. Do pánve, ze které nám zbyl výpek z masa, podle potřeby přidáme kokosový olej a postupně přidáváme a restujeme zeleninu. Začínáme zázvorem a česnekem, který necháme provonět. Potom cibulí, tu necháme zesklovatět a poté postupně přichází na řadu mrkev, brambor, paprika, zelí a nakonec rajčata. Mezi přidáním každé zeleniny základ promícháme a restujeme. Nakonec přidáme rajčatový protlak a promícháme.

4. jdeme na koření
Teď přidáme koření garam masala, papriku, skořici, pepř i sůl, promícháme, a nakonec přidáme orestované maso. Vše opět společně jemně promícháme a když máme vše hezky spojené, přilijeme kokosové mléko a vývar. Opět promícháme a vše necháme pomalu dusit pod pokličkou na mírnějším plameni.

5. hezky do měkka
V průběhu dušení guláš kontrolujeme a občas promícháme. Guláš dusíme do té doby, než je maso měkké, což u hovězího vždy záleží především na štěstí při výběru masa. 🙂 Trvá to však nejméně 2 hodiny.

6. dokončujeme 
Když máme maso měkké, odklopíme hrnec a dochutíme kořením, solí, pepřem a případně protlakem. V tuto chvíli také rozhodneme co s omáčkou. Pokud se nám zdá příliš řídká, necháme hrnec odklopený a ještě chvíli vaříme, než nám základ zhoustne. Pokud by se nám naopak zdálo, že máme omáčky málo, přidáme vývar a chvíli vše společně provaříme, aby se chutě spojily.

7. servírujeme
Nakonec ochutnáme, doladíme chutě a servírujeme s rýží basmati nebo oblíbeným pečivem. 🙂

tip

A co takhle verzi bez masa?

Vegetariánskou a zároveň veganskou verzi snadno připravíte vynecháním masa a masového vývaru. Vývar stačí nahradit zeleninovým a místo masa máme velkou spoustu zeleniny, která už v guláši sama o sobě je. Stačí jí jen přidat více. 🙂 Dušení je bez masa také výrazně rychlejší.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Beef stew aneb hovězí guláš na africký způsob Beef stew aneb hovězí guláš na africký způsob Beef stew aneb hovězí guláš na africký způsob Beef stew aneb hovězí guláš na africký způsob

Okomentovat