Vůně vánočního cukroví, svařeného vína, skořice a pomerančové kůry. Praskající oheň a poletující sníh, horký čaj a všudypřítomná světýlka. To je to pravé kouzlo Vánoc, které bychom si měli všichni užít a nasávat kouzelnou atmosféru. Na chvíli zapomenout na chaos a šrumec, který plní obchody i ulice. Odložit to pracovní šílenství, které před Vánoci vrcholí a přestat myslet na to, co všechno ještě musíme zařídit. Protože naše nejbližší potěší i maličkosti, na které nemusíme stát hodiny ve frontě. Protože úsměv je nejkrásnější dárek. A protože láska prochází žaludkem. A právě proto se s vámi chci podělit o jednoduchý recept provoněný pohodou vánoční atmosférou.

Už jsem se možná zmiňovala, že nejsem žádný velký fanda sladkého, vždy raději sáhnu po slaném. A když už to má být sladké, musí to stát za to. A to tyhle vláčné dýňové muffiny rozhodně stojí. 🙂 Dýně je podle mě ve všech ohledech skvělou záležitostí. Dají se z ní vykouzlit krémové polévky, dokonalá karí, křupavé hranolky i zajímavé dezerty. A navíc má nádhernou barvu, která rozzáří každý den. Takže jdeme na to! 🙂


 doba přípravy: 15 minut • doba pečení: 25 minut  počet muffinů: cca 20

ingredience

na 20 ks menších muffinů budeme potřebovat

• 400 g dýňového pyré (vařená nebo pečená dýně hokkaido rozmixovaná do hladka)
• 300 g hladké mouky
• 3 střední vejce
• 300 g třtinového cukru
• 1 lžička soli
• 1 a půl lžičky kypřícího prášku
• 1 lžička jedlé sody
• 2 lžičky mleté skořice
• 1 lžička mletého hřebíčku (rozdrtíme v hmoždíři)
• 1 lžička mletého zázvoru
• 1/2 lžičky muškátového oříšku
• 1 lžička vanilkového aroma
• 150 ml oleje

na zdobení budeme potřebovat

• 250 g krémového sýru žervé nebo philadelphia
• 2 balíčky vanilkového cukru
• skořice na posypání

na marcipánové dýně

• 250 g marcipánu
• oranžové potravinářské barvivo
• rum na rozmíchání barev
• hřebíček na stopky dýní

postup

1. připravíme si „suché“ suroviny na těsto
Hladkou mouku si dáme do větší mísy a smícháme ji s práškem do pečiva, solí, jedlou sodou, skořicí, zázvorem, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Vše promícháme.

2. připravíme si „mokré“ suroviny na těsto
V druhé míse si metličkou rozmícháme cukr s vejci, olejem a vanilkovým aroma.

3. spojíme suroviny
Do připravené mouky s kořením postupně přiléváme směs vejcí, oleje a cukru a mícháme dokud vše nespojíme v jedno těsto. Nakonec přidáme vychladlé dýňové pyré a opět vše promícháme v jedno těsto.

4. vše dáme do formiček a pečeme
Troubu si rozpálíme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, do kterých postupně plníme hotové těsto 1 cm pod okraj. Formu vložíme do trouby a muffiny pečeme cca 20-25 minut dokud hezky nevyběhnou a nezezlátnou. Hotové muffiny necháme vychladnout a zdobíme.

5. krém na zdobení a marcipánové dýně
Vyndáme si krémový sýr z ledničky, aby získal pokojovou teplotu a mezitím si připravíme marcipánové dýně. Marcipán si obarvíme barvivem rozmíchaném v kapce rumu a poté z něj vytvoříme malé kuličky. Tvar dýní tvoříme pomocí špejle a stopku hřebíčkem. Sýr v pokojové teplotě rozmícháme s vanilkovým cukrem.

6. zdobíme a podáváme
Hotovou krémovou směsí ozdobíme všechny muffiny (zdobičkou na dorty) a nakonec posypeme skořicí a ozdobíme marcipánovou dýní.

A skvělý tip na závěr je tady. 🙂

tipMilujete čokoládu? Vyzkoušejte čokoládovou verzi, stačí do těsta přidat tabulku rozpuštěné čokolády a 4 lžíce kakaa. Do každého košíčku s těstem potom před pečením přidejte kostičku čokolády, která se krásně rozpustí.

A která verze vám chutná více? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Okomentovat