Dnešní recept je taková malá vzpomínka na Indonésii, právě z ní totiž tempeh pochází a proto ho tam umí nejlíp na světě. A právě jeden z nejlepších indonéských receptů na tempeh si dnes připravíme. Tempeh indonésky tempe je u nás známý hlavně pro vegetarinány, vedle častějšího tofu je tak trochu v pozadí. Kdyby byl ale k dostání na každém rohu právě tak jako v Indonésii, byl by určitě oblíbenější pro svojí plnější chuť a zajímavější úpravu. 🙂

Tempeh je v Indonésii jedním z nejčastějších jídel. Podává se samostatně jako chuťovka, najdete ho v nejrůznější salátech a nudlích, je součástí národního nasi campur (míchaná rýže) a je běžnou součástí masových jídel. Za náhražku masa ho totiž místní rozhodně nepovažují. Zatímco u nás tempeh koupíte pouze ve zdravé výživě a poměrně draho, v Indonésii jde o základní výbavu každého špinavého krámku a pořídíte jej doslova za pár rupií. Je zkrátka znát, že tempeh je tam doma. Nebojte se, i tam ale mají skutečné cenové oříšky. Třeba v podobě (pro nás obyčejného) jablka. To patří k tomu nejdražšímu ovoci, které můžete pořídit. Na Jávě koupíte jedno takové obyčejné jablko až za 40 Kč. A to se štrůdl prodraží. 🙂

Tempeh je vyrobený z fermentovaných sojových bobů a kromě skvělé chuti také prospěšně působí na trávení a snižování špatného cholesterolu. Je to trochu ironie, protože v Indonésii se smaží, smaží a ještě jednou smaží, což cholesterolu né zrovna prospívá. 🙂 Má to ale hned několik důvodů. Vysoká teplota oleje zabije případné bakterie, které se při pouličním vaření bez lednice mohou vyskytnout a navíc ke smažení stačí jen zmíněný olej, pánev a oheň. Jednoduché a rychlé, s lednicí a troubou by tam nikdo neobstál. My ale máme tempeh z chladničky, takže nám postačí jen trocha oleje. 🙂

A teď už k receptu. K tomu mému nejoblíbenějšímu, typickému pro východní Jávu, zvanému tempe penyet. Je to jeden z nejčastějších receptů a není se čemu divit, tak vynikající úpravu nejde nemilovat. Skvělá chuť křupavého (lehce podrceného) tempehu s rajčatovým sambalem se nejlépe doplní s tradiční bílou jasmínovou rýží. A samozřejmě nesmí chybět obloha v podobě pár kousků okurky, salátu a několika snítek bylinek. Jedině tak to bude opravdu autentické. 🙂

Takže jdeme na to.


doba marinování: 1 hodina doba přípravy: 15 minut  počet porcí: 2

Tempe penyet aneb recept na indonéský tempeh s rajčaty

ingredience

na tempeh budete potřebovat

• 200 g tempehu bez příchuti
• 1 lžička mleté koriandru
• 1 lžička soli
• 2 stroužky česneku
• 300 ml vlažné ml vody (aby byl tempeh téměř ponořený)
• oblíbený olej na smažení

na rajčatový sambal

• 3 lžíce oleje
• 5 šalotek
• 2 stroužky česneku
• 5 malých chilli papriček
• 2 rajčata
• 1 lžička krevetové pasty
• 1 lžíce třtinového cukru
• 1/2 lžičky soli
• 1 limetka
+ hmoždíř nebo mixér

na servírování

• jasmínová rýže
• několik listů máty nebo thajské bazalky
• limetka
• okurka
• salát

postup

1. příprava tempehu
Tempeh nakrájíme na plátky a na hodinu vložíme do marinády z vody, česneku, koriandru a soli. Poté vyjmeme, zlehka osušíme a zprudka osmahneme z obou stran do zlatova. Vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.

2. jdeme na sambal
Šalotku, rajčata, česnek a chilli papričky pokrájíme na kousky a orestujeme na lžíci oleje, dokud se hezky nerozvine vůně – cca 3 minuty. Poté dáme směs do hmoždíře společně s krevetovou pastou, třtinovým cukrem, solí a šťávou z poloviny limetky. Vše pořádně „pohmoždíme“ a dochutíme solí a cukrem. Pokud nemáme hmoždíř, použijeme mixér.

3. finále
Hotový sambal dáme na talíř a přidáme předem osmažený tempeh, každý plátek lehce „pohmoždíme“ pomocí paličky z hmoždíře nebo ruky, aby se sambal propojil s tempehem a stal se křehčí. V Indonésii tempeh „hmoždí“ přímo ve velkém plochém hmoždíři, kde připravují pastu, ten ale pravděpodobně nebude mít nikdo z nás po ruce. 🙂

4. servírujeme
Servírujeme s bílou jasmínovou rýží, snítkou thajské bazalky nebo máty, limetkou a oblohou v podobě okurky a salátu. K pití se nejlépe hodí jasmínový čaj.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Tempe penyet aneb recept na indonéský tempeh s rajčaty Tempe penyet aneb recept na indonéský tempeh s rajčaty Tempe penyet aneb recept na indonéský tempeh s rajčaty

Okomentovat