Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka je grunt, uděláme si jich v říjnu hned několik! A dnes začneme klasickou kukuřičnou polévkou inspirovanou Amerikou. Polévkou, která je plná chutné kukuřice, voňavého koření a křupavé slaninky, která všemu dodá krásně uzený nádech.
Takže jdeme na to. Hotová je raz dva.
• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 6
• 800 g kukuřice (mrazená nebo čerstvá zrna)
• 400 g brambor
• 2 větší bílé cibule
• 150 g anglické slaniny (vcelku nebo plátky) + pár kousků k podávání
• cca 1 litr zeleninového vývaru
• 2 lžičky sušeného tymiánu
• lžička a půl kurkumy
• 1 velký stroužek česneku
• olivový olej
• čerstvě mletý pepř
• sůl
servírujeme s
čerstvou jarní cibulkou, křupavým chlebem a orestovanou slaninou
1. připravíme si ingredience a restujeme
Cibulku pokrájíme nahrubo, slaninu na kousky a oloupané brambory na kostičky.
2. základ na polévku
Do většího hrnce dáme olivový olej a na mírném ohni zpěníme cibuli. Po chvíli přidáme slaninu a několik minut restujeme a mícháme, dokud se slanina neopeče a cibule nezačne zlátnout. Přidáme nakrájené brambory a kukuřici, promícháme a vše chvíli restujeme.
3. přidáme vývar a vaříme
Vše zalijeme cca 1 litrem zeleninového vývaru a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut, dokud nejsou brambory zcela měkké.
4. ochutíme a mixujeme
Když jsou brambory měkké, přidáme prolisovaný česnek, tymián, kurkumu, sůl a pepř. Poté polévku rozmixujeme téměř do hladka, vůbec není na škodu, když v ní zůstane něco k zakousnutí. 🙂 Doladíme hustotu vývarem a finálně dochutíme solí, pepřem a česnekem.
5. servírujeme
Hotovou polévku servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou, opraženou slaninkou a čerstvým chlebem.
Dobrou chuť přeje Judit 🙂
VYTISKNOUT RECEPT