Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské ,,národní jídlo“ a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel, které si v Thajsku můžete dát na každém rohu, záleží jen na tom, jak bude dochucené. Na Pad Thai totiž existuje nespočet receptů, asi jako na český guláš a každý pouliční kuchař má svůj recept. Ten si přidá to a ten zas tohle. 🙂

Základ je ale jasný. Rýžové nudle, křupavé arašídy, výrazná rybí omáčka, pálivé chilli a svěží chuť tamarindové pasty. Bez toho to prostě nejde ať už zvolíte krevetovou, fotu, nebo kuřecí verzi. 🙂 Vše je jen o správném přidávání ingrediencí a spojení chutí. Pojďme se do toho pustit.


doba přípravy: 30 minut počet porcí: 4

Recept na Pad Thai

ingredience

• 250 g širokých rýžových nudlí
• 300 g kuřecího masa (nebo krevet)
• 150 g tofu
• 2 vejce
• 4 lžíce oleje
• 4-5 stroužků česneku
• 3 šalotky (nebo červená cibulka)
• 3 lžíce sušených krevet
• 2 lžičky chilli vloček
• 200 g sojových výhonků (klíčků)
• větší hrst pažitky

na omáčku
• 3 lžíce rybí omáčky
• 1 lžička rajčatového protlaku
• 1 a půl lžíce tamarindové pasty
• 2 lžíce třtinového cukru
• 1 lžíce rýžového octa

servírujeme s
• nasekanými arašídy
• měsíčky limetky
• snítkami koriandru
• chilli vločkami

postup

1. jak správně připravit rýžové nudle
Rýžové nudle si namočíme do vlažné vody cca na 40 minut, ale hodina jim rozhodně neublíží. Namočené nudle sceďte a dejte stranou. Nikdy nudle předem nevařte, jak je napsáno na obalu. Pokud je totiž budeme dále smažit (což u Pad Thai budeme), slepí se a udělá se z nich hmota, která nejde ani pořádně promíchat. Vlastní zkušenosti.

2. připravíme si omáčku na Pad Thai
Smícháme rybí omáčku, tamarindovou pastu, rajčatový protlak, rýžový ocet, cukr a lžíci vody. Zálivka je sladkokyselá a velmi výrazná, takže se vůbec nedivte, že vám samotná nebude chutnat. 🙂

3. osmahneme maso a další ingredience
Celé Pad Thai se vám bude nejlépe připravovat v hluboké pánvi, nebo rovnou ve woku. 🙂 Maso očistíme a pokrájíme na menší kousky, poté zprudka opečeme dozlatova na trošce oleje. Nakonec zakápneme pár kapkami rybí omáčky, vyndáme z pánve a dáme stranou. Poté nakrájíme tofu na kostičky a česnek i šalotku na jemno. Opět si rozpálíme pánev, ve které orestujeme tofu, česnek i šalotku. Nyní přidáme chilli vločky a sušené krevety.

4. čas na nudle
Do pánve ke všem ostatním ingrediencím přidáme předem namočené a okapané rýžové nudle, promícháme s ostatními ingrediencemi a restujeme cca 2 minuty. Poté nudle shrneme ke straně pánve a do vytvořeného prostoru kápneme olej, na který rozklepneme 2 vejce, která krátce opečeme a po chvíli smícháme s nudlemi.

5. přidáme omáčku a zbylé ingredience
V tuto chvíli je čas na přidání připravené omáčky, kterou vlijeme do pánve k ostatním ingrediencím a promícháme. Chvíli vše restujeme, aby se chutě spojily a až se nám budou nudle zdát krásně vláčné, můžeme přidat zbylé ingredience. Přidáme okapané sojové výhonky (pokud máme nakládané), předem opečené maso, na jemno nakrájenou pažitku a půlku nasekaných arašíd. Promícháme, ochutnáme a naposledy dochutíme rybí omáčkou, tamarindem, nebo cukrem.

6. servírujeme
Pad Thai podáváme se snítkami koriandrových listů, nasekanými arašídami, chilli vločkami a zakápnuté limetkovou šťávou.

A autentické Pad Thai jsou na světě. I když mezi námi… i bez sušených krevet je to pořádná dobrota. Takže pokud je ne a ne sehnat, nic si z toho nedělejte a pusťte se do toho. 🙂

A praktická rada na závěr? Nikdy nemíchejte příliš křečovitě, abyste nudle nerozdrtili. Míchejte raději opatrně a nebo se pokuste lehce prohazovat. 🙂 A pozor, Pad Thai se skutečně nesolí, veškerou slanost zajistí rybí omáčka s ostatní ingredience.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Recept na Pad Thai Recept na Pad ThaiRecept na Pad Thai Recept na Pad Thai

Recept na Pad Thai

Recept na Pad Thai

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat