Ráda bych napsala, že je venku krásné letní počasí, ale opak je pravdou. Musím ale přiznat, že mi to chladno nijak nevadí. Poslední dobou mám radost z každého dne. Navíc, když je chladněji, dobře se výletí. Moc ráda cestuji a hlavně k prázdninám výlety patří. Já se svým orientačním smyslem dokážu udělat výlet i z obyčejné cesty do nákupního centra, ale když můžu, ráda se projedu i dál.
A zrovna nedávno jsem vzala na výlet i babičku. Pár dní před tím jsem jí napsala, aby byla připravená a nedělala si žádné jiné plány. Ale to by nebyla moje babička, aby ji tato zpráva nepodnítila k tomu, že se začala neskutečně těšit a všude vypravovat, jak pojede na výlet.
Babička s dědou byli vůbec výletníci. Děda nechtěl o víkendech sedět doma, taky co tam? Panelák, šesté patro, v létě výheň a koukat do čtyř stěn…žádná sláva. Takže bral babičku křížem krážem kam se jim zlíbilo. On byl šťastný, že vypadne z bytu a že bude moct trávit čas s babičkou a se svým milovaný autíčkem, které pravidelně leštil, myl a luxoval tak dlouho, dokud nebyla ani tou nejostřejší lupou patrná jediná šmouha. Babička se zase na těchto výletech strašně ráda fotila. Nejdřív se tvářila upejpavě a dělala drahoty, ale stačilo dělat, že fotka nebude a babička se honem honem stavěla do pózy a „nakonec“ svolila.
Tehdy se mi zdálo, že jsou oba dva nezdolní. Že je nic nepřemůže a neskolí a stejně tak to vnímám i u ostatních svých blízkých. Beru jako samozřejmost, že chodí, běhají, jsou veselí a šťastní, že jim zavolám a oni zvednou sluchátko. A právě na tom našem výletu jsem viděla, jak bláhová je takhle moje představa. A pak jsem si tak uvědomila, že se vlastně nejedná jen o babičku. Že se jedná o všechny lidi a to včetně mě. Člověk si někdy neuvědomí, jak čas letí. Nepočítá jej, nehlídá ho, neprožívá otočení stránky v kalendáři. Ale faktem je, že pak se s překvapením zastaví a začne si pokládat otázky, jak seto stalo, že ten čas tak letí.
A právě proto je důležité, abychom měli každý den co nejhezčí a pracovali jsme na něčem, díky čemuž máme radost, energii a veselý život. A na oslazení toho života pro vás dnes mám cheesecake s tyčinkami Snickers a mořem karamelu.
• doba přípravy: 45 minut • doba pečení: 45 minut • doba chlazení: 8 hodin • počet porcí: 8-10
na základní karamelový cheesecake
• 180 g karamelových sušenek Lotus
• 90 g másla
• 750 g čerstvého krémového sýra
• 200 g tučné zakysané smetany
• 100 ml smetany ke šlehání
• 4 velká vejce
• 130 g cukru
• 4 tyčinky Snickers
• 100 g solených arašídů
• 200 g zakysané smetany
• 1 lžíce moučkového cukru
na slaný karamel
• 360 g krupicového cukru
• 125 ml vody
• 125 ml 40% smetany
• 70 g másla
• 1 lžička mořské soli
1. jak na sušenkovou krustičku
Sušenky pořádně rozdrtíme, roztlučeme nebo rozmixujeme na prášek. Přidáme rozpuštěné máslo, pořádně propracujeme a hmotu napěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Dáme vychladit do lednice.
2. připravíme si karamel
Zatímco se nám chladí sušenková krustička, připravíme si karamel. V rendlíčku si smícháme cukr s vodou a za stálého míchání necháme probublávat, dokud cukr nezhnědne. Poté karamel odstavíme a pomalu do něj přiléváme teplou smetanu a mícháme. Karamelovou hmotu vrátíme na plotnu a při stálém míchání vaříme ještě asi 2-3 minuty. Vypneme plotnu, vmícháme do karamelu máslo a sůl a necháme vychladnout.
3. a co dále s karamelem?
Polovinu slaného karamelu nalijeme na sušenkovou krustičku, co se nám doposud chladila v lednici a poklademe na ni 2 nasekané Snickers tyčinky a asi 1/3 arašídů.
4. jdeme na krém
Nyní si míse smícháme čerstvý sýr s 200 g zakysané smetany, cukrem a smetanou ke šlehání. Vejce si trochu rozšleháme pomocí vidličky a vlijeme je do krémové směsi. Přidáme nasekané poslední 2 tyčinky Snickers, promícháme a hotový krém vlijeme na krustičku s karamelem. S dortovou formou několikrát praštíme o stůl, aby z krému vyprchaly vzduchové bublinky.
5. první fáze pečení
Připravený cheesecake dáme péct do předehřáté trouby na 220°C na cca 15 minut. Poté troubu ztlumíme na 140°C a pečeme ještě dalších 35 minut. Během pečení nikdy neotvíráme dvířka trouby, jinak nám povrch cheesecaku popraská.
6. druhá fáze pečení
Na chvíli pootevřeme dvířka trouby a po pár minutkách ještě horký cheesecake potřeme krémem z 200 g zakysané smetany a moučkového cukru. Poté cheesecake vrátíme zpátky do trouby na takových 15 minut. Po dopečení pootevřeme dvířka trouby a necháme v ní cheesecake chladnout alespoň 2 hodiny. Po dvou hodinách ho můžeme vyndat, nechat vychladnout na pokojovou teplotu a poté přes noc v lednici.
7. servírujeme
Vychlazený cheesecake ozdobíme zbylým slaným karamelem a posypeme arašídy. A pak už jen odkrajujeme a odkrajujeme.
Dobrou chuť… Ochutnejte také další skvělé cheesecaky.
Barborka ♥
VYTISKNOUT RECEPT