Vynikající pikantní omáčka, která doplní nejen klasické enchiladas, ale i další mexická jídla od burrita až po polévky. Patří k nejzákladnějším receptům mexické kuchyně a existuje na ní mnoho variant, které se nejčastěji liší v použití rajčat. Můj nejoblíbenější recept je s jemnou rajčatovou chutí a tónem hořké čokolády, kterou v mexické kuchyni ráda používám. Čokoláda si krásně rozumí s chilli a dokáže rozvinout chuť celého jídla.

Tady je recept. 🙂


doba přípravy: 30 minut uchovávání: ve vzduchotěsné nádobě až týden

Červená enchiladas omáčka.Červená enchiladas omáčka.

ingredience• 3 lžíce slunečnicového oleje
• 2 lžíce hladké mouky
• půl šálku rajčatového pyré
• 1 šálek kuřecího vývaru (může být i zeleninový)
• 3 lžíce mletého chilli
• 1 lžička drceného římského kmínu
• 1 lžička sušeného česneku
• 1 lžička sušené cibule
• 1/2 lžičky oregána
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• 3 kostičky hořké čokolády

postup

1. připravíme si základ
V hrnci rozehřejeme slunečnicový olej na středním plameni a pomalu vsypeme hladkou mouku, zhruba minutku mícháme a poté přidáme rajčatové pyré. Opět promícháme a přidáme chilli, sušený česnek, cibuli, římský kmín, oregáno, špetku soli a pepře.

2. provaříme a přidáme vývar
Necháme minutku provařit a začneme postupně přilévat vývar. Vždy když se trochu vyvaří, přilijeme další. Opakujeme, dokud nespotřebujeme celý šálek vývaru a omáčka není hezky zredukovaná. Celý proces vaření s vývarem trvá 10 až 15 minut. Neustále mícháme.

3. dochutíme a je hotovo
Nakonec přidáme nasekanou hořkou čokoládu a necháme rozpustit, případně dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku můžeme skladovat v lednici až týden, stačí mít vzduchotěsnou nádobu. 🙂

4. servírujeme
Enchiladas omáčka je vynikající ke všem mexickým jídlům i do polévek. Vyzkoušejte ji přidat třeba do husté mexické polévky s fazolemi a chedarem.

A jaký je váš nejoblíbenější recept s enchiladas omáčkou? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Červená enchiladas omáčka

Okomentovat