A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá nálada.

Nevím jak vy, ale já jsem se nemohla dočkat, protože jak už tu několikrát padlo, zimu mám v neoblibě. 🙂 Na jaru mě nejvíc baví, jak příroda začne žít. Loni jsme to propásli v Indonésii, ale zařekli jsme se, že o jaro už přijít nechceme. Je to to nejhezčí období a to hned z několika důvodů. Zima za námi, léto před námi. A všechno je tak krásně barevné. Na zahradě nám samovolně začalo kvést snad úplně všechno a všude i když to tam nikdo nezasadil a tudíž tomu ani nevěnoval péči. O to větší překvapení to je, když se postupně objevují fialky, barevné petrklíče a kouzelné podléšky, které obsypaly polovinu zahrady.

Je to prostě nádhera a ta nádhera mě inspirovala k pořádné jarní polévce. K detoxikační zdravé a veganské polévce, chcete-li. 🙂 V obchodě jsem potkala velký pytel čerstvého špenátu a už se to vymýšlelo. Není žádným tajemstvím, že miluju kokosové mléko a tak nebude chybět ani v dnešním receptu. Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a čerstvými bylinkami potěší nejen příznivce špenátu, ale také vegany a milovníky thajské kuchyně, jako jsem právě já.

A tady je recept. Jednoduchý, rychlý a zelený. 🙂


doba přípravy: 30 minut  počet porcí: 6-8

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

ingredience

• 500 g čerstvých špenátových listů
• 1 hrnek zeleného hrášku (já použila zmrazený, ale čerstvý je vítaný)
• 1 litr zeleninového vývaru
• 400 ml kokosového mléka (použila jsem husté krémové)
• 2 lžíce zelené kari pasty
• 1 palec čerstvého zázvoru
• 2 červené a 2 bílé cibule
• 4 stroužky česneku
• hrst čerstvého koriandru a máty
• 1 limetka
• sůl, pepř
• olivový nebo kokosový olej

postup

1. základ na polévku
Očistíme na hrubo pokrájíme cibule, zázvor a česnek. Ve větším hrnci si rozpálíme olej, do kterého přidáme lžíci kari pasty a za stálého míchání ji necháme asi minutku provonět. Poté přidáme pokrájenou cibuli a zázvor a restujeme zhruba 2 minutky, dokud se vše nespojí a nezačne vonět. Nakonec přidáme česnek a ještě chvíli restujeme. Pokud se začne kari pasta připalovat, přilijte malinko zeleninového vývaru a promíchejte.

2. čas na špenát
Do připraveného základu přidáme omyté špenátové listy a opatrně promícháme, aby se špenát propojil s ostatními ingrediencemi. Nakonec vše zalijeme polovinu vývaru a necháme listy „povadnout“. K povadlým listům přidáme hrášek. Vše vaříme na mírném ohni asi 10 minutek tak, aby byl špenát tak akorát ponořený.

3. rozmixujeme
Když je vše provařené, přidáme bylinky a rozmixujeme polévku tyčovým mixérem do hladka. Poté přilijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný oheň, aby se chutě spojily.

4. dochutíme
Nakonec polévku podle dochutíme kari pastou, limetkovou šťávou, solí a pepřem. Pokud se nám zdá příliš hustá, zředíme ji vývarem.

5. servírujeme
Servírujeme s oblíbeným pečivem a kapkou kokosového mléka.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

Okomentovat