Jak se blíží podzim, regály obchodů se zase začínají plnit mými oblíbenými oranžovými dýněmi. Ani nevím, kolikrát jsem sem psala o tom, jak jsem do dýní zamilovaná. Takže, když jich začíná být všude nespočet, když vidím, kolik druhů se dá sehnat, když si pak jeden ten velký oranžový lampionek odnáším a pak doma krájím a vydlabávám semínka, je to pro mě takový ceremoniál. Upřímně se někdy divím, že si nechala Popelka přeměnit dýni na kočár za záměrem ulovit prince. 🙂 Já osobně bych si nechala dýni a utíkala bych z ní udělat polévku, cheesecake, koláč, salát, nebo bych si ji dala jen tak, pečenou.
Mám podzim ráda, je to čas, kdy se vše začne barvit překrásnými vřesy, sušenými klasy kukuřice, obilím a senem… tohle jsou věci, které zbožňuji. Ze všeho bych hned vytvářela dekoraci. Z obilných klasů bych si udělala kytku, svázala ji kuchyňským špagátkem a dala do postaršího keramického džbánku. Džbánek bych umístila doprostřed dřevěného stolu a hned vedle bych položila talíř s dýňovým koláčem. A kdykoliv bych si šla uďobnout trošku z té sladkou dýní nasáklé, oříškovo skořicové drobenky, všimla bych si, jak je to obilí zlatavé a jak je ten podzim nádherný a živý. 🙂
A když budete mít chvilku a do klína vám skočí oranžová dýňová kráska, upečte si můj dýňový cheesecake s mandlemi a hořkou čokoládou.
• doba přípravy: 1 hodina • doba pečení: 45 minut • doba chlazení: 8 hodin • počet porcí: 8-10
• 150 g oblíbených kakaových sušenek (já používám Derby)
• 50 g másla
• 450 g dýně Hokkaido
• 400 g čerstvého sýru
• 150 g cukr
• 3 vejce
• 2 lžíce kukuřičného škrobu
• pár kapek vanilkové esence
servírujeme s
• hrstkou pokrájených mandlí
• nastrouhanou hořkou čokoládou
1. připravíme si dýni
Dýni rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a oloupeme ji. Dužinu pokrájíme na kostky, které uvaříme doměkka. Poté scedíme a rozmixujeme na pyré, které necháme vychladit. Dýňové pyré můžeme mít připraveno i dopředu a pak ho jen vytáhnout a začít připravovat. 🙂
2. rozdrtíme si sušenky
Sušenky nadrtíme na jemno a spolu s máslem z nich vytvoříme těstíčko, které prsty napěchujeme na dno formy.
3. připravíme krém a pečeme
Do vychladlého pyré zašleháme vejce, vanilku, cukr, škrob a následně jemnými tahy vmícháme také čerstvý sýr. Můžeme přidat trochu mandliček, nebo, kdo chce extra podzimní verzi, může ochutit i skořicí a muškátovým oříškem. Hotovou směs vlijeme na krustu, trochu uhladíme, párkrát bouchneme s formou o stůl, aby vyprchaly vzduchové bublinky a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C cca na 45 minut.
4. když máme upečeno neotvíráme troubu
Po upečení necháme cheesecake stále v troubě s pootevřenými dvířky minimálně hodinku. Cheesecake v této fázi vypadá nedopečený, což je správně. Krém zatuhne až chlazením. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dáme přes noc do lednice, aby zatuhl.
5. servírujeme
Vychlazený cheesecake zdobíme pokrájenými mandlemi a nastrouhanou hořkou čokoládou.
Ať Vám chutná …
Ochutnejte i další vynikající cheesecaky.
Barborka ♥
VYTISKNOUT RECEPT