Že vám ve škole nikdy nechutnaly luštěniny? Čočku, cizrnu i fazole obcházíte obloukem? Vyzkoušejte je jinak. Tak, jak je dělají opravdoví mistři. Indové. 🙂 

Indická kuchyně. Moje nej nej nej nejoblíbenější kuchyně ze všech, co jsem zatím ochutnala. Voňavé koření, krémové omáčky a exotické chutě, kterých se snad nedá přejíst. Omáčky indické kuchyně jsou tak výborné, že můžu s klidem říci „nechybí mi maso“. Na indické kuchyni je nejkrásnější, že si svoje najde masožravec, vegetarián i vegan a všichni si pochutnají. No která jiná kuchyně tohle nabízí? 🙂

Vybrat ale jedno jídlo, které mám v indické kuchyni nejraději, to je teda oříšek. Možná že voňavou oříškovou kormu, nebo spíš krémovou tikka masalu? No kdo ví. Nemůžu se nabažit všeho od plněných samos, přes polévky a voňavé omáčky s rýží nebo chapati až po dokonalou zmrzlinu.

Indická kuchyně je zkrátka vášeň. A protože bylo těžké vybrat první recept, začneme takovým, na kterém si pochutnají všichni. Masožrouti, vegetariáni i vegani.

Indické cizrnové kari. 🙂 A začneme několika malými tipy.


doba namáčení cizrny: 12 hodin doba přípravy: 15 minut  doba vaření: 2 hodiny  počet porcí: 6

tip

  1. Nemusí to být cizrna. Zkuste hrách, fazole i červenou čočku.
    Cizrna a další luštěniny jsou zdrojem důležitých živin, nebojte se je měnit podle chuti. Cizrnu nebo fazole zvolte, když máte čas namáčet. Pokud hledáte inspiraci na rychlou večeři, jasnou volbou je červená čočka, která se uvaří přímo v jídle.
  2. Ghí, olej, nebo máslo?
    Nejlepší je jasně ghí neboli přepuštěné máslo. Má jemnou oříškovou chuť a nepřepaluje se jako klasické máslo. Oproti oleji je chutnější a zdravější.
  3. Jakou přílohu?
    Vyzkoušejte tradiční placky chapati nebo naan. Pro bezlepkovou dietu a odlehčenou verzi je pak vynikající rýže Basmati, do které přidávám trochu římského kmínu a hrášek.

ingredience

• 500 g uvařené cizrny (suchá cizrna namočená na 12 hodin ve vodě a cca hodinu vařená v solené vodě)
• 2 větší červené cibule
• 5 stroužků česneku
• 4 větší čerstvá rajčata
• 400 g krájených rajčat v plechovce
• 300 ml kokosového mléka v plechovce (kvůli krémové konzistenci)
• 1 a půl lžíce koření garam masala celá
• 2 lžíce koření garam masala mletá
• 4 tobolky zeleného kardamomu
• 2 lžíce římského kmínu celého (lze nahradit i mletým)
• 2 lžičky kurkumy
• 2 lžičky mletého zázvoru
• 1 lžička mletého koriandru
• 2 lžíce sušených koriandrových listů
• půl lžičky chilli
• 1 lžíce soli
• olej nebo přepuštěné máslo Ghí (3 lžíce)

1. jak předpřipravit cizrnu
Suchou cizrnu dáme do velké mísy a zalijeme vlažnou vodou tak, aby sahala ještě několik cm nad zrna. Cizrnu namáčíme nejlépe 10-12 hodin. Namočenou a scezenou cizrnu vaříme cca hodinu v osolené vodě, scedíme, vrátíme do mísy, zalijeme studenou vodou a lehce promneme zrnka. Tím zbavíme cizrnu slupek, které na hladině sesbíráme. Proces se slupkami můžeme vynechat, jde jen o lepší stravitelnost.

2. když máme připravenou cizrnu, můžeme si připravit základ
Cibule si nakrájíme na jemno a česnek na plátky. Ve středním hrnci si na mírném ohni rozpálíme olej nebo Ghí a přidáme směs koření garam masala celá. Koření za stálého míchání restujeme asi 2 minutky, aby se uvolnilo aroma. Pozor, nic se nesmí připálit a zrníčka někdy při kontaktu s teplem vyskakují. Poté přidáme nakrájenou cibuli a česnek, římský kmín (lehce podrcený v hmoždíři), kurkumu, mletý zázvor, mletý koriandr a mleté chilli. Koření a cibulku několik minut restujeme.

3. čas na rajčata a omáčku
Když je cibulka orestovaná a koření krásně voní, je čas na rajčata. Přidáme čerstvá rajčata pokrájená na kousky i rajčata konzervovaná, která zajistí hustou rajčatovou omáčku. Promícháme a necháme krátce provařit. Nakonec vlijeme kokosové mléko, osolíme, promícháme a opět krátce provaříme.

4. přidáme cizrnu
Do připravené omáčky přidáme uvařenou cizrnu, sušené listy koriandru a zrníčka z tobolek kardamomu, které podrtíme v hmoždíři co nejjemněji. Celé kari promícháme a vaříme za občasného míchání cca 30 minut na mírném ohni přiklopené pokličkou.

5. finální dochucení
Po 30 minutách odklopíme a začneme finálně dochucovat solí a kořením. Nakonec promícháme a ještě cca 10 minu vaříme bez pokličky, díky čemuž omáčka krásně zhoustne.

6. servírujeme
Servírujeme s rýží Basmati ochucenou římským kmínem nebo tradičními plackami chapati nebo naan.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Indické cizrnové kari s voňavým kořením a kosovým mlékem

Okomentovat