Polévková sezóna pokračuje a dnes zabrousíme opět do teplých krajin. Bude to Thajsko. Thajská kuchyně patří hned po indické k mým nejoblíbenějším. Zelené a červené kari v kombinaci s kokosovým mlékem, nudle, rýže. Zkrátka jednoduchost a krása.
Dnes se společně mrkneme na jednu z nejslavnějších thajských polévek. Bude to Tom Kha Gai. Polévka plná vůní a chutí. Hotová za pár chvil. 🙂
• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 6
• 500 ml zeleninového vývaru
• 500 ml kokosového mléka
• 200 – 300 g kuřecích prsou (lze uvařit i bez masa)
• 10 menších žampionů
• 1 lžíce limetové šťávy + 1 limetka k podávání
• 5 lžic rybí omáčky
• 4 čerstvé malé chilli papričky
• 2 stonky citronové trávy
• 5 cm galangalu (nebo zázvoru)
• 8 kafrových listů
• 1 lžíce červené kari pasty (volitelné)
• čerstvé koriandrové listy k podávání
1. připravíme si ingredience
Kuřecí prsa si omyjeme a pokrájíme na tenké plátky, stvoly citronové trávy naklepeme plochou stranou nože a poté pokrájíme na větší kusy. Galangal (nebo zázvor) pokrájíme na plátky, chilli papričky podélně rozkrojíme a zbavíme semínek, koriandr nasekáme na hrubo. Žampiony si očistíme a překrojíme na půl.
2. jdeme na polévku
Do většího hrnce si dáme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Přidáme do něj pokrájený galangal (zázvor), citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričky a maso. Vaříme cca 5 minut a poté přidáme na půlky pokrájené žampiony a vlijeme kokosové mléko. Znovu přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut.
3. dochucujeme a servírujeme
Provařenou polévku ochutíme rybí omáčkou, limetovou šťávou a pokud chceme chuť ještě zvýraznit, přidáme trochu červené kari a pasty a minutku provaříme. Servírujeme s koriandrovými listy a měsíčkem limety.
- Zkuste polévku připravit také ve vegetariánské/veganské verzi. Stačí vynechat maso. 🙂 Vynikající je s ním i bez něj.
- Pokud do polévky nepřidáte červenou kari pastu, bude světlejší. Já jí tam ale přidávám s oblibou, protože zvýrazní chuť a dodá šmrnc.
- Před podáváním z polévky můžete vylovit kafrové listy, galangal a citronovou trávu.
Dobrou chuť přeje Judit
VYTISKNOUT RECEPT