Jednou jsem se tak zamyslela nad mexickou kuchyní a zjistila jsem, že je (hned po italské) velkým důkazem slavné věty, že v jednoduchosti je krása. Je to sice jen maso a placky, avokádo, zelenina, fazole a chilli, ale jak to hraje! Ta kombinace chutí zakápnutá limetou a posypaná koriandrem je prostě dokonalá. A to už vůbec nemluvím o dokonalosti avokáda, které bych mohla mít den co den.

A tak, vždycky když už nevíme, co bychom si dali k večeři, sáhneme po mexické kuchyni, která voní a chutná do nekonečna. A navíc je tak rychlá a jednoduchá. A tak se u nás doma o první příčku v oblíbenosti dělí trhané kuřecí a fajitas.

A tady je recept na rychlé fajitas s krevetami po našem. Rychlý a jednoduchý jako mexická kuchyně sama. A co nesmí chybět? No přece avokádové guacamole.


 doba přípravy: 20 minut  počet porcí: cca 3-4

Mexické krevetové fajitas a krémové guacamole

ingredience

na krevetové fajitas 

• 500 g velkých krevet (použila jsem vyloupané mražené krevety)
• 3 větší papriky (já používám žlutou, červenou i zelenou)
• 2 střední červené cibule
• 1 lžička uzené papriky
• 1 lžička sladké papriky
• půl lžičky chilli
• 1 lžička sušeného česneku
• 1 lžička čerstvě nadrceného římského kmínu
• 1 lžička sušeného oregana
• 1 limeta
• sůl a pepř podle chuti
• olivový olej
• hrst koriandrových listů
• oblíbené mexické placky zakysaná smetana k podávání

na krémové avokádové guacamole

• 2 zralá avokáda
• 1 velké rajče
• 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého jogurtu
• hrst čerstvých koriandrových listů
• 1 menší červená cibule
• 1-2 stroužky česneku
• 1 limeta
• čerstvě mletý pepř
• špetka soli

postup

1. připravíme si krevety
Čerstvé omyjeme a očistíme. Mražené necháme předem rozmrazit a naložíme je na hodinku do limetové šťávy a olivového oleje, to jim dodá chuť.

2. nakrájíme si zeleninu a jde se míchat
Všechny papriky si pokrájíme na proužky a cibule na šestiny. Krevety a všechnu pokrájenou zeleninu dáme do větší mísy, zakápneme olivovým olejem a promícháme se vším kořením, solí a pepřem.

3. zprudka na pánev
Rozpálíme si větší pánev, přidáme olivový olej a zprudka orestujeme připravené krevety se zeleninou. Za občasného míchání restujeme, dokud zelenina trochu nezměkne a vše se krásně nepropojí. Díky prudkému restování se nám začne směs zlehka přichytávat, což je pro fajitas „kuchařské zlato“ :-). Právě to dodá typickou chuť. Pokud se přichytává moc, přidáme trochu oleje, abychom nerestovali na sucho, popřípadě podlijeme lžící horké vody. Celé trvá maximálně 10 minut.

4. dochutíme
Když je zelenina měkčí, ale stále křupavá, máme hotovo. V tuto chvíli dochutíme, zakápneme limetovou šťávou a přidáme jemně posekaný koriandr.

5. bleskové krémové guacamole
Omytá avokáda rozpůlíme, vyndáme pecky, zbavíme je slupek a nakrájíme rovnou do mixéru. Přidáme zakysanou smetanu, sůl a pepř, limetovou šťávu a česnek. Vše rozmixujeme v hladký krém. Nakonec přidáme jemně pokrájená rajčata, cibulku a koriandrové listy, dochutíme a je hotovo.

6. servírujeme
Fajitas servírujeme s oblíbenými plackami, pokrájeným avokádem a zakysanou smetanou nebo guacamole. Jak máte chuť. 🙂

tip1. jiné maso?
Nahraďte krevety i jiným masem, co takhle hovězí nebo kuřecí?

2. rychlá verze bez guacamole
Když nezvolíte guacamole, stačí avokádo pokrájet na plátky a zakápnout zakysanou smetanou

3. a co takhle avokádový salátek?
Místo guacamole zkuste přidat rychlý avokádový salát. Avokádo a rajčata pokrájíme na kostičky, přidáme jemně posekanou červenou cibuli, zakápneme olivovým olejem, limetou a dochutíme solí a pepřem.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Mexické krevetové fajitas a krémové guacamole Mexické krevetové fajitas a krémové guacamole Mexické krevetové fajitas a krémové guacamole Mexické krevetové fajitas a krémové guacamole

Okomentovat