Neujíždím si na brambůrkách ani slaných tyčinkách. Na co ale doma nedáme dopustit, jsou nachos. Vždyť jsou tak vynikající a navíc krásně křupou! Nejvíc mě na nich baví, že můžeme vymýšlet stále nové varianty. Nejraději je ale stejně máme s domácím guacamole. Půlku obvykle sníme ještě u kuchyňské linky a k filmu toho pak moc nezbývá. Jenže… ta krémová chuť avokáda se svěžími rajčátky, výraznou chutí čerstvého koriandru a kyselostí limetky je prostě tak perfektní, že nejde odolat.

Avokádo je vlastně ve všech ohledech moje oblíbené. Nedávno jsem se pustila do raw dortu, ve kterém byl kakaový krém z avokáda a byl naprosto vynikající. Recept se chystá. 🙂

Teď už ale zpátky k nachos, tentokrát k těm rychlým z tortill, které můžete upravit na sto způsobů. A tady je základní recept se zajímavými tipy.


doba přípravy včetně pečení: 15 minut počet porcí: 2 tortilly na osobu

Rychlé nachos z tortilly

ingredience

• oblíbené tortilly (pšeničné nebo kukuřičné)
• olivový olej
• sůl
• čerstvě mletý pepř

postup1. připravíme tortilly
Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky, vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme z obou stran lehce olivovým olejem (nejlépe to jde štětečkem), posypeme solí i čerstvě mletým pepřem.

2. pečeme
Nachos dáme do předehřáté trouby a pečeme na 200° a zhruba 5 minut. Pozor, jde to dost rychle. Tak ať nic nepřipálíte. 🙂

Tak to je základní recept a pod fotografií najdete nejrůznější tipy a varianty, které musíte vyzkoušet!

Rychlé nachos z tortilly

další varianty

Ještě než nachos dáte upéct do trouby, můžete si je ochutit jen podle své fantazie.
Olivový olej zkuste nahradit slunečnicovým, vynikající jsou také s ochucenými oleji, zkuste třeba bazalkový, česnekový, nebo chilli. A tady pár receptů na vyzkoušení. 🙂

S olivovým olejem, česnekem a solí

Tip: Čerstvý česnek je lepší promíchat s olejem a hotovou směsí nachos potřít, nebo použijte sušený česnek.

S olivovým olejem s chilli, limetou, solí a čerstvým koriandrem

Do olivového oleje přimícháme pár kapek limetové šťávy, špetku mletého chilli a hotovou směsí potíráme nachos, posolíme a těsně před dopečením posypeme nachos jemně nakrájeným koriandrem. Tip: Pro exotičtější chuť zkuste přidat špetku mletého římského kmínu.

S olivovým olejem, oregánem a solí

Nachos potřeme olivovým olejem, lehce posypeme oregánem a posolíme a pečeme. Tip: Oregáno můžeme vyměnit za jinou oblíbenou bylinku, zkuste třeba tymián nebo rozmarýn, ke kterému je vynikající rajčatová salsa.

S olivovým olejem a chedarem

Nachos potřeme olivovým olejem a dáme péct, těsně před dopečením nachos zlehka posypeme strouhaným chedarem, který necháme lehce roztéct.

olivovým olejem, sezamovými semínky a solí

Nachos potřeme olivovým olejem, posolíme, lehce posypeme sezamovými semínky a pečeme.

Sladké nachos se skořicí a cukrem

Nachos lehce potřeme rozpuštěným máslem, posypeme třtinovým cukrem, skořicí a pečeme.

A co k nachos? Zkuste domácí rajčatovou salsu, nebo avokádové guacamole.

A jaká varianta je vaše nejoblíbenější? Máte nějaký zajímavý recept, o který byste se s námi rádi podělili? 🙂 Pište do komentářů pod článkem.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Rychlé nachos z tortilly

Domácí rajčatová salsa

Okomentovat