Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty. A vybírala jsem poctivě, takže se máte na co těšit. 🙂 Obejdeme se proto bez hromady smažených kuřat, po kterých se mi zatím nestýská, a pustíme se do toho nejlepšího.

V nedávných článcích o indonéské kuchyni jste se mohli dočíst nejrůznější zajímavosti, tradičnosti i podivnosti, se kterými se na indonéských ulicích běžně setkáte. Povídali jsme si o tradičních pouličních jídlech jako jsou smažené nudle, rýže nebo špízy saté a zabrousili jsme i na zvláštnosti jako je kozí polévka s vnitřnostmi, tempeh a nejrůznější druhy sambalu. A teď můžeme jít konečně vařit. 🙂 A vezmeme to křížem krážem od tradičních pouličních jídel za pár rupií až po ta slavnostnější. Postupně vše připravuji.

Dnes začneme oblíbenými udang asam manis neboli krevetami ve sladkokyselé omáčce.

Tradiční servírování v Indonésii a pár zajímavostí.

Sladkokyselé krevety jsou trochu dražším jídlem podávaným v pouličních rybích jídelnách, které určitě nezapře spojitost s čínskou nebo malajskou kuchyní, která se s tou indonéskou často prolíná. Velké krevetky v chutné omáčce jsou připravovány rychle, a to včetně krunýřů i nožiček, se kterými se musíte poprat až při samotném jídle. Příbory rovnou vynechte, nejlépe totiž poslouží staré dobré ruce, a to jak na krevety, tak na rýži i omáčku. V každé pouliční jídelně proto běžně narazíte na malé umyvadlo, ve kterém se na konci hodování opláchnete. Krevety jsou stejně jako ostatní jídla podávaná s lepkavou bílou rýží (nasi putih), kecapem (hustou sladkou sojovkou) a různými druhy sambalu (pálivý omáčkami). Sladkokyselé krevety samy o sobě nepálí. Od toho je tu jejich druhá verze, do které se přidává chilli už při vaření a od toho v jejich názvu ještě najdete slovíčko pedas (pálivý).

Takže můžeme jít na to. Hotovo je za pár minut a na začátek pár krátkých tipů.

tip

1. výběr krevet 
Krevety můžou být jak velké tak malé, vyloupané i nevyloupané, čerstvé i mražené. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale když je nemůžu sehnat, klidně sáhnu po mražených, kterým stačí drobná úprava. 🙂 Nechám je pomalu rozmrznout a když je hotovo, pořádně je propláchnu a naložím do citronové šťávy a olivového oleje. To mražené krevety krásně oživí a pak jsou připravené k další úpravě. Přesně to jsem udělala i v tomto receptu.

2. očištění krevet
Pokud budete pracovat s čerstvými nevyloupanými krevetami, doporučuji je oloupat a očistit před úpravou. Indonésani to sice nedělají, ale na talíři je s tím pak šílená práce a hlavně škoda omáčky, která chladne a chladne.

3. pálivé nebo nepálivé
Zvolte podle své chuti. Já tento recept dělám lehce pikantní.

4. (ne)nahraditelný tamarind a sojová omáčka
Tamarindová pasta je poměrně důležitou ingrediencí, která omáčce dodá šmak kyselosti, barvu a hustou konzistenci. Kyselost se dá nahradit limetou, ale konzistence ne. 🙂
Co se týče volby sojové omáčky, nejlepší je použít sladkou. V Indonésii používají kecap manis, což je sladká hustá sojovka, která se ale u nás jen těžko sežene. Proto doporučuji použít klasickou sladkou nebo tmavou sojovku s přidáním cukru, který konzistenci zahustí.


• doba přípravy: 15 minut  počet porcí: 2-3

ingredience

• 225 g krevet (použila jsem velké již vyloupané mražené krevety)
• 1 lžíce oleje
• 1 střední žlutá cibule
• 1 malá červená cibule
• 3 stroužky česneku
• 2 čerstvé nebo sušené papričky (pokud děláme pálivou verzi)
• 1/3 šálku slaného zeleninového vývaru
• 4 lžíce sladké nebo tmavé sojové omáčky
• 2 vrchovaté lžičky rajčatového protlaku
• 2 lžičky cukru
• 1 lžička tamarindové pasty
• 1 lžíce ústřicové omáčky
• 1 lžička kukuřičného škrobu na případné zahuštění

k podávání

• jasmínová rýže
• měsíčky limety

postup

1. připravíme si krevety
Čerstvé omyjeme a zbavíme krunýřků, nožiček i střívka. Pokud používáme mražené, necháme je předem rozmrazit a minimálně na hodinku je naložíme do citronové šťávy a olivového oleje, to je oživí.

2. nakrájíme si zeleninu
Bílou cibuli nakrájíme na osminy a rozdělíme na kousky. Červenou nakrájíme na jemné plátky. Česnek a chilli papričky pokrájíme na větší kousky.

3. v pánvi si připravíme základ a omáčku
Na lžíci oleje zprudka osmahneme pokrájené cibule, česnek a pokud děláme pikantní verzi, tak i chilli papričky. Pozor, nic se nesmí připálit a tak občas promíchneme. Chvilku před tím, než nám začne cibulka zlátnout vlijeme silný zeleninový vývar a přidáme tamarindovou, sojovou i ústřicovou omáčku. Nakonec přidáme třtinový cukr i rajčatový protlak a za občasného míchání necháme ingredience minutku provařit.

4. čas na krevety
Když se nám ingredience spojí v omáčku, přidáme do ní krevety a za občasného promíchnutí necháme společně provařit. Trvá to pár minutek, u čerstvých (šedých) krevet o minutku déle. Mrazené už jsou růžové a tak je stačí v podstatě prohřát.

5. dochucení a případné zahuštění
Když máme krevetky hotové, ochutnáme omáčku a případně dochutíme solí, cukrem nebo tamarindem. Pokud se nám zdá omáčka příliš tekutá, můžeme ji zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce vlažné vody. Já jsem ale vůbec zahušťovat nemusela, omáčka mi zhoustla sama díky tamarindu a cukru.

5. podáváme
Krevetky podáváme s jasmínovou rýží a měsíčky limetek.

A příště se můžete těšit na tradiční indonéský kuřecí vývar s nudlemi zvaný soto ayam.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat