Tacos. Mexická klasika. Malé tortilly plněné rozmanitými druhy masa, rajčaty, guacamole a nejrůznějšími omáčkami. Když tak o tom píšu, sbíhají se mi sliny a doufám, že ještě malý kousek zbyl v lednici. Tyhle malé tortillky mám tak ráda, že bych je jedla pořád.

A pomalu vařené trhané kuřecí maso v rajčatové omáčce s koriandrem patří mezi naše nejoblíbenější. Tady je onen zmiňovaný do puntíku vymazlený recept. 🙂 Až na počet kuřecích prsou, nemůžu s naprostou jistotou říci, kolik je to porcí, protože se pokaždé nacpeme k prasknutí. Ale s přimhouřenýma očima bych tipla, že z uvedených ingrediencí získáte 4 slušné porce.


doba přípravy včetně vaření: 1,5 hodiny počet porcí: 4

Trhané kuřecí maso na tacos

ingredience• 4 větší kuřecí prsa
• domácí rajčatová salsa ze 6ti rajčat (lze nahradit kupovanou)
• plechovka krájených rajčat
• 2 limety
• 2 sušené chilli papričky
• 2-3 stroužky česneku
• 1/4 lžičky sladké červené papriky
• 1/4 lžičky sušeného oregána
• 2 zarovnané lžičky mletého římského kmínu
• 1 lžička kakaa
• sůl
• 1 lžička třtinového cukru
• čerstvě mletý pepř
• hrst čerstvého koriandru

servírujeme s
• oblíbenými tortillami
• avokádem
• rajčatovou salsou
• zakysanou smetanou s česnekem
• limetkou
• listy koriandru

postup1. jdeme na rajčatovou omáčku
Do většího hrnce na středním plameni dáme připravenou salsu z čerstvých rajčat, ihned k nim přidáme plechovku krájených rajčat a promícháme. Do rajčatové směsi dále vymačkáme limetku, přidáme prolisovaný česnek a všechno koření (chilli, červenou papriku, oregáno, drcený římský kmín, kakao, cukr, sůl a pepř). Za stálého míchání necháme pár minutek provařit, ochutnáme a finálně doladíme limetou, chilli a solí. Nakonec přidáme jemně nasekaný koriandr a omáčka je hotová. Necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.

P.S. V omáčkách ráda kombinuji čerstvá rajčata s konzervovanými, protože spolu vytvoří krásně vyváženou chuť. Domácí rajčatovou salsu ale můžete nahradit druhou plechovkou krájených rajčat. Nezapomeňte ale na začátku nejprve orestovat jednu na jemno nakrájenou červenou cibuli. V salse už cibulka je a tak ji znovu nepřidávám.

Trhané kuřecí maso na tacos

2. do omáčky vložíme maso a vaříme
Do zchladlé omáčky vložíme omytá a očištěná kuřecí prsa vcelku a promícháme. Následně vše vaříme pod pokličkou na středním plameni asi hodinu a půl, dokud není maso krásně měkké. Během vaření občas promícháme a asi po hodině vaříme bez pokličky, aby se šťáva trochu zredukovala.

3. uvařené maso natrháme
Měkoučké maso můžeme opatrně vyndat na prkénko a pomocí vidliček „natrhat“ na malé kousky. Natrhané kuřecí maso vrátíme zpět do omáčky, ve které se vařilo a pořádně promícháme, aby se spojilo s omáčkou a pořádně nasáklo. Maso je díky omáčce šťavnaté a v každém kousku jsou cítit rajčata, římský kmín a koriandr.

4. servírujeme
Hotové masíčko servírujeme v kukuřičné nebo pšeničné tortille třeba s rajčatovou salsou, avokádem, zakysanou smetanou s trochou česneku, limetkou a čerstvým koriandrem.
Fantazii ale v cestě nic nestojí, takže milovníci pálivého můžou sáhnout po další náloži čerstvých chilli papriček, nebo křupavé červené cibulce. A nebo dát trhané maso do sendviče i salátu!

A když už budete mít masíčko hotové, zkuste rovnou třeba vynikající sýrovou enchiladas polévku.

A co vy? Máte taky rádi tacos? A které máte nejraději? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Trhané kuřecí maso na tacos Trhané kuřecí maso na tacos Trhané kuřecí maso na tacos

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat