Ach ty borůvky, ach ty borůvky. Pokaždé, když je borůvkové období a prodejci v malých stánečcích je nabízejí v těch velkých zavařovacích sklenicích, si přeji je skoupit všechny do jedné a pak je vystavit v kuchyni. Jednu vedle druhé, naplněné až po okraj těmi šťavnatými kuličkami. A jak ony chutnají. Chutnají ovocem a chutnají lesem a chutnají vším, co mám ráda. Sladce a trochu nakysle, jemně i výrazně. Chutnají volnem a prázdninami a chutnají létem.

Kokosový cheesecake s borůvkami

Když jsem byla malá, maminka mi z nich připravovala ,,mišmaš“ . To jsem si tak seděla na okenním parapetu, bylo léto a z okna krásně profukoval svěží vzduch. Pak jsem z kuchyně slyšela drnčení mixéru, na který snad nikdy nezapomenu. Tehdy to byla vymoženost techniky, dnes by to byla obří krabice zabírající polovinu místnosti. Na rozdíl od těch dnešních se v něm ale daly rozmixovat snad i kameny. Pak ke mně přišla maminka a dala mi do ruky skleničku nebo hrníček plný modro fialového mléčného koktejlu, který jsme doma nazývali ,,mišmaš“ . A kdybychom bývali říkávali ,,koktejl“ , asi by mi tolik nechutnal. Tu chuť dotvářel právě ,,mišmaš“ a plnotučné mléko s trochou cukru. A taky nejspíš maminčiny ruce, co jej připravovaly a její srdce, s kterým jej pro nás dělala.

Mišmašem bych vlastně pojmenovala hrníček rozmixovaného štěstí. Do něj se přidávají ty nejcennější ingredience. Dejte špetku lásky, špetku radosti, špetku pohlazení, špetku úsměvu, špetku tepla, špetku bezstarostnosti a 2 polibky – vždycky dva, jako byste dávali polibek na obě dvě tváře. Pak přidejte již zmíněné borůvky, mléko a trošku medu nebo cukru. Rozmixujte, pomalu usrkávejte, nejlépe se zavřenýma očima, a pomalu vnímejte, jak se vám srdce zalévá těmi krásnými pocity štěstí. Pak vyloudíte úsměv a ani nebudete vědět jak. A nebude zářivě bílý jak z reklamy na zubní pastu. Bude nádherně a roztomile fialový.

A když budete potřebovat z borůvek vyčarovat něco pro slavnostnější příležitost, vzpomeňte si na tenhle dnešní kokosový cheesecake s borůvkami.


doba přípravy: 1  hodina doba pečení: 1 hodina doba chlazení: 8 hodin počet porcí: 8-10

Kokosový cheesecake s borůvkami

ingredience

na základní kokosový cheesecake
• 220 g Koka sušenek
• 4 lžíce másla
• 250 ml kokosového mléka
• 500 g čerstvého krémového sýra typu Philadelphia
• 250 g husté zakysané smetany
• 50 g strouhaného kokosu
• pár kapek kokosového sirupu Monin nebo kokosové esence
• 4 vejce
200 g borůvek
• 100 g bílé čokolády
• 120 g cukru

na finální smetanový krém
• 200 g husté zakysané smetany
• 1 lžíce moučkového cukru

na servírování a ozdobu
• 200 g borůvek
• 2 hrsti strouhaného kokosu
• hrst nasekaných mandlí
• 3 cukrářské piškoty nalámané na drobečky
• několik kuliček pralinek Raffaello

postup

1. jak na sušenkovou krustičku
Sušenky pořádně rozdrtíme, roztlučeme nebo rozmixujeme na prášek. Přidáme rozpuštěné máslo, pořádně propracujeme a hmotu napěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Dáme vychladit do lednice.

2. připravíme si krém
Zatímco se nám chladí sušenková krustička, připravíme si sýrový krém. V míse smícháme čerstvé sýry s 250 g zakysané smetany, cukrem a kokosovým mlékem. Vejce si trochu rozšleháme vidličkou a vlijeme do sýrové směsi. Přidáme strouhaný kokos, nasekanou bílou čokoládu a kokosový sirup Monin, nebo kokosovou esenci. Vše promícháme, aby se chutě propojily.

3. jdeme vrstvit
1/3 krému si dáme stranou a přidáme do ní 1/2 borůvek, které sem tam rozmačkáme vidličkou, některé však necháme celé. Vyndáme si z lednice sušenkový korpus, na který pozvolna nalijeme 1/2 kokosové směsi. Do takto připraveného základu vlijeme pozvolna borůvkovou směs a špejlí ji lehce promícháme do té kokosové. Vytvoříme tak mramorování. Nakonec vše zalijeme zbylou částí kokosového krému, uhladíme a párkrát bouchneme formou o stůl, aby vyprchaly vzduchové bublinky.

4. první fáze pečení
Připravený cheesecake dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme 15 minut. Poté troubu stáhneme na 140°C a pečeme ještě 35 minut. Během pečení nikdy neotvíráme dvířka trouby, jinak nám povrch cheesecaku popraská.

5. druhá fáze pečení
Na chvíli pootevřeme dvířka trouby a po pár minutkách ještě horký cheesecake potřeme krémem z 200 g zakysané smetany a moučkového cukru. Poté ho vložíme zpátky do trouby na takových 15 minut a dopečeme při 140°C. Poté troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v ní cheesecake chladnout zhruba 2 hodiny. Po dvou hodinách ho můžeme vyndat, nechat vychladnout na pokojovou teplotu a poté přes noc v lednici.

6. servírujeme
Vychlazený cheesecake posypeme strouhaným kokosem, zbytkem borůvek, nasekanými mandlemi, pralinkami Raffaello a rozdrobenými cukrářskými piškoty.

Ať Vám chutná a máte modré úsměvy…

Barborka ♥

     VYTISKNOUT RECEPT     

Kokosový cheesecake s borůvkami Kokosový cheesecake s borůvkami Kokosový cheesecake s borůvkami Kokosový cheesecake s borůvkami Kokosový cheesecake s borůvkami Kokosový cheesecake s borůvkami

Zdravím Vás všechny, Jmenuji se Bára Kašová. Nejsem kuchařka, nejsem ani cukrářka, ba ani pekařka. Jsem dívka, která však pro všechno, co se točí okolo kuchyně a hlavně trouby, chová obrovskou vášeň a nadšení. Nadchnu se pro každou maličkost i velikost, která má nějakou spojitost s kuchyní. Když se někoho zeptáte, kde se u něj zrodila ta láska k vaření, většinou odpoví tak, že už jako malí pobývali s maminkou či babičkou u plotny a pomáhali. U mě je to trošku jinak. Já si svou cestu do kuchyně, k ingrediencím, surovinám, vůním, chutím a recepturám hledala krůček po krůčku, měsíc po měsíci, rok po roce. A když jsem pak okusila ten nejmilejší recept, aneb recept, jak potěšit své nejbližší i ostatní strávníky, věděla jsem, že jsem se zamilovala. Od té doby jdeme, já i mé pečení, vaření a kulinářství, ruku v ruce a asi se jen tak nepustíme. Mé ingredience, jenž přidávám do receptů, nejsou tajné, ostatně, dělím se o ně s Vámi v každém svém příspěvku. Mám však tři přísady, které jsou jen mé a pokud je budete chtít využít také, musíte si je vyrobit sami, své vlastní. Slibuji, že když tyto přísady použijete, nikdy nic nezkazíte. Připravíte s nimi jak tu nejobyčejnější večeři o přísadách co dům dal, tak klidně i hostinu pro krále. A které, že to jsou? Tři obyčejně neobyčejné věci. Láska, radost a úsměv. A jsou skutečně kouzelné. Tak vařte a pečte stejně jako já, vždy s láskou, radostí a úsměvem.

Okomentovat