Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné sýry, křupavá zelenina, houby i brambory a dokonce i sladké ovoce od banánů po meloun.

A jeden z mých oblíbených gril favoritů jsou sladké batáty. Tyhle podivně tvarované brambory s příjemně sladkou chutí už určitě znáte. V poslední době se to jimi jenom hemží a dají se sehnat v podstatě v každém obchodě nebo stánku se zeleninou. Po rozkrojení mají krásně oranžovou barvu a oproti klasickým bramborám jsou mnohem rychleji upečené. V obchodech se někdy setkáte i s velkými batáty, které mě osobně nepřipadají tak chutné a vždy se snažím vybírat ty menší, které se i lépe krájí. 🙂

Z batátů vykouzlíte nejrůznější zajímavé přílohy, placičky, kaše, muffiny, polévky i chutné saláty. Dnes si ukážeme jednoduchý recept na grilované batáty s limetkovou šťávou, čerstvým koriandrem a chilli. A k nim přidáme ještě osvěžující jogurtový dip s mátou, který zjemní pikantní chilli. 🙂


doba přípravy: 10 minut  doba marinování: 1 hodina doba grilování: 10 minut počet porcí: 3-4

Grilované batáty s mátovým dipem

ingredience

na grilované batáty
• 8-10 menších batátů (kolem 10 cm velkých)
• šťáva z 1 limety
• 1 čerstvá chilli paprička
• 1/2 lžička mletého chilli
• malá hrst čerstvého koriandru
• 4 lžíce olivového oleje
• 1/4 lžičky soli
• čerstvě mletý pepř

na jogurtový dip s mátou
• 250 g řeckého jogurtu
• hrst čerstvé máty
• 1 stroužek česneku
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• pár kapek citronové šťávy

postup

1. připravíme batáty
Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme podélně na čtvrtinky. Kůru neoškrabujeme, během grilování batáty ochrání před spálením a pak jde snadno sundat.

2. marinujeme
Připravíme si marinádu ze šťávy z limetky, čerstvě pokrájené chilli papričky, mletého chilli, hrsti pokrájeného koriandru, olivového oleje, soli a čerstvě mletého pepře. Hotovou marinádu promícháme s nakrájenými batáty a minimálně hodinu marinujeme v lednici.

3. připravíme si jogurtový dip s mátou
Jogurt promícháme s jemně nasekanou mátou, prolisovaným stroužkem česneku, kapkou citronové šťávy, špetkou soli a čerstvě mletým pepře.

4. grilujeme
Batáty grilujeme s obou stran do změknutí, trvá to zhruba 10 minut, ale samozřejmě záleží na teplotě a intenzitě grilu. 🙂

5. servírujeme
Grilované batáty podáváme s mátovým dipem a zakápnuté limetkou.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Grilované batáty s mátovým dipem

Grilované batáty s mátovým dipem

Grilované batáty s mátovým dipem

Grilované batáty s mátovým dipem

Grilované batáty s mátovým dipem

Grilované batáty s mátovým dipem

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat