Když je léto v plném proudu je čas na další pořádně vychlazený recept, protože těch není nikdy dost. 🙂 Salátek se spoustou čerstvé zeleniny, která je plná vitamínů a hýří barvami. A přesně takový je mexický fazolový salát zvaný Cowboy Caviar. S červenými rajčátky, krémovým avokádem, sladkou kukuřicí a osvěžující zálivkou z limety a rýžového octa.

Chutná jak samotný, tak jako příloha k masu nebo dip ke křupavým kukuřičným nachos. A tady je recept. Jednoduchý a za pár minut hotový.

tip

V mém receptu používám oblíbené fazole zvané černé oko neboli black eye beans. Nebojte se ale kombinovat různé druhy fazolí nebo zvolte ty, které máte nejraději. Salát je vynikající i s klasickými červenými fazolemi a za zmínku určitě stojí také kombinace černých fazolí s fazolemi černé oko.

Ale jak správně uvařit fazole?

Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v osolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout a máme připraveno. A můžeme se pustit do přípravy salátu. 🙂


 doba přípravy: 10 minut  doba chlazení: 30 minut  počet porcí: 4

ingredience

• 1 zelená paprika
• 3 velká rajčata
• 1 zralé avokádo
• 1 červená cibule
• 150 g kukuřice (1 hrnek)
• 250 g uvařených fazolí černé oko (1 a půl hrnku)
• hrst čerstvých listů koriandru
• 2 lžíce olivového oleje
• 2-3 lžíce limetové šťávy
• 3 lžíce rýžového octa
• 1 lžička třtinového cukru
• chilli podle chuti
• čerstvě mletý pepř
• sůl

1. nakrájíme si zeleninu
Zelenou papriku, rajčata, avokádo a červenou cibulku nakrájíme najemno. Vše dáme do mísy, přidáme kukuřici i fazole a promícháme.

2. čas na zálivku
Připravíme si zálivku z olivového oleje, limetové šťávy, rýžového octa, cukru, pepře a soli. A kdo má rád, přidá i chilli. Připravený salát zalijeme zálivkou a promícháme s jemně nasekanými koriandrovými listy.

3. chladíme a podáváme
Hotový salát chladíme v lednici nejméně 30 minut. Podáváme k nachos a grilovanému masu nebo jen tak na chuť jako osvěžující zdravý salát.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Okomentovat