Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce… k čemuž se vztahuje moje tušení, že to kvůli nim se IKEA stává místem s takovým množstvím lidí, že se tam nedá pohnout. 🙂 Pojďme si proto udělat domácí! Z kvalitního hovězího masa, bylinkami a křupavými pečenými bramborami. A z bufetového občerstvení bude rázem kulinářský zážitek s tak vynikající omáčkou, že by se dala pít brčkem.

A má to i další výhody… třeba, že kvůli masovým kuličkám už vám doma nepřibudou další vázičky, svíčky, polštářky a mističky, které si tak rádi kupujeme při návštěvě výše zmíněného obchodního řetězce. Což mi upřímně chybí a asi se tam vydám i tak. 🙂


doba přípravy: 1 hodina počet porcí: 4

ingredience

na masové kuličky
• 500 g mletého hovězího masa
• 1/2 střední bílé cibule
• 1 lžíce másla
• 1/4 šálku strouhanky
•1 vejce
• 1 lžíce na jemno nasekané petrželky
• 1/4 lžičky mletého nového koření
• 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
• 1/2 lžičky česnekový prášek
• 1 lžička soli
• čerstvě mletý pepř
• 2 lžíce olivového oleje

na smetanovou omáčku
• 4 lžíce másla
• 2 lžíce prosáté hladké mouky
• 400 ml hovězího vývaru
• 250 ml smetany
• 1 lžíce worchestrové omáčky
• 1 lžička dijonské hořčice
• sůl a pepř podle chuti

servírujeme s
• domácími hranolky nebo bramborovou kaší

postup

1. připravíme si směs na masové kuličky
Začneme cibulkou, kterou si nakrájíme na jemno a zpěníme ji na lžíci másla, aby změkla a dostala výraznější chuť. Cibulku necháme vychladnout a poté se pustíme do přípravy směsi na masové kuličky. Do větší mísy si dáme mleté hovězí maso, opečenou cibulku, strouhanku, vejce, petrželku, nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř. Všechny ingredience rukou zpracujeme jako na karbanátky a vytvarujeme cca 25 kuliček.

2. kuličky osmahneme
Do vetší pánve si dáme olivový olej a na silnějším plameni opečeme kuličky ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 4-5 minut. Kuličky můžeme opékat na dvou pánvích a nebo na etapy. Nikdy nesmíme dát všechny kuličky do jedné pánve, protože pak nemají prostor a začaly by se dusit ve vodě, kterou maso pustí. Opečené kuličky vyndáme z pánve a zakryjeme alobalem, aby byly teplé.

3. jde se na smetanovou omáčku
Do výpeku, který nám zbyl po masových kuličkách přidáme máslo, které na mírném ohni rozpustíme a pomalu do něj začneme přisypávat prosátou mouku (já ji do pánve prosypávám sítkem přímo). Stále mícháme a zhruba po minutce přidáme připravený vývar, smetanu, worchester a dijonskou hořčici. Omáčku přivedeme k varu na mírném ohni a za stálého míchání ji necháme zhoustnout. Nakonec ji dochutíme solí i pepřem a když jsme spokojeni, vrátíme do omáčky předem osmahnuté masové kuličky. Na mírném ohni vše krátce provaříme, aby se chutě spojily a máme hotovo.

4. servírujeme
Masové kuličky podáváme posypané petrželkou s domácími hranolky, nebo s bramborovou kaší.

tip

Vyzkoušejte k masovým kuličkám také vynikající pečené brambory. Recept najdete tady.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT