Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

váš nejzamilovanější recept

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce… k čemuž se vztahuje moje tušení, že to kvůli nim se IKEA stává místem s takovým množstvím lidí, že se tam nedá pohnout. Pojďme si proto udělat domácí! Z kvalitního hovězího masa, bylinkami a křupavými pečenými bramborami. A z bufetového občerstvení bude rázem kulinářský zážitek s tak vynikající omáčkou, že by se dala pít brčkem.

A má to i další výhody… třeba, že kvůli masovým kuličkám už vám doma nepřibudou další vázičky, svíčky, polštářky a mističky, které si tak rádi kupujeme při návštěvě výše zmíněného obchodního řetězce. Což mi upřímně chybí a asi se tam vydám i tak.

• doba přípravy: 1 hodina • počet porcí: 4

INGREDIENCE

na masové kuličky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1/2 střední bílé cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce na jemno nasekané petrželky
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky česnekový prášek
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

na smetanovou omáčku

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce prosáté hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 1 lžíce worchestrové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

k servírování

1PŘIPRAVÍME SMĚS NA MASOVÉ KULIČKY: Začneme cibulkou, kterou si nakrájíme na jemno a zpěníme ji na lžíci másla, aby změkla a dostala výraznější chuť. Cibulku necháme vychladnout a poté se pustíme do přípravy směsi na masové kuličky. Do větší mísy si dáme mleté hovězí maso, opečenou cibulku, strouhanku, vejce, petrželku, nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř. Všechny ingredience rukou zpracujeme jako na karbanátky a vytvarujeme cca 25 kuliček.

2KULIČKY OSMAHNEME: Do vetší pánve si dáme olivový olej a na silnějším plameni opečeme kuličky ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 4-5 minut. Kuličky můžeme opékat na dvou pánvích a nebo na etapy. Nikdy nesmíme dát všechny kuličky do jedné pánve, protože pak nemají prostor a začaly by se dusit ve vodě, kterou maso pustí. Opečené kuličky vyndáme z pánve a zakryjeme alobalem, aby byly teplé.

3JDE SE NA SMETANOVOU OMÁČKU: Do výpeku, který nám zbyl po masových kuličkách přidáme máslo, které na mírném ohni rozpustíme a pomalu do něj začneme přisypávat prosátou mouku (já ji do pánve prosypávám sítkem přímo). Stále mícháme a zhruba po minutce přidáme připravený vývar, smetanu, worchester a dijonskou hořčici. Omáčku přivedeme k varu na mírném ohni a za stálého míchání ji necháme zhoustnout. Nakonec ji dochutíme solí i pepřem a když jsme spokojeni, vrátíme do omáčky předem osmahnuté masové kuličky. Na mírném ohni vše krátce provaříme, aby se chutě spojily a máme hotovo.

4SERVÍRUJEME: Masové kuličky podáváme posypané petrželkou s domácími hranolky, nebo s bramborovou kaší.

TIPY

Vyzkoušejte k masovým kuličkám také vynikající pečené brambory. Recept najdete tady.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování