Ani ty nejlepší domácí nachos nejsou dokonalé bez pořádné salsy. Dnes si uděláme jednu z těch nejznámějších a to pravou mexickou z čerstvých rajčat. Tahle salsa je vynikající nejen k nachos a dalším mexickým jídlům, ale i k pečenému a grilovanému masu.
Hlavní jsou chutná rajčata
Recept je velmi jednoduchý, založený na pár ingrediencích. Opravdu dobrou salsu ale uděláte pouze z kvalitních rajčátek. Některá rajčata, která jsou k dostání v běžných prodejnách, bývají světlá bez chuti i vůně. Z takových to nikdy nebude to pravé rajčatové, protože u salsy je hlavní právě čerstvá rajčatová chuť. Pokud máte možnost, sáhněte tedy po domácích, která jsou nezaměnitelná. Kam chodíte pro čerstvá rajčata vy? Pěstujete si svoje, nebo máte vytipovaný obchůdek? 🙂
• doba přípravy: 10 minut • doba chlazení: 1 hodina • počet porcí: 2
• 6 středně velkých rajčat
• 1 středně velká červená cibule
• 1 šalotka
• 1 limeta
• 2-3 stroužky česneku
• 1 čerstvá nebo sušená chilli paprička
• svazek čerstvého koriandru
• špetka mletého římského kmínu
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• olivový olej
1. nakrájíme si ingredience
Omytá rajčata, cibuli a šalotku nakrájíme na jemno a smícháme s jemně nasekaným koriandrem.
2. ochutíme
Zakápneme limetovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přidáme prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a pokrájenou chilli papričku.
3. vychladíme a servírujeme
Připravenou salsu dáme nejméně na hodinu do lednice, aby se rozležela. Servírujeme s oblíbenými nachos, k mexickým jídlům nebo k masu jako dip.
Zkuste na salsu použít různé druhy rajčat, krásně bude vypadat ze žlutých, oranžových, zelených i černých rajčat.
Jemná salsa
Pokud máte rádi salsu opravdu jemnou, můžete rajčata před krájením spařit horkou vodou a zbavit slupky, nebo všechny ingredience společně lehce rozmixovat. S mixérem buďte opatrní, v salse by měly být znát kousky zeleniny.
Pečená rajčatová salsa
Pokud máte po ruce cherry rajčátka, vyzkoušejte netradiční pečenou rajčatovou salsu.
Na olivovém oleji orestujte pokrájenou cibulku, česnek a cherry rajčata. Když se slupka rajčat začne lehce krabatit, nechte směs vychladnout a poté přijdete zbylé ingredience, které jsou stejné jako v základním receptu. Směs lehce rozmixujte a nakonec přidejte kukuřici. Tip: Pro zajímavou chuť zkuste přidat půl lžičky kakaa.
A nebyla by to pořádná salsa bez nachos. Vyzkoušejte rychlé nachos z tortilly na několik způsobů.
Jakou salsu máte nejradši vy? Pokud máte nějaký zajímavý recept, šup s ním do komentářů.
Dobrou chuť přeje Judit 🙂