Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

váš nejzamilovanější recept

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce… k čemuž se vztahuje moje tušení, že to kvůli nim se IKEA stává místem s takovým množstvím lidí, že se tam nedá pohnout. Pojďme si proto udělat domácí! Z kvalitního hovězího masa, bylinkami a křupavými pečenými bramborami. A z bufetového občerstvení bude rázem kulinářský zážitek s tak vynikající omáčkou, že by se dala pít brčkem.

A má to i další výhody… třeba, že kvůli masovým kuličkám už vám doma nepřibudou další vázičky, svíčky, polštářky a mističky, které si tak rádi kupujeme při návštěvě výše zmíněného obchodního řetězce. Což mi upřímně chybí a asi se tam vydám i tak.

• doba přípravy: 1 hodina • počet porcí: 4

INGREDIENCE

na masové kuličky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1/2 střední bílé cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce na jemno nasekané petrželky
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky česnekový prášek
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

na smetanovou omáčku

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce prosáté hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 1 lžíce worchestrové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

k servírování

1PŘIPRAVÍME SMĚS NA MASOVÉ KULIČKY: Začneme cibulkou, kterou si nakrájíme na jemno a zpěníme ji na lžíci másla, aby změkla a dostala výraznější chuť. Cibulku necháme vychladnout a poté se pustíme do přípravy směsi na masové kuličky. Do větší mísy si dáme mleté hovězí maso, opečenou cibulku, strouhanku, vejce, petrželku, nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř. Všechny ingredience rukou zpracujeme jako na karbanátky a vytvarujeme cca 25 kuliček.

2KULIČKY OSMAHNEME: Do vetší pánve si dáme olivový olej a na silnějším plameni opečeme kuličky ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 4-5 minut. Kuličky můžeme opékat na dvou pánvích a nebo na etapy. Nikdy nesmíme dát všechny kuličky do jedné pánve, protože pak nemají prostor a začaly by se dusit ve vodě, kterou maso pustí. Opečené kuličky vyndáme z pánve a zakryjeme alobalem, aby byly teplé.

3JDE SE NA SMETANOVOU OMÁČKU: Do výpeku, který nám zbyl po masových kuličkách přidáme máslo, které na mírném ohni rozpustíme a pomalu do něj začneme přisypávat prosátou mouku (já ji do pánve prosypávám sítkem přímo). Stále mícháme a zhruba po minutce přidáme připravený vývar, smetanu, worchester a dijonskou hořčici. Omáčku přivedeme k varu na mírném ohni a za stálého míchání ji necháme zhoustnout. Nakonec ji dochutíme solí i pepřem a když jsme spokojeni, vrátíme do omáčky předem osmahnuté masové kuličky. Na mírném ohni vše krátce provaříme, aby se chutě spojily a máme hotovo.

4SERVÍRUJEME: Masové kuličky podáváme posypané petrželkou s domácími hranolky, nebo s bramborovou kaší.

TIPY

Vyzkoušejte k masovým kuličkám také vynikající pečené brambory. Recept najdete tady.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Mexický fazolový salát s avokádem

Když je léto v plném proudu je čas na další pořádně vychlazený recept, protože těch není nikdy dost. 🙂 Salátek se spoustou...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Cestování

Jak jsme se vydali do Indonésie

Když jsme v loni v podvečer seděli na srílanské pláži, zrodil se nám v hlavě plán, že bychom si chtěli vyzkoušet život...

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.