Bývalo období, kdy byla přítomnost masa v naší domácnosti utopií. Lednice neznala šunku, natož, aby pánev znala pořádnou flákotu. Mně tehdy maso chybělo neskutečně. Nemusím jej tedy mít denně na talíři, ale občas ho prostě potřebuji. Když jsme maso doma nepřipravovali, tak při příležitosti, kdy jsem si jej mohla dát v restauraci, jsem vždy sahala hned po ala medium. A nebo lépe rovnou krvavé.
Nedávno se k nám domů maso opět vrátilo. A neumím ani popsat, jak jsem byla vděčná. Tu dobu, kdy se připravovala pouze samá zeleninová jídla a jídla s náhražkami bych už nerada vracela. No a od té doby, co jsme zase masožrouti, si to užívám plnými doušky. Maso vymýšlím na všechny způsoby a nejraději bych pořádala zabijačku.
Můj nejčerstvější masový úlovek byl hovězí roštěnec, ze kterého jsem připravovala roast beef. Kvalitní maso stačí dobře připravit a pak s ním lze už vše… můžete ho podávat zatepla i zastudena, zapečený i v salátu, do těstovin, koláčů nebo jako já další den, do sandwichů. Hodí se k němu sladké omáčky, chutney, hořčice i ostřejší křenové, chilli a jiné dipy… Pokud se rozhodnete pro roast beef, máte sice lehkou přípravu, ale neskutečně těžké rozhodování, jak jej budete podávat. 🙂
Zkuste si tedy připravit nejdříve ten základní roast beef, tak jako já a pak se můžete rozhodnout. 🙂
• doba přípravy: 15 minut • doba marinování: 8 hodin • doba pečení: 50 minut • počet porcí: 8-10
• 1,5 kg nízkého roštěnce
• 100 ml oleje ( použila jsem olivový)
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 1 lžíce klasické plnotučné hořčice
• 2 lžíce worchesterské omáčky
• sůl
• pepř
1. očistíme si maso
Maso si očistíme od blanek, omyjeme a osušíme.
2. marinujeme
Do misky dáme trochu oleje, sůl, pepř, hořčici a worchester. Vše pořádně promícháme a poté maso v marinádě vykoupeme. Potíráme ho ze všech stran a nakonec jej přikryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu marinovat ideálně přes noc.
3. pečeme
Rozpálíme si olej a zprudka na něm maso ze všech stran opečeme, díky tomu se zatáhne a zůstane šťavnaté. Opečené maso přendáme do pekáčku, přikryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 150°C cca na 50 minut. Upečený roastbeef musíme nechat odpočinout, kdybychom začali krájet rovnou, všechna šťáva by vytekla.
4. krájíme a servírujeme
Odpočatý roastbeef krájíme ostrým nožem na tenké plátky a podáváme s omáčkami. Já podávala s křenovou omáčkou, medovou hořčicí a brusinkovou zavařeninou z IKEA a ani jedno nemělo chybu! Jak jsem psala výše, masíčko můžete dát také do salátů, sendvičů a tak dále a tak dále.
Ať Vám chutná…
Barborka ♥
VYTISKNOUT RECEPT