Český guláš s knedlíkem nebo s bramboráčky, to je oblíbená klasika. Co ale takhle zkusit trochu jinou lehce orientální verzi? Dušené hovězí inspirované africkou kuchyní se spoustou zeleniny, pikantním kořením a kokosovým mlékem je naprosto vynikající. A navíc trochu zahřeje v těch spíše jarně podzimních dnech, které teď máme za okny. 🙂
Jdeme na to!
• doba přípravy: 30 minut • doba dušení: nejméně 2 hodiny • počet porcí: cca 4-6
• 700 g hovězího zadního
• 1 střední bílá cibule
• 2 větší rajčata
• 2 střední mrkve
• 3 střední brambory
• 2 menší hrnky čerstvého hlávkového zelí
• 1/2 žluté papriky
• 3 stroužky česneku
• cca 4 cm kus čerstvého zázvoru
• 4 lžíce rajčatového pyré
• 200-300 ml hovězího vývaru
• 200-250 ml kokosového mléka
• 2 lžíce kokosového oleje
• 2 lžíce koření garam masala
• 1 lžička sladké papriky
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 2 lžíce hladké mouky
• čerstvě mletý pepř
• sůl
servírujeme s
• rýží basmati
• oblíbeným pečivem
1. hurá na přípravy
Hovězí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Připravíme si všechnu zeleninu. Cibuli pokrájíme na hrubo, rajčata, brambory, papriku a zelí na větší kousky a mrkev na tlustá kolečka. Očistíme si česnek a zázvor. Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme.
2. opečeme maso
Hovězí maso obalíme v hladké mouce a zprudka osmahneme na kokosovém oleji. Maso smažíme postupně tak, aby mělo v hrnci dostatek místa kolem sebe. Pokud bychom tam dali všechno maso najednou, začalo by se dusit. A tak raději opékáme na etapy.
3. zeleninový základ
Když máme všechno maso opečené, jdeme na zeleninový základ. Do pánve, ze které nám zbyl výpek z masa, podle potřeby přidáme kokosový olej a postupně přidáváme a restujeme zeleninu. Začínáme zázvorem a česnekem, který necháme provonět. Potom cibulí, tu necháme zesklovatět a poté postupně přichází na řadu mrkev, brambor, paprika, zelí a nakonec rajčata. Mezi přidáním každé zeleniny základ promícháme a restujeme. Nakonec přidáme rajčatový protlak a promícháme.
4. jdeme na koření
Teď přidáme koření garam masala, papriku, skořici, pepř i sůl, promícháme, a nakonec přidáme orestované maso. Vše opět společně jemně promícháme a když máme vše hezky spojené, přilijeme kokosové mléko a vývar. Opět promícháme a vše necháme pomalu dusit pod pokličkou na mírnějším plameni.
5. hezky do měkka
V průběhu dušení guláš kontrolujeme a občas promícháme. Guláš dusíme do té doby, než je maso měkké, což u hovězího vždy záleží především na štěstí při výběru masa. 🙂 Trvá to však nejméně 2 hodiny.
6. dokončujeme
Když máme maso měkké, odklopíme hrnec a dochutíme kořením, solí, pepřem a případně protlakem. V tuto chvíli také rozhodneme co s omáčkou. Pokud se nám zdá příliš řídká, necháme hrnec odklopený a ještě chvíli vaříme, než nám základ zhoustne. Pokud by se nám naopak zdálo, že máme omáčky málo, přidáme vývar a chvíli vše společně provaříme, aby se chutě spojily.
7. servírujeme
Nakonec ochutnáme, doladíme chutě a servírujeme s rýží basmati nebo oblíbeným pečivem. 🙂
A co takhle verzi bez masa?
Vegetariánskou a zároveň veganskou verzi snadno připravíte vynecháním masa a masového vývaru. Vývar stačí nahradit zeleninovým a místo masa máme velkou spoustu zeleniny, která už v guláši sama o sobě je. Stačí jí jen přidat více. 🙂 Dušení je bez masa také výrazně rychlejší.
Dobrou chuť přeje Judit
VYTISKNOUT RECEPT