Mexická kuchyně. Tortilla. Chilli. Fazole. Burrito. Tak tohle je asi tak všechno, co jsem si ještě do nedávna byla schopná představit pod pojmem mexická kuchyně. Počkat, možná ještě kukuřice.

Mexické jídlo jsem si ráda dala v restauraci (odtud ta znalost existence burrita), ale v mé kuchyni se objevilo až nedávno. Postupně jsem začala zjišťovat, že mexické jídlo není jen o fazolích v tortille. Oblíbila jsem si ho. Ty skvělé kombinace masa s grilovanou zeleninou a tortillami, rajčatové omáčky, aromatický chedar, voňavý římský kmín, čerstvý koriandr a svěží limetka. A to vše doplněné vynikajícími omáčkami, nejrůznějšími dipy a v neposlední řadě zbožňovaným guacamole a nachos.

Zkrátka a dobře, mexická kuchyně je pro mně velmi inspirativní a plná nekonečných nápadů. A proto se s vámi musím podělit o recept na hustou a neskutečně vynikající mexickou polévku s chedarem, ve které nechybí domácí enchiladas omáčka a trhané kuřecí maso z minulého receptu. Tady je recept!


doba přípravy: 30 minut počet porcí: 4

enchiladas_polevka (4)

ingredience

• 3 lžíce slunečnicového oleje
• 1 střední bílá cibule
• 2 stroužky česneku
• 1/2 šálku kukuřičné mouky
• 750 ml (3 šálky) kuřecího vývaru
• 2 šálky trhaného kuřecího masa
• 150 ml (1/2 šálku) červené enchilada omáčky
• 1 plechovka červených nebo černých fazolí
• 3 velká rajčata
• 1 lžička drceného římského kmínu
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• 250 g chedaru, který si nastrouháme

servírujeme s
• hrstkou nasekaného koriandru
• měsíčkem limety
• nachos

Recept na trhané kuřecí maso najdete zde>>
Recept na domácí enchiladas omáčku najdete zde>>

Enchiladas polévka s kuřecím masem a chedarem

postup

1. připravíme si základ
Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme jemně nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme prolisovaný česnek a minutku necháme provonět. Pomalu vsypeme kukuřičnou mouku a restujeme další minutu za stálého míchání.

2. přidáme vývar a kukuřičnou mouku
Do hrnce začneme přilévat připravený kuřecí vývar a mícháme, dokud se hrudky kukuřičné mouky zcela nerozpustí. Poté přilijeme i zbytek vývaru. Kukuřičná mouka se postará o krásně jemnou a hustou polévku. P.S. Kdyby vám kukuřičná mouka udělala hrudky, všechno se dá napravit tyčovým mixérem a je po problému. 🙂

3. přidáme ostatní ingredience a vaříme
Nyní do polévky přidáme trhané kuřecí maso, enchiladas omáčku, fazole bez nálevu, pokrájená rajčata, drcený římský kmín, špetku soli a pepř. Celou polévku za občasného míchání vaříme na mírném plameni po dobu 5 minut a dáváme pozor, aby se nepřichytávala na dno hrnce.

4. čas na sýr
Když máme polévku provařenou, začneme přidávat nastrouhaný chedar. Půlku přidáme ještě když se polévka vaří a za stálého míchání necháme sýr rozpustit. Polévku odstavíme z plamene a ihned vmícháme zbytek chedaru, který opět rozmícháme. Když se chedar úplně rozpustí, máme hotovo.

5. finálně dochutíme a servírujeme
Hotovou polévku můžeme dosolit, ale osobně jsem to nikdy nedělala, hlavní chuť a slanost dává polévce přidaná enchiladas omáčka a chedar. Polévku servírujeme s čerstvě nasekaným koriandrem a lupínky nachos. Zkuste přidat také avokádo. 🙂

A nezapomeňte se mrknout na recept na skvělé tacos s trhaným kuřecím masem a avokádem.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Kuřecí polévka enchiladas s kuřecím masem a chedarem

Kuřecí polévka enchiladas s kuřecím masem a chedarem

Okomentovat