Gnocchi nebo noky. Bramborové, batátové, špenátové, ricottové a nebo třeba dýňové. Přesně o ty tu totiž dnes půjde. Možná jste si už všimli, že dýně je oblíbenou součástí mých článků a ani dnešní recept nebude výjimkou. 🙂 A proč mám v oblibě právě dýni? Protože má nádhernou barvu a dá se s ní doslova kouzlit a to ve sladkých i slaných variacích. Koláče, cheesecaky, gnocchi, těstoviny, thajské i indické karí, pomazánky, pyré, polévky a tak dále a tak dále. Receptů je tolik, že si snad ani nemůžu vybrat a tak kdykoli je dýně po ruce, přichází nová výzva.
A dnešní výzva jsou krásně barevné a vláčné dýňové noky s krůtí pečínkou ovoněnou tymiánem. Jeden z posledních zimních receptů, který svou barvou přivolá jaro. 🙂
• doba marinování: 1 hodina • doba přípravy: 2 hodiny • počet porcí: cca 4-5
na krůtí pečínku budeme potřebovat
• 500 g krůtích prsou vcelku
• citron
• 4 lžíce červeného balsamicového octa
• 1 lžíce sušeného tymiánu
• 5 stroužků česneku
• olivový olej
• čerstvě mletý pepř
• sůl
na omáčku k masu budeme potřebovat
• výpek z masa
• 120 ml smetany ke šlehání
• sůl a pepř podle chuti
na dýňové noky budeme potřebovat
• 1 menší dýně hokkaido (cca 600 g)
• olivový olej
• 1 lžička sušeného tymiánu
• cca 250 g hladké mouky
• 1 lžička soli
• čerstvě mletý pepř
• 50 g strouhaného parmezánu
na konečnou úpravu noků budeme potřebovat
• 1 lžíce másla
• 1 větší červená cibule
• 2 stroužky česneku
• strouhaný parmezán k podávání
1. hurá na maso
Krůtí prsa si omyjeme, osušíme a vložíme do pekáčku, kde do nich vmasírujeme marinádu ze šťávy z 1 citronu, balsamica, tymiánu, prolisovaného česneku, olivového oleje, soli a pepře. Takto připravené maso přikryjeme a dáme minimálně na hodinku marinovat do lednice. Poté si předehřejeme troubu na 180°C a připravené maso pečeme cca 1 hodinu. Během pečení podle potřeby podléváme vývarem a maso přeléváme výpekem.
2. příprava dýně na pyré
Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni omyjeme, rozkrojíme na půl, vydlabeme z ní semínka a pak nakrájíme na kousky, které rozprostřeme na plech pokladený pečícím papírem. Zlehka zakápneme olivovým olejem, přidáme sušený tymián, trochu osolíme i opepříme a nakonec promícháme a pečeme v předehřáté troubě cca hodinku dokud není dýně měkká. Upečenou dýni vyndáme z trouby a rozmixujeme v hladké pyré, které necháme vychladnout tak, aby nebylo horké a dalo se zpracovat.
3. jde se na noky
Do zchladlého pyré přidáme lžičku soli, opepříme a vsypeme nastrouhaný parmezán. Vše promícháme a postupně začneme vmíchávat připravenou hladkou mouku. Těsto má správnou konzistenci když je krásně měkké a nelepí se. Nelekejte se, když bude mouky potřeba více. Vše záleží na velikosti dýně a obsahu vody. Hotové těsto vyndáme na pomoučněnou pracovní plochu, kde jej prohněteme a poté rozdělíme na 6 dílů, ze kterých vyválíme dlouhé válečky o průměru cca 2 cm. Každý váleček potom rozkrájíme na dílky a můžeme do nich udělat vidličkou vroubky, já je ale nechávám rustikální. 🙂 Noky vaříme v osolené vodě cca 3 minutky, že jsou noky hotové poznáme tak, že vyplavou na hladinu.
4. masové finále aneb příprava omáčky
Upečené krůtí maso vyjmeme z pekáčku a výpek přelijeme do pánve, kde jej zredukujeme, přilijeme smetanu a ochutíme solí a pepřem.
5. gnocchi finále
Uvařené a scezené noky osmahneme na másle, na kterém jsme si předem orestovali pokrájenou červenou cibulku a česnek. Nakonec posypeme parmezánem.
6. servírujeme
Krůtí maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Servírujeme s dýňovými noky a suchým bílým vínem. 🙂
Dobrou chuť přeje Judit
VYTISKNOUT RECEPT