Kari sem, kari tam. Karíííčko. Možná už jste si všimli, že kari je moje oblíbené jídlo a koneckonců i téma. 🙂 Dnešní kari není ale jen tak ledajaké. Nebude totiž indické a dokonce ani thajské. Dnes to bude další z malých vzpomínek na Indonésii. A recept proto bude plný nových chutí a postupů. Bude to Rendang Sapi nebo také po anglicku Beef Rendang.

Indonéský Rendang se přípravou docela podobá tradičnímu českému guláši nebo třeba francouzskému beef bourguignon. Celá krása totiž spočívá v trpělivosti. Pořádné indonéské hovězí kari se totiž pomalinku dusí i několik hodin, dokud maso není jako „dortíček“. Další podobnost s tradičním českým gulášem je v kořenění. Rendang je považován za slavnostní jídlo, na které má každý kout svůj recept. Základ je sice stejný, ale dochucení a detaily postupu jsou na každém kuchaři. Nikdy ale nesmí chybět kvalitní hovězí maso, kokosové mléko, zázvor, šalotka, chilli a opražený strouhaný kokos zvaný kerisik. V Indonésii čerstvý a u nás se musíme spokojit se sušeným.

A konečná podobnost s gulášem. Rengang je nejlepší druhý den. Pořádně odleželý. 🙂

Indonéská příprava jídla je obecně zajímavá především v tom, že se koření formou past vytvořených rozmixováním nebo rozdrcením čerstvých ingrediencí. Něco podobného známe z thajské kuchyně, ale thajské pasty už se dají koupit i hotové. S indonéskými to tak snadné není. A proto se v každém receptu věnuji vytvoření čerstvé pasty, která všemu dodá pořádný říz. 🙂

Rendang mi z celé Indonésie chutnal nejvíce na Sumbawě a tak jsem se zkoušením, studováním a zkoumáním dopracovala k receptu, kterého se můžeme doslova užrat. 🙂 A tady je recept.


 doba přípravy: 30 minut  doba dušení: 4 hodiny  počet porcí: cca 4-6

Rendang sapi aneb slavnostní indonéské hovězí kari recept

ingredience

na první část přípravy
• 750 g libovějšího hovězího masa – (použila jsem kýtu)
• 3 lžíce kokosového nebo slunečnicového oleje
• 2 ks badyán
• 2 ks celé skořice
• 4 tobolky zeleného kardamomu
• 1 tobolka černého kardamomu
• 6 hřebíčků

na druhou část přípravy
• 2 stonky citronové trávy
• 250 ml hovězího vývaru
• 750 ml kokos krému (hustší kokosové mléko)
• 1 lžíce cukru
• 1 lžíce soli
• 4 kafrové listy
• 4 bobkové listy
• 1 lžíce kurkumy

na výrobu praženého kokosu Kerisik
• 1 šálek strouhaného kokosu

na kořenící pastu
• 3 čerstvé červené chilli papričky
• 5 sušených chilli papriček (použila jsem Bird Eye chilli)
• 10 cm kus čerstvého zázvoru
• 5 cm kus galangal (lze použít jen zázvor)
• 6 větších šalotek (nebo 3 střední červené cibule)
• 3 stroužky česneku
• ¼ šálku vody (60 ml)
• 1 polévková lžíce mletého koriandru
• 1 lžíce mletého římského kmínu
• 1 lžička podrceného fenyklového semínka

na případné dochucení
• tamarindová pasta
• sojová omáčka
• limetka

servírujeme s 
• jasmínovou rýží
• jasmínovým čajem
• a tradiční indonéskou oblohou ve formě okurky a máty 😊

postup

1. jak na kořenící pastu
Připravíme si kořenící pastu. Všechny ingredience na pastu si očistíme, nakrájíme na větší kusy a několik minut restujeme na rozpáleném oleji. Nic se nesmí připálit, jde jen o to, aby ingredience pustily svoje aroma a vše se krásně rozvonělo. Když je základ orestován, přidáme koriandr, kmín, fenyklové semínko a vodu a vše rozmixujeme v hladkou pastu. V některých receptech se úvodní restování ingrediencí vynechává, ale já vždy restuji. Ingredience se rozvoní a krásně propojí, navíc změknou a jdou mnohem lépe mixovat. 😊

2. připravíme si kerisik
V hlubší pánvi si na sucho a za stálého míchání orestujeme strouhaný kokos, aby byl celý zlatavý. Trvá to 8-10 minut a nic se nesmí připálit.

3. opečeme maso
Očistíme si maso a nakrájíme na větší kostky. V hlubokém hrnci na rozpáleném oleji opečeme maso ze všech stran do zlatova. Maso se nesmí začít dusit, proto opékám třeba na 3 várky. Opečené maso vyjmeme a dáme stranou.

4. jdeme na základ a dusíme
Do hrnce, kde jsme restovali maso přidáme olej, na kterém několik minut restujeme badyán, celou skořici a hřebíček. Koření se krásně rozvoní a mezitím si v hmoždíři roztlučeme černý a zelený kardamom na prášek. Po pár minutách přidáme ke koření nadrcený kardamom a připravenou kořenící pastu. Vše pár minut restujeme na mírném plameni a po chvilce přidáme zatažené maso. Vše promícháme, aby se ingredience propojily a zalijeme připraveným vývarem a polovinou kokosového krému. Přidáme nožem podrcenou citronovou trávu, bobkový a kafrový list a dusíme na mírném ohni pod pokličkou cca hodinku.

4. čas na další ingredience a dušení
Po hodince maso odklopíme, přidáme orestovaný kokos, kurkumu, sůl a pepř. Promícháme a vše necháme dusit do měkka – pokličku jsem měla na kraji, ne úplně přiklopenou, aby se mohla tekutina vyvařit. Maso dusíme klidně i 4 hodinky, aby bylo krásně měkké. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přilijeme kokosový krém. Rendang je hotový, když je omáčka krásně hustá a maso se sype.

5. dochucení
Nakonec dochutíme solí, cukrem, případně tamarindovou pastou, sojovkou nebo limetkou. Já jsem nemusela přidávat nic kromě trošky cukru a pár kapek limetky.

6. servírujeme
Servírujeme s jasmínovou rýží a jasmínovým čajem.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Rendang sapi aneb slavnostní indonéské hovězí kari receptRendang sapi aneb slavnostní indonéské hovězí kari receptRendang sapi aneb slavnostní indonéské hovězí kari recept Rendang sapi aneb slavnostní indonéské hovězí kari recept Rendang sapi aneb slavnostní indonéské hovězí kari recept

Okomentovat