Ráda bych napsala, že je venku krásné letní počasí, ale opak je pravdou. Musím ale přiznat, že mi to chladno nijak nevadí. Poslední dobou mám radost z každého dne. Navíc, když je chladněji, dobře se výletí. Moc ráda cestuji a hlavně k prázdninám výlety patří. Já se svým orientačním smyslem dokážu udělat výlet i z obyčejné cesty do nákupního centra, ale když můžu, ráda se projedu i dál.

A zrovna nedávno jsem vzala na výlet i babičku. Pár dní před tím jsem jí napsala, aby byla připravená a nedělala si žádné jiné plány. Ale to by nebyla moje babička, aby ji tato zpráva nepodnítila k tomu, že se začala neskutečně těšit a všude vypravovat, jak pojede na výlet.

Babička s dědou byli vůbec výletníci. Děda nechtěl o víkendech sedět doma, taky co tam? Panelák, šesté patro, v létě výheň a koukat do čtyř stěn…žádná sláva. Takže bral babičku křížem krážem kam se jim zlíbilo. On byl šťastný, že vypadne z bytu a že bude moct trávit čas s babičkou a se svým milovaný autíčkem, které pravidelně leštil, myl a luxoval tak dlouho, dokud nebyla ani tou nejostřejší lupou patrná jediná šmouha. Babička se zase na těchto výletech strašně ráda fotila. Nejdřív se tvářila upejpavě a dělala drahoty, ale stačilo dělat, že fotka nebude a babička se honem honem stavěla do pózy a „nakonec“ svolila.

Tehdy se mi zdálo, že jsou oba dva nezdolní. Že je nic nepřemůže a neskolí a stejně tak to vnímám i u ostatních svých blízkých. Beru jako samozřejmost, že chodí, běhají, jsou veselí a šťastní, že jim zavolám a oni zvednou sluchátko. A právě na tom našem výletu jsem viděla, jak bláhová je takhle moje představa. A pak jsem si tak uvědomila, že se vlastně nejedná jen o babičku. Že se jedná o všechny lidi a to včetně mě. Člověk si někdy neuvědomí, jak čas letí. Nepočítá jej, nehlídá ho, neprožívá otočení stránky v kalendáři. Ale faktem je, že pak se s překvapením zastaví a začne si pokládat otázky, jak seto stalo, že ten čas tak letí.

A právě proto je důležité, abychom měli každý den co nejhezčí a pracovali jsme na něčem, díky čemuž máme radost, energii a veselý život. A na oslazení toho života pro vás dnes mám cheesecake s tyčinkami Snickers a mořem karamelu.


doba přípravy: 45 minut doba pečení: 45 minut doba chlazení: 8 hodin počet porcí: 8-10

Snickers cheesecake se slaným karamelem

ingredience

na základní karamelový cheesecake
• 180 g karamelových sušenek Lotus
• 90 g másla
• 750 g čerstvého krémového sýra
• 200 g tučné zakysané smetany
• 100 ml smetany ke šlehání
• 4 velká vejce
• 130 g cukru
• 4 tyčinky Snickers
• 100 g solených arašídů
• 200 g zakysané smetany
• 1 lžíce moučkového cukru

na slaný karamel
• 360 g krupicového cukru
• 125 ml vody
• 125 ml 40% smetany
• 70 g másla
• 1 lžička mořské soli

postup

1. jak na sušenkovou krustičku
Sušenky pořádně rozdrtíme, roztlučeme nebo rozmixujeme na prášek. Přidáme rozpuštěné máslo, pořádně propracujeme a hmotu napěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Dáme vychladit do lednice.

2. připravíme si karamel
Zatímco se nám chladí sušenková krustička, připravíme si karamel. V rendlíčku si smícháme cukr s vodou a za stálého míchání necháme probublávat, dokud cukr nezhnědne. Poté karamel odstavíme a pomalu do něj přiléváme teplou smetanu a mícháme. Karamelovou hmotu vrátíme na plotnu a při stálém míchání vaříme ještě asi 2-3 minuty. Vypneme plotnu, vmícháme do karamelu máslo a sůl a necháme vychladnout.

3. a co dále s karamelem?
Polovinu slaného karamelu nalijeme na sušenkovou krustičku, co se nám doposud chladila v lednici a poklademe na ni 2 nasekané Snickers tyčinky a asi 1/3 arašídů.

4. jdeme na krém
Nyní si míse smícháme čerstvý sýr s 200 g zakysané smetany, cukrem a smetanou ke šlehání. Vejce si trochu rozšleháme pomocí vidličky a vlijeme je do krémové směsi. Přidáme nasekané poslední 2 tyčinky Snickers, promícháme a hotový krém vlijeme na krustičku s karamelem. S dortovou formou několikrát praštíme o stůl, aby z krému vyprchaly vzduchové bublinky.

5. první fáze pečení
Připravený cheesecake dáme péct do předehřáté trouby na 220°C na cca 15 minut. Poté troubu ztlumíme na 140°C a pečeme ještě dalších 35 minut. Během pečení nikdy neotvíráme dvířka trouby, jinak nám povrch cheesecaku popraská.

6. druhá fáze pečení
Na chvíli pootevřeme dvířka trouby a po pár minutkách ještě horký cheesecake potřeme krémem z 200 g zakysané smetany a moučkového cukru. Poté cheesecake vrátíme zpátky do trouby na takových 15 minut. Po dopečení pootevřeme dvířka trouby a necháme v ní cheesecake chladnout alespoň 2 hodiny. Po dvou hodinách ho můžeme vyndat, nechat vychladnout na pokojovou teplotu a poté přes noc v lednici.

7. servírujeme
Vychlazený cheesecake ozdobíme zbylým slaným karamelem a posypeme arašídy. A pak už jen odkrajujeme a odkrajujeme.

Dobrou chuť… Ochutnejte také další skvělé cheesecaky.

Barborka ♥

     VYTISKNOUT RECEPT     

Snickers cheesecake se slaným karamelem

 

Snickers cheesecake se slaným karamelem

Snickers cheesecake se slaným karamelem

Snickers cheesecake se slaným karamelem

Snickers cheesecake se slaným karamelem

Snickers cheesecake se slaným karamelem

Zdravím Vás všechny, Jmenuji se Bára Kašová. Nejsem kuchařka, nejsem ani cukrářka, ba ani pekařka. Jsem dívka, která však pro všechno, co se točí okolo kuchyně a hlavně trouby, chová obrovskou vášeň a nadšení. Nadchnu se pro každou maličkost i velikost, která má nějakou spojitost s kuchyní. Když se někoho zeptáte, kde se u něj zrodila ta láska k vaření, většinou odpoví tak, že už jako malí pobývali s maminkou či babičkou u plotny a pomáhali. U mě je to trošku jinak. Já si svou cestu do kuchyně, k ingrediencím, surovinám, vůním, chutím a recepturám hledala krůček po krůčku, měsíc po měsíci, rok po roce. A když jsem pak okusila ten nejmilejší recept, aneb recept, jak potěšit své nejbližší i ostatní strávníky, věděla jsem, že jsem se zamilovala. Od té doby jdeme, já i mé pečení, vaření a kulinářství, ruku v ruce a asi se jen tak nepustíme. Mé ingredience, jenž přidávám do receptů, nejsou tajné, ostatně, dělím se o ně s Vámi v každém svém příspěvku. Mám však tři přísady, které jsou jen mé a pokud je budete chtít využít také, musíte si je vyrobit sami, své vlastní. Slibuji, že když tyto přísady použijete, nikdy nic nezkazíte. Připravíte s nimi jak tu nejobyčejnější večeři o přísadách co dům dal, tak klidně i hostinu pro krále. A které, že to jsou? Tři obyčejně neobyčejné věci. Láska, radost a úsměv. A jsou skutečně kouzelné. Tak vařte a pečte stejně jako já, vždy s láskou, radostí a úsměvem.

Okomentovat