Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce… k čemuž se vztahuje moje myšlenka, že i kvůli nim se IKEA stává místem s takovým množstvím lidí, že se tam nedá pohnout. Pojďme si proto udělat domácí. S kvalitním masem, bylinkami a křupavými pečenými bramborami. A z bufetového občerstvení bude rázem kulinářský zážitek s tak vynikající omáčkou, že vám dojdou slova.
A má to i další výhody… třeba, že kvůli masovým kuličkám už vám doma nepřibudou další vázičky, svíčky, polštářky a mističky, které si tak rádi kupujeme při návštěvě výše zmíněného obchodního řetězce. 🙂
• doba přípravy: 1 hodina • počet porcí: 4
INGREDIENCE
na masové kuličky
- 500 g hovězího masa (ideálně doma nebo u řezníka namletého)
- 1/2 střední bílé cibule
- 1/4 šálku strouhanky
- 1 vejce
- malá hrst čerstvé zelené petrželky
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- čerstvě mletý pepř
- cca 1 lžičku soli
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
na smetanovou omáčku
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 250 ml smetany
- 1 lžíce worchestrové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
k servírování
- domácí hranolky, pečené brambůrky a nebo bramborová kaše
- čerstvá zelená petrželka
- brusinky
TIPY
POZOR NA OPÉKÁNÍ
Nikdy neopékáme všechno maso najednou, začalo by se dusit a bylo by tuhé. Opékáme na etapy a to ze všech stran tak, aby byl každý kousek na povrchu zlatavý.
1SMĚS NA MASOVÉ KULIČKY: Cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme ji na lžíci másla, necháme vychladnout. Do větší mísy dáme maso, opečenou cibuli, strouhanku, vejce, na jemno nakrájenou petrželku a koření (nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř). Všechny ingredience jemně propracujeme rukou dohromady a vytvarujeme cca 25 kuliček o velikosti menšího golfového míčku.
2POSTUPNĚ PEČEME: Do vetší pánve dáme olej a zprudka opečeme kuličky ze všech stran dozlatova. Opečené kuličky vyndáme z pánve a zakryjeme alobalem. Tip: Během pečení musí být mezi kuličkami prostor. Pokud bychom dali péct všechny kuličky najednou vedle sebe, maso pustí příliš šťávy a vše se nám začne dusit a ne opékat.
3SMETANOVÁ OMÁČKA: Do výpeku v pánvi přidáme máslo, které na mírném ohni rozpustíme a pomalu do něj začneme přes sítko přisypávat mouku. Stále mícháme a zhruba po minutce přidáme vývar, smetanu, worchester a hořčici. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu, necháme ji zhoustnout a finálně dochutíme solí a pepřem. Nakonec dáme do omáčky masové kuličky a vše společně krátce prohřejeme.
4SERVÍRUJEME: Masové kuličky podáváme posypané čerstvou petrželkou s domácími hranolkami, pečenými brambůrky a nebo bramborovou kaší.
Dobrou chuť přeje Judit
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky! :-K
Děkuji 🙂