Quiona. Pro jednoho moderní „zrní“ pro druhého nepostradatelná součást zdravého jídla. V mé kuchyni si našla místo teprve nedávno a o to víc jsem z ní nadšená. Zatímco kus kus, cizrna, čočka a další se u mě usídlili už před nějakým rokem, quinoa mi přišla do cesty později. A neskutečně mě baví. Tvoří se z ní jedna báseň. Sladké, slané, saláty, kaše, rizota, polévky. Veganské, vegetariánské i masové. To vše a ještě mnohem více mě tahle superpotravina naučila a já se nemůžu nabažit. 🙂 Objevuji, zkouším, kombinuji.

Dnešní recept bude snídaňová bomba, která krásně oživí zažité snídaňové klasiky jako jsou vajíčka, chleba, jogurt s mysli a vločky. Jdeme na věc.


doba přípravy: 30 minut  počet porcí: cca 3-4 menší porce

Čokoládová quinoa s banány, javorovým sirupem a kandovanými ořechy

ingredience

na čokoládovou quinou

• 1 hrnek quinoi (světlé, tmavé nebo míchané)
• 400 ml kokosového mléka
• 1 hrnek vody
• 2 zarovnané lžíce holandského kakaa
• 2-3 lžíce javorového sirupu (lze použít také jiný sladký sirup nebo med)
• špetka soli

na servírování
• 2 banány
• hrst vlašských ořechů
• 1 lžíce třtinového cukru
• 1 lžička kokosového oleje nebo másla
• 4 kostičky oblíbené vysokoprocentní hořké čokolády

postup

1. připravíme si kaši
Quinou propláchneme vlažnou vodou a vložíme do pánve, kde ji několik minutek restujeme za občasného míchání. Poté ji zalijeme kokosovým mlékem a polovinou připravené vody, promícháme a vaříme na mírném plameni cca 25 minut dokud není quinoa hezky měkká. Během vaření občas mícháme a v případě potřeby doléváme vodou, aby se quinoa nevařila na sucho.

2. kandované ořechy
Než se quinoa uvaří, připravíme si ořechy. Rozpustíme si lžičku kokosového oleje a přidáme ořechy, několik minutek restujeme za stálého míchání, aby se nic nepřipálilo. Když začnou ořechy vonět, přisypeme lžíci třtinového cukru a stále mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje a neobalí ořechy. Když je hotovo, vysypeme ořechy na pečící papír a necháme zchladnout.

3. dochutíme kaši
Když je quinoa měkká a tvoří kaši, osladíme ji javorovým sirupem, přidáme kakao, špetku soli a promícháme.

4. servírujeme
Kaši nandáme do mističek a zdobíme pokrájenými banány, na jemno nakrájenou čokoládou a kandovanými ořechy. Nakonec zakápneme javorovým sirupem a ozdobíme snítkou máty.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Čokoládová quinoa s banány, javorovým sirupem a kandovanými ořechy Čokoládová quinoa s banány, javorovým sirupem a kandovanými ořechy Čokoládová quinoa s banány, javorovým sirupem a kandovanými ořechy Čokoládová quinoa s banány, javorovým sirupem a kandovanými ořechy

Okomentovat