Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají, slepují vosí hnízda a užívají si předvánoční čas. Já mám tuhle atmosféru moc ráda, ale na vánoční cukroví jsem nikdy moc nebyla (tedy kromě babiččiných vanilkových rohlíčků). ♥
Na co ale nedám poslední dva roky dopustit jsou domácí čokoládové lanýže alias truffles. Protože ta lahodná chuť jemné čokolády rozpouštějící se na jazyku dostane opravdu každého. A proto se objevují nejen na vánočním stole, ale i pod vánočním stromečkem jako ručně vyráběný dárek. Hotové jsou za pár chvil a kupovaným se nevyrovnají ani náhodou.
Letos jsem se pustila do tří variací a právě o ty se s vámi chci podělit. Nepotřebujeme k tomu skoro nic jiného než čokoládu a asi 10-15 minut trpělivosti s válením kuliček. A hlavní zásada? Vybírejte čokoládu, která vám sama o sobě chutná, protože její chuť je zásadní. 🙂
• doba přípravy: 20 minut + válení kuliček • doba chlazení: 8 hodin • počet kusů: cca 20 lanýžů na 200 g čokolády
Truffles z hořké čokolády s pomerančem a kardamomem
• 200 g hořké čokolády
• 120 ml smetany
• 1 lžička čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
• 1 lžíce pomerančové šťávy
• 4 tobolky zeleného kardamomu
• kakao holandského typu na obalení
1. příprava čokoládové ganache
Čokoládu pokrájíme na menší kousky a přendáme ji do misky. Na mírném ohni přivedeme k varu připravenou smetanu a hned jak se začne vařit, nalijeme ji na čokoládu. Když vidíme, že čokoláda povolila a rozpustila se, vymícháme ze směsi hladký čokoládový krém.
2. ochutíme
Do čokoládové směsi přidáme pomerančovou kůru a šťávu. V hmoždíři si podrtíme tobolky kardamomu, ze kterých vyndáme semínka a následně je opět v hmoždíři rozdrtíme na jemno a přidáme do čokoládové směsi.
3. promícháme a necháme vychladnout
Vše pořádně promícháme, aby nám opět vznikl hladký čokoládový krém. Krém necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté jej dáme do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc), aby čokoláda zatuhla a šly z ní dobře vytvářet kuličky.
4. jdeme na kuličky
Zchladlou čokoládu dlabeme lžičkou a tvarujeme pomocí rukou do kuliček, které následně obalíme v holandském kakau. Hotové pralinky dáme opět vychladnout do lednice.
VYTISKNOUT RECEPT
Truffles z mléčné čokolády s brandy a chilli
• 200 g mléčné čokolády
• 100 ml smetany
• 1 lžíce brandy (nebo rumu)
• půl lžičky mletého chilli
• kakao holandského typu na obalení
1. příprava čokoládové ganache
Čokoládu pokrájíme na menší kousky a přendáme ji do misky. Na mírném ohni přivedeme k varu připravenou smetanu a hned jak se začne vařit, nalijeme ji na čokoládu. Když vidíme, že čokoláda povolila a rozpustila se, vymícháme ze směsi hladký čokoládový krém.
2. ochutíme
Do čokoládové směsi přidáme 1 lžíci brandy nebo rumu a mleté chilli.
3. promícháme a necháme vychladnout
Vše pořádně promícháme, aby nám opět vznikl hladký čokoládový krém. Krém necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté jej dáme do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc), aby čokoláda zatuhla a šly z ní dobře vytvářet kuličky.
4. jdeme na kuličky
Zchladlou čokoládu dlabeme lžičkou a tvarujeme pomocí rukou do kuliček, které následně obalíme v holandském kakau. Hotové pralinky dáme opět vychladnout do lednice.
VYTISKNOUT RECEPT
Limetkové truffles z bílé čokolády
• 200 g bílé čokolády
• 80 ml smetany
• 2 lžičky limetkové kůry
• 1 lžíce limetové šťávy
• moučkový cukr na obalení
1. příprava čokoládové ganache
Čokoládu pokrájíme na menší kousky a přendáme ji do misky. Na mírném ohni přivedeme k varu připravenou smetanu a hned jak se začne vařit, nalijeme ji na čokoládu. Když vidíme, že čokoláda povolila a rozpustila se, vymícháme ze směsi hladký čokoládový krém.
2. ochutíme
Do čokoládové směsi přidáme limetkovou kůru a šťávu.
3. promícháme a necháme vychladnout
Vše pořádně promícháme, aby nám opět vznikl hladký čokoládový krém. Krém necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté jej dáme do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc), aby čokoláda zatuhla a šly z ní dobře vytvářet kuličky.
4. jdeme na kuličky
Zchladlou čokoládu dlabeme lžičkou a tvarujeme pomocí rukou do kuliček, které následně obalíme v moučkovém cukru. Hotové pralinky dáme opět vychladnout do lednice.
VYTISKNOUT RECEPT
Možná se ptáte, proč je u každé čokolády jiný poměr smetany. Je to pouze kvůli tomu, že hořká čokoláda obsahuje méně tuku, než mléčná a mléčná zase méně tuku, než bílá. Kdybychom přidali stejný poměr smetany do všech druhů čokolád, měli bychom hořkou čokoládu příliš tuhou a bílou téměř netvarovatelnou. 🙂 Osobní zkušenost.
Čokoládové pralinky doporučuji vytvářet v gumových rukavičkách, které tolik nepřenášejí teplo z rukou. Čokoláda má totiž tendenci se velice rychle rozpouštět, což komplikuje práci. Pokud nemáte po ruce gumové rukavice, chlaďte si ruce v ledové vodě, vydrží to sice jen chvíli, ale funguje to.
A jaké druhy pralinek máte rádi vy? 🙂
Dobrou chuť přeje Judit
Když nemám kardamon můžu ho něčím nahradit?A čím? Dekuji
Dobrý den,
kardamom se dá samozřejmě vynechat a zůstanou jen pralinky s pomerančem, které jsou také vynikající 🙂 nebudou to ale už pak kardamomové pralinky, protože chuť tohoto koření je velmi specifická a nedá se ničím nahradit. Můžete ale vyzkoušet i další jiné varianty bez kardamomu, fantazii se meze nekladou 🙂 K hořké čokoládě se také skvěle hodí chilli, kapka šampaňského, nebo nějakého likéru a rumu, nebo třeba káva. Přeji krásný den, Judita