Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

váš nejzamilovanější recept

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce… k čemuž se vztahuje moje tušení, že to kvůli nim se IKEA stává místem s takovým množstvím lidí, že se tam nedá pohnout. Pojďme si proto udělat domácí! Z kvalitního hovězího masa, bylinkami a křupavými pečenými bramborami. A z bufetového občerstvení bude rázem kulinářský zážitek s tak vynikající omáčkou, že by se dala pít brčkem.

A má to i další výhody… třeba, že kvůli masovým kuličkám už vám doma nepřibudou další vázičky, svíčky, polštářky a mističky, které si tak rádi kupujeme při návštěvě výše zmíněného obchodního řetězce. Což mi upřímně chybí a asi se tam vydám i tak.

• doba přípravy: 1 hodina • počet porcí: 4

INGREDIENCE

na masové kuličky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1/2 střední bílé cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce na jemno nasekané petrželky
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky česnekový prášek
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

na smetanovou omáčku

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce prosáté hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 1 lžíce worchestrové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

k servírování

1PŘIPRAVÍME SMĚS NA MASOVÉ KULIČKY: Začneme cibulkou, kterou si nakrájíme na jemno a zpěníme ji na lžíci másla, aby změkla a dostala výraznější chuť. Cibulku necháme vychladnout a poté se pustíme do přípravy směsi na masové kuličky. Do větší mísy si dáme mleté hovězí maso, opečenou cibulku, strouhanku, vejce, petrželku, nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř. Všechny ingredience rukou zpracujeme jako na karbanátky a vytvarujeme cca 25 kuliček.

2KULIČKY OSMAHNEME: Do vetší pánve si dáme olivový olej a na silnějším plameni opečeme kuličky ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 4-5 minut. Kuličky můžeme opékat na dvou pánvích a nebo na etapy. Nikdy nesmíme dát všechny kuličky do jedné pánve, protože pak nemají prostor a začaly by se dusit ve vodě, kterou maso pustí. Opečené kuličky vyndáme z pánve a zakryjeme alobalem, aby byly teplé.

3JDE SE NA SMETANOVOU OMÁČKU: Do výpeku, který nám zbyl po masových kuličkách přidáme máslo, které na mírném ohni rozpustíme a pomalu do něj začneme přisypávat prosátou mouku (já ji do pánve prosypávám sítkem přímo). Stále mícháme a zhruba po minutce přidáme připravený vývar, smetanu, worchester a dijonskou hořčici. Omáčku přivedeme k varu na mírném ohni a za stálého míchání ji necháme zhoustnout. Nakonec ji dochutíme solí i pepřem a když jsme spokojeni, vrátíme do omáčky předem osmahnuté masové kuličky. Na mírném ohni vše krátce provaříme, aby se chutě spojily a máme hotovo.

4SERVÍRUJEME: Masové kuličky podáváme posypané petrželkou s domácími hranolky, nebo s bramborovou kaší.

TIPY

Vyzkoušejte k masovým kuličkám také vynikající pečené brambory. Recept najdete tady.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Domácí baklava s vlašskými ořechy

Loni jsme na chatě měli takovou nadílku vlašských ořechů, že je zpracovávám až doteď. A jedním z receptů, ve kterém mají vlašáky...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Asijský okurkový salát se sezamovými semínky

Tak my už to v Indonésii pomalu balíme a zítra letíme zpět do Jakarty, kde máme dva poslední dny z naší pěti...

Cestování

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...

Doprava ve Vietnamu: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

Rozhodli jste se pro Vietnam, nebo jinou asijskou zemi a stále váháte, jakým způsobem cestovat? Asi vás moc nepřekvapí, když napíšu, že...

Hotovo, zabaleno, letíme do Vietnamu

V minulém článku jsme si trochu úsměvně přiblížili způsoby cestování a teď mám pro vás první vyprávění z naší první cesty do...