Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava je hračka a zmrazit a rozmixovat můžete skoro každé ovoce. Dnes si ale připravíme jednu z nejoblíbenějších a nejtradičnějších zmrzlin vůbec. Pravou vanilkovou z poctivé smetany a vajíček. A navíc bez zmrzlinovače, takže si ji může připravit opravdu každý. 🙂


doba přípravy: 1 hodina doba mrazení: 8 hodin  počet porcí: 8

domaci_vanilkova_zmrzlina_09

ingredience

• 500 ml smetany ke šlehání 31%
• 250 ml plnotučného mléka
• 6 žloutků
• vanilkový lusk
• 160 g cukru krystal
• 2 vanilkové cukry
• špetka soli

postup

1. svaříme smetanu a mléko
Do hrnce dáme všechnu smetanu i mléko, rozřízneme vanilkový lusk a vyškrabeme z něj dužinu. Dužinu i lusk dáme přidáme ke smetaně s mlékem a vše začneme pomalu vařit na mírném plameni. Stále mícháme a když se začne směs vařit, mícháme ještě minutku a poté odstavíme.

2. vanilku musíme vylouhovat
Svařené mléko se smetanou odstavíme z plamene a necháme v něm louhovat vanilku minimálně dalších 30 minut. Vanilka potřebuje čas, aby pustila chuť.

3. připravíme žloutkovou směs
Mezitím si pomocí mixéru vyšleháme žloutky s cukrem i vanilkovým cukrem. Hotovo je, když se směs začne měnit v hladký žloutkový krém (trvá to několik minut).

4. přecedíme smetanovou směs
Když máme vanilku vylouhovanou, přecedíme smetanovou směs přes jemné síto, abychom se zbavili velkých kusů vanilky a lusku. Získáme tak čistou vanilkovou směs, kterou opět trochu přihřejeme za stálého míchání. Nevaříme, teplota by měla být zhruba taková, abychom ve směsi v klidu udrželi prst.

5. smetanovou směs spojíme se žloutkovou
Zahřátou vanilkovou smetanu začneme pomalinku lít do připravené žloutkové směsi. Stále během toho jemně mícháme, aby se nám žloutky nesrazily. Když tyto dvě směsi spojíme, přelijeme je do čistého hrnce a opět ohříváme za stálého míchání, dokud směs lehce nezhoustne. Hotovo máme, když je směs lehce pěnová a drží na měchačce. Je to takový řídký puding a opět nevaříme.

6. chladíme a mícháme 
Hotovu směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přelijeme do krabičky, ve které ji budeme mrazit. Dáme ji do mrazáku a každou hodinku až dvě ji pořádně promícháme, aby byla hezky jemná a krémová. Míchání opakujeme 3-5 x a poté ji necháme zmrazit úplně. Pravidelné míchání nahrazuje práci zmrzlinovače.

7. servírujeme
Vanilkovou zmrzlinu podáváme samotnou, nebo s oblíbeným ovocem. Co takhle proslulá kombinace horké maliny a zmrzlina? 🙂

A jakou zmrzlinu děláte doma vy? Máte zmrzlinovač? Nebo jste zůstali u ruční práce. 🙂 Pište do komentářů.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

domaci_vanilkova_zmrzlina domaci_vanilkova_zmrzlina_03 domaci_vanilkova_zmrzlina_04 domaci_vanilkova_zmrzlina_10

2 komentáře

Okomentovat