Ani ty nejlepší domácí nachos nejsou dokonalé bez pořádné salsy. Dnes si uděláme jednu z těch nejznámějších a to pravou mexickou z čerstvých rajčat. Tahle salsa je vynikající nejen k nachos a dalším mexickým jídlům, ale i k pečenému a grilovanému masu.

Hlavní jsou chutná rajčata

Recept je velmi jednoduchý, založený na pár ingrediencích. Opravdu dobrou salsu ale uděláte pouze z kvalitních rajčátek. Některá rajčata, která jsou k dostání v běžných prodejnách, bývají světlá bez chuti i vůně. Z takových to nikdy nebude to pravé rajčatové, protože u salsy je hlavní právě čerstvá rajčatová chuť. Pokud máte možnost, sáhněte tedy po domácích, která jsou nezaměnitelná. Kam chodíte pro čerstvá rajčata vy? Pěstujete si svoje, nebo máte vytipovaný obchůdek? 🙂


doba přípravy: 10 minut doba chlazení: 1 hodina  počet porcí: 2

Domácí rajčatová salsa

ingredience

• 6 středně velkých rajčat
• 1 středně velká červená cibule
• 1 šalotka
• 1 limeta
• 2-3 stroužky česneku
• 1 čerstvá nebo sušená chilli paprička
• svazek čerstvého koriandru
• špetka mletého římského kmínu
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• olivový olej

Domácí rajčatová salsa

postup

1. nakrájíme si ingredience
Omytá rajčata, cibuli a šalotku nakrájíme na jemno a smícháme s jemně nasekaným koriandrem.

2. ochutíme
Zakápneme limetovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přidáme prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a pokrájenou chilli papričku.

3. vychladíme a servírujeme
Připravenou salsu dáme nejméně na hodinu do lednice, aby se rozležela. Servírujeme s oblíbenými nachos, k mexickým jídlům nebo k masu jako dip.

tip

Zkuste na salsu použít různé druhy rajčat, krásně bude vypadat ze žlutých, oranžových, zelených i černých rajčat.

další varianty

Jemná salsa

Pokud máte rádi salsu opravdu jemnou, můžete rajčata před krájením spařit horkou vodou a zbavit slupky, nebo všechny ingredience společně lehce rozmixovat. S mixérem buďte opatrní, v salse by měly být znát kousky zeleniny.

Pečená rajčatová salsa

Pokud máte po ruce cherry rajčátka, vyzkoušejte netradiční pečenou rajčatovou salsu.
Na olivovém oleji orestujte pokrájenou cibulku, česnek a cherry rajčata. Když se slupka rajčat začne lehce krabatit, nechte směs vychladnout a poté přijdete zbylé ingredience, které jsou stejné jako v základním receptu. Směs lehce rozmixujte a nakonec přidejte kukuřici. Tip: Pro zajímavou chuť zkuste přidat půl lžičky kakaa.

A nebyla by to pořádná salsa bez nachos. Vyzkoušejte rychlé nachos z tortilly na několik způsobů.

Jakou salsu máte nejradši vy? Pokud máte nějaký zajímavý recept, šup s ním do komentářů.

Dobrou chuť přeje Judit 🙂

     VYTISKNOUT RECEPT     

Domácí rajčatová salsa

Rychlé nachos z tortilly

Okomentovat